Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tonic

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa spýtať, že ak som vypila 4 dcl Tonicu a je možné že som na začiatku tehotenstva, či by to nemohlo nejako uškodiť plodu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemohlo, ide o malú dávku a chinín je škodlivý až vo vysokých dávkach. To by ženy nesmeli piť bavoráky ani gin tonic nikdy, lebo nikdy netušia či náhodou nie sú tehotné. A ako by nám potom za triezva naslúchali ?

Podobné otázky

  • Ellaone

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, 5.6 sme sa s priateľom pokúšali o sex ale nedal ho do mňa lebo mu to nešlo bola som úzka ale skúšal to 3krat. Nedostal ho tam tak sme to vzdali.
    5 rokov som mala celibat. Aj cez to som sa zľakla a 42 hodín od toho som si dala ellaone. Dnes mam pocity že chcem ísť stále na malú aj keď mi netreba a mala som žltý hlien a na druhý krát slaby bledohnedy vytok kapucinovej farby. Menzes ešte nemám a dosť sa bojím že čo ak sa predejakulat dostal dnu a je možné otehotnenie ? Dieťa nechcem ani nemôžem.
    Beriem ibuprofenky a čaj z mysieho chvosta a pijem tonic. Ďakujem a prosím za odpoveď.
    Panikarim už pár dní aby sa niečo nestalo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko gravidity je nulové, ak je všetko tak ako píšete. Bolo by potrebné u Vás vyšetrenie, aby sa zistili prečo ste mali problémy v sexe a rovno si dajte napísať antikoncepciu.

  • Miešaná limonáda