Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,642 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • termin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mam otazku: ak som poslednu menstruaciu mala 9.3.2008 kedy mam termin porodu? Moj lekar mi vypocital na 16.12.2008, podla sona je to vraj 14.12.2008. Ide o to, ze teraz som v 27. tyzdni a podla poslednych dvoch kontrol som o tyzden menej tehotna, dovtedy to "sedelo". Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak bolo sono robené na začiatku tehotnosti tak by mal byť termín presný podľa ultrazvuku. Ak však nie je rozdiel vačší ako 7 dní tak je to v podstate jedno.
    Rozptyl 14-21 dní je v 27. týždni normálny.

Podobné otázky

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Reagujem na odpoveď dr. ohľadom môjho 3. tehotenstva-fetus mortus v 36.tt. Áno, dieťatko bolo váhovo pod normou 1708g a 44 cm, čo zodpovedá 32tt. V 32tt. mi dr. povedal, že dieťatko vyzerá o týždeň menšie, ale ďalšia kontrola bola až v 36tt. Pohyby som stále cítila, ale prišla som pred plánovaným termínom kontroly, keďže mi praskla plodová voda. Záver pitvy bol viacpočetné infarkty placenty, preto som sa obávala, či sa to môže opakovať v prípadnom ďalšom tehotenstve. Dieťatko nemalo žiadnu VVV, ja som mala celé tehotenstvo ukážkové výsledky.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    už mám dostatok informácií, áno nedostatočná funkcia placenty je možná príčiny smrti plodu, čo sa prejavilo nízkou pôrodnou hmotnosťou. Otázka znie, či ste mali aj zvýšený tlak krvi, pretože preeklampsia je prítomná pri poruche rastu plodu až v 70%. V tom prípade je na zváženie preventívne podávanie Aspirínu 150 mg denne od 12. týždna tehotnosti.

  • Dvojcievny pupocnik a váha polohu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    v 36tt bola nameraná hmotnosť 2300g o týždeň na to bola hmotnosť plodu 2900g je možné že plod priberie tak veľa v priebehu týždňa ?
    Mohol dvojcievny pupocnik a nízka hladina železa počas celého tehotenstva zapríčiniť nízku pôrodnú hmotnosť 2300g ? Dieťa bolo narodené v termíne akútnou sekciu…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dvojcievny pupočník býva spojený s vyšším rizikom porúch rastu plodu. Aj chudokrvnosť matky môže sa na tom podieľať.
    Rozdiely pri meraní však mohli byť spôsobené aj odchýlkou v meraní, odporúča sa kontrola rastu nie skôr ako 10 dní od posledného ultrazvuku, práve aj kvôli chybným meraniam.

  • Implantacne krvacanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,
    zhruba v case ked som mala dostat menstruaciu som mala priznaky podobne menstruacii, tak som tomu nevenovala pozornost a myslela si, že to bola menstruacia. Od toho ubehli asi 4 tyzdne a teraz som zistila, ze som tehotna (5tt). Mohla som si tu "menstruaciu" zamenit s implantacnym krvacanim? A ak som v 4. tt uzivala lieky na uvolnenie svalov a bolest (nevedela som, ze som tehotna), môže to sposobiť porat alebo nejake problemy? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    každá žena, ktorá nepoužíva antikoncepciu musí počítať s tým, že otehotnie. Mohlo sa jedna´t aj o implantačné krvácanie, presný termín pôrodu sa vypočíta z ultrazvuku v 9. - 12. týždni. Na začiatku plod reaguje všetko alebo nič, ak by sa poškodil, potratí sa.

  • Posunutie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Rada by som sa vás opýtala, ak od zajtra začnem užívať Norethisteron 2x1 a o 3 dni mám dostať menzes, počas kt.ho budem užívať. Po vysadení dostanem menzes , ktorý bude nasledovať na posunutý menzes alebo bude nasledovať podľa pôvodnývch termínov. Od 4.7.do11.7.som na dovolenke a nechcem brať v tom čase lieky. Je možné, že uvažujem správne a toto posunutie posunie aj ďalšiu menštruáciu?
    Ďakujem krásne za odpiveď

  • Parvovirus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor, z PCR testu a aj antigenoveho mi zial vyslo, ze som v 13tt prekonala 5tu chorobu. Mam informaciu o tom, ze teraz mi musi byt robene sono kazde 2 tyzdne avsak nemam odpovede na nasledujuce otazky, prosim mozete mi ich zodpovedat? Budem moc vdacna.
    1. Ak sa pri 2 tyzdennych sonach zavcasu pride na to, ze babatko je nakazene, bude prejavovat znamky anemie a bude potrebovat transfuzie, a dostane ich aka je pravdepodobnost, ze liecba bude ucinna/uspesna?
    2. Od akeho tyzdna sa robievaju transfuzie dietatku?
    3. Je mozne taketo babatko donosit alebo je nutny cisarsky rez v skorsom termine?
    4. Byvaju nejako trvalo poznacene do zivota taketo deti co prekonali tuto chorobu v brusku, alebo sa da povedat, ze pri spravnom manazovani liecby sa rodia zdrave?
    5. Ak mavaju nejake trvale nasledky, ake to prosim zvacsa byvaju?

    Vopred dakujem za uprimne odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1, 2. transfúzie sa technicky dajú podať okolo 18. týždňa, napriek liečbe však asi 30% detí má problémy s neurologickým vývojom po pôrode.
    3. plod určite môžete donosiť, ak sa nepotratí pred možnosťou podať transfúziu, avšak iba malá časť plodov po infekcií má prejavy
    4. viď prvý bod
    5. oneskorený neurologický vývoj