Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Pred 17 mesiacmi som otehotnela a v 10 tyzdni somzacala krvacat.Lezala som v nemocnici 10 dni a vysledok bol - hematom. Teraz som opat tehotna (6 tyzden) a obavam sa,ze by sa situacia mohla opat zopakovat.Preda len nie je mozne aby som syna nebrala na ruky, 1000x sa k nemu nezohla apod. Viete mi poradit ake su sance aby som sa niecomu takemu vyhla,resp. aka je sanca aby sa to mohlo zopakovat? Preco vlastne taky hematom vznikne?
    A este pri prvom ultrazvukovom vysetreni mi lekar zbadal "tenkostennu cystu" akosi mi nic nevysvetlil a ja ani neviem co je cysta,kedy a preco vznika a hlavne ake to moze mat negativne nasledky pri mojom tehotenstve.Povedal len nech sa sustredim na babatko.

    Vopred dakujem
    Michaela

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hematóm okolo plodu znamená hroziaci potrat a jeho vznik sa nedá ovplyvniť. Časy, kedy sa ženy týrali 100% kľudom na ložku už sú v kultúrnych krajinách dávno preč, pretože vieme, že vývoj plodu nijako ovplyvniť nemožeme. Ak sa má potratiť tak sa potratí, ak je zdravý tak prežije všetko.
    Hematóm je zakrvácanie za plod.
    Zrejme ide o žlté teliesko ak sa máte sústrediť na bábatko.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo 10tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať ohľadom problému s miernym krvácaním v 10tt.
    Spozorovala som spinenie, išla som na pohotovosť kde ma informovali že to nieje nič vážne že asi niejaka cievka, dali mi užívať duphaston.
    Ďalší deň som navštívila svojho gynekológa, ktorý mi k tomu pridal ascorutin 3x1 tbl. V správe je napísaná diagnóza ab imminens. Čítala som že býva prítomný hematóm čo mi v oboch prípadoch povedali že nieje, žiadne bolesti ani príznaky som nemala okrem toho spinenia
    Chcem sa spýtať či je to vážne alebo to bola len ta cievka.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každé krvácanie v tehotnosti môže znamenať, že hrozí potrat, avšak väčšia časť tehotností po krvácaní pokračuje ďalej. Treba počkať ako sa situácia vyvinie, ak nie je plod zdravý, potratí sa.

  • Histologicke vysledky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    ešte Vás "zaťažím" jednou otázkou. Mám výsledky z histologie, zastupujuca sestra-sekretarka sa neodvážila komentovať výsledok. Len pre dodanie-krvácala som v tehotentve, placenta preavia, hematom.

    Klinické údaje, kód klinickej diagnozy N92
    plod+placenta: placenta preavia centralis in grav hebd19, metrorrhargia, anemia secundaria, cectio parva, curr.cavi uteri-Boomova kyreta, tamponada cavi uteri-inzertio bakri baloon, Drainage cavi abdominis, PM 12.1.2010
    24.5.2010
    Makroskopický nález: placenta vo viacerých kusoch d-max.90mm+plod mužského pohlavia dľžky 12cm s pupočnou šnúrou dľžky 30cm. Plod bez vonkajších malformácií.
    1.-8. excízie z placenty
    9.-10.Excízie z pupočnej šnúry
    Mikroskopický nález: 1.-8. Tkanivo placenty a plodové obaly s ložiskovo akcentovanými ischemickými zmenami, pomerne rozsiahle infarktové arey, ložiská hemogárie (Elastika, Fibrín, Gomori, Gram, PAS, Van Gieson).
    9.-10. Pupočník v priereze s jednou vénou a dvoma artériami, bez zápalových či vývojových zmien.
    Záver: 1.-10. Tkanivo placenty, plodobé obaly, pupočník bez známky vývojových chýb, ložiskovo výrazné ischemické zmeny placenty.

    Mám tomu rozumieť tak, že plodík bol v poriadku ale placenta nebola dostatočne schopná, vo viacerých kusoch....? Čo sú ischemické zmeny a infarktové arey a ložiská hemogárie+tie údaje v zátvorke za vyššieuvedeným textom?
    Aký máte názor? Chcela by som vedieť dôvod, prečo ? :-(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z histologie sa odpoveď na príčinu nedozviete. Placenta bola umiestnená dole pod plodom a začala sa zrejme odlučovať. Je to vec, ktorá sa nedá ovplyvniť, je to veľmi závažný stav a hrozí riziko vykrvácania matky.
    Infarktové arey a ischemické zmeny možu byť dosledkom toho, že placenta ak je dole, je horšie vyživovaná, ale to nie je príčina jej odlučovania.
    Proste je to všetko nešťastná náhoda, ale taký je žiaľ život.

