Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zapal vajcovodov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz 7 rokov sa snazim otehotniet. Po porode ma bolievalo brucho (ja som si myslela, ze su to vajecniky). Vsetky vysetrenia mam ok, akurat stale citim jemnu bolest (chronicku) v oblasti vajecnikov. Moze ist o zapal vajcovodov? Ake priznaky zapal ma?
    Druha otazka sa tyka spinenia. Spinim asi od 18-teho dna cyklu az do menstruacie. Lekar zistil, ze je to hormonalneho povodu (z maternice), napriek tomu ze som uzivala duphaston, spinenie neprestalo.
    Zhrnutie: Som ulpne vraj ok a spinim stale.
    Je to vsetko normalne a nemam sa uz znepokojovat?
    Ake vysetrenia mam este absolvovat?
    Dakujem za odpoved!
    Jana.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti a špinenie by mohli signalizovať zápal sliznice maternice (endometritis), mala by ste byť aj s partnerom preliečená - dvojkombinácia napríklad Ciprofloxacín 500 mg a Klaritromycín 250 obe 2x1 aspoň dve balenia, počas liečby aspoň týždeň nemať sex a po liečbe mesiac počkať s otehotnením.

Podobné otázky

  • Zapal vajecnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, moze mat zapal vajecnikov vplyv na otehotnenie? Moze sposobit nejake komplikacie, potrat? Vopred dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal vaječníkov je extrémne zriedkavé ochorenie. Vzniká pri vírusovej infekcií mumps, kedy vírusy priamo napádajú vaječníky.
    Existuje však zápal vajcovodov, z ktorého neskôr môže infekcia prejsť na vaječníky, je to závažný stav s vysokými horúčkami a akútnymi bolesťami brucha. Vtedy je plodnosť ohrozená kvôli poruche funkcie vajcovodov.

  • poradiote mi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrí večer pán doktor chcela som sa vás opýtať čo by to mohlo biť keď ma bolí v podbrušku a mám ho dosť tvrdé môžem mať zápal vaječníkov alebo by som mohla biť aj tehotná ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal vaječníkov neexistuje, maximálne tak zápal vajcovodov, prejaví sa vysokou horúčkou a akútnymi bolesťami brucha.
    Bez vyšetrenia sa nedá určiť čo Vás v podbruší bolí.

  • Ovulačná cysta?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať, či som mohla ovulovať na 19 deň cyklu (27 - 30 dňový). Menzes som dostala 8.11. a trval týždeň. Od 20.11. som pociťovala bolesti v podbrušku a na prave strane (ako pri ovulácii), ktoré trvali do 26.11. Ráno 26.11. ma zobudila silná krčovitá bolesť, ktorá trvala 30 minút. V ten deň som absolvovala sonografické vyšetrenie u môjho gynekologa, ktorý skonštatoval, že mám mierne zapálený pravý vaječník a mám si dať Veral. Taktiež mi robil CRP - bolo nezvýšené. Myslím si, že príčiny mojej bolesti súviseli s ovulačnou cystou, ktorá mi praskla 26.11 a nie so zápalom. Prosím Vás, aký máte názor? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaječník nebýva zapálený, iba pri Mumpse, inak zápal vaječníka neexistuje. A ak by aj bol určite sa to nedá poznať na ultrazvuku. Dokocna aj zápal vajcovodov je veľmi ťažko spoznať.
    Veral neuškodí.
    Je veľmi pravdepodobné, že ste mala ovuláciu.

  • bylinky a možné tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.

    som v plodnom období a pokúšame sa s manželom o bábätko. No dnes som začala mať bolesti v podbrušku. Trpím dosť častu zápalmi vaječníkov (vajíčkovocov?). Pomálali mi v takýchto obdobiach sedavé kúpele (alchemika a rebríček). Môžem aj v tomto období tieto kúpele absolvovať aj keď je možné, že sme nejakého potomka už splodili? Alebo treba ísť lekárovi ... ale čo keď mi predpíše ATB, ktoré by sa nemali užívať keď čakám, že budem tehotná. Čo sa vlastne môže stať, ak by som prechodila zápal alebo brala ATB v začiatku tehotenstva??
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bolesti v podbruší neznamenajú okamžite zápal vajcovodov. Sedacie kúpele neškodia. Antibiotiká sa predpisujú iba ak ide naozaj o zápal a vtedy sú pre tehotnosť menším zlom ako samotný hnisavý zápal.