Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • postupoval spravne?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,rada by som vedela vas nazor na postup mojho gynekologa.Som v 14t.t.,v 11t.t. som zacala krvacat a bola som hospitalizovana v nemocnici,tam mi zistili hematom v primere 19x9mm,okamzite mi pichli kanavit(ktory mi pichali este 5dni),nasadili vit.E,magmezium,acidum folikum a duphaston,z vyteru mi zistili zvyseny pocet bakterii a nasadili mi vklady(candibene a betadin),po tyzdni ma pustili domov(vyplakala som sa)s tym ze hned navstivim svojho osetrujuceho lekara.ked som prisla k mojmu lekarovi povedala som mu co somnou je urobil mi ultrazvuk(zvnutra,ale v nemocnici mi robili len vonkajsie sono aby som znovu nezacala krvacat),kedze som bolo v 13t.t.robil mi aj nejake vysetrenie či je babetko zdrave,pri tomto ultrazvuku ma strasne stlacal,ked som protestovala len mi povedal ze potrebuje aby sa pohlo.okrem ultrazvuku mi iba zmeral tlak a ziadne ine vysetrenia nerobil.od toho vysetrenia ma pobolieva bruško ale bojim sa znovu navstivit lekara,este stale trochu špinim.Za vyjadrenie Vašho nazoru dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mňa pobavilo koľko zbytočných liekov sa dáva pri hroziacom potrate. Potrat nesposobuje ani nedostatok vitamínu K (kanavit) ani nedostatok kyseliny listovej (acidum folicum) ani nedostatok magnézia a progesteronu.
    Proste ak sa má plod potratiť tak sa potratí a žiadne lieky tomu nikdy nezabránili ani nezabránia. Sú zbytočné.Vyšetrenie je potrebné a nič neohrozuje, plod sa stláčaním nedá nijako ohroziť a vaginálne sono je výrazne presnejšie ako abdominálne a je skutočne divné, že Vám ho nerobili, zrejme to nevedia, alebo im nefungovala sonda.