  • Hematom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    som v 9. týždni tehotenstva, v 7. týždni mi gynekologička robila ultrazvuk, povedala, že srdiečko bije, ale pod placentou sa nachádza hematóm :( .... nepovedala mi rozmery, nedala mi žiadne lieky, vraj na to ani žiadne nie sú, vraj mám počkať a dúfať, že sa to vstrebe. Ja nemám zatiaľ žiadne problémy - nešpiním, nekrvácam, nič ma nebolí, ale .... bojím sa. Veľa žien tu uvádza, že im lekár predpísal duphaston alebo utrogestan alebo ascorutin ....... viete mi vysvetliť, na čo sú dobré tie lieky a či by som ich nemala začať užívať, aby som predišla potratu?
    A ešte jedna otázka: má 16 mesačného syna, ktorý zatiaľ nechodí, musím s ním denne cvičiť Vojtovu, nehovoriac o tom, že cca. 100- krát za deň ho musím zdvihnúť, premiestniť atď. ... a to má 13 kg .... povedzte mi, prosím, môžem týmto zhoršiť svoj zdravotný stav - myslím tým, či mi takáto starostlivosť o synčeka može vyvolať potrat, resp. zabrániť hematomu, aby sa vstrebal .... má fyzická záťaž na to vplyv?
    Gynekologička ma objednala na ultrazvuk až 30.3.2010, myslíte, že to stačí, nebolo by vhodné to skontrolovať skôr?
    vďaka za Vaše odpovede

  • tmavohnedy vytok v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan doktor,chcela by som sa Vas spytat:podla tehotenskej kaukulacky by som mala byt v 5tt+2dni pocitane od prveho dna posl MS,ktora bola 17.12.09. Vcera vecer som zacala farbit na ruzovo,na vlozke nic,ale na WCpapieri ruzove.Dnes rano sa to opakovalo s tym ze mam tmavohnedy az cokoladovy vytok,je ho sice malo ale je tam som sa zacala bat,ci to nemoze byt predzvest hroziaceho potratu :( . 8.7.2009 som mala zamlknuty potrat v 10tt,vtedy som bola na pohotovosti uz v 5tt koli krvacaniu,mala som hematom , pan doktor mi predpisal duphaston a bola som PN.Dnes mam obavy aby sa to neopakovalo :( .Neviem ci som urobila spravne no vcera vecer som zacala uzivat duphaston co mi zostal od jula 2009.Teraz cakam na manzela a chcem ist na pohotovost,mam velky strach,pretoze po babatku velmi tuzime.Len neviem ci uz nebude zase neskoro.Mam 35rokov,moze byt moj vek pricinou problemu,je pravdepodobne,ze sa to cele bude opakovat?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    stačí počkať, zrejme hrozí potrat, ale zabrániť sa tomu nedá, uvidíte.
    Ak sa plod nepotratí do 12: týždňa potom je už riziko malé.

  • postupoval spravne?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,rada by som vedela vas nazor na postup mojho gynekologa.Som v 14t.t.,v 11t.t. som zacala krvacat a bola som hospitalizovana v nemocnici,tam mi zistili hematom v primere 19x9mm,okamzite mi pichli kanavit(ktory mi pichali este 5dni),nasadili vit.E,magmezium,acidum folikum a duphaston,z vyteru mi zistili zvyseny pocet bakterii a nasadili mi vklady(candibene a betadin),po tyzdni ma pustili domov(vyplakala som sa)s tym ze hned navstivim svojho osetrujuceho lekara.ked som prisla k mojmu lekarovi povedala som mu co somnou je urobil mi ultrazvuk(zvnutra,ale v nemocnici mi robili len vonkajsie sono aby som znovu nezacala krvacat),kedze som bolo v 13t.t.robil mi aj nejake vysetrenie či je babetko zdrave,pri tomto ultrazvuku ma strasne stlacal,ked som protestovala len mi povedal ze potrebuje aby sa pohlo.okrem ultrazvuku mi iba zmeral tlak a ziadne ine vysetrenia nerobil.od toho vysetrenia ma pobolieva bruško ale bojim sa znovu navstivit lekara,este stale trochu špinim.Za vyjadrenie Vašho nazoru dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mňa pobavilo koľko zbytočných liekov sa dáva pri hroziacom potrate. Potrat nesposobuje ani nedostatok vitamínu K (kanavit) ani nedostatok kyseliny listovej (acidum folicum) ani nedostatok magnézia a progesteronu.
    Proste ak sa má plod potratiť tak sa potratí a žiadne lieky tomu nikdy nezabránili ani nezabránia. Sú zbytočné.Vyšetrenie je potrebné a nič neohrozuje, plod sa stláčaním nedá nijako ohroziť a vaginálne sono je výrazne presnejšie ako abdominálne a je skutočne divné, že Vám ho nerobili, zrejme to nevedia, alebo im nefungovala sonda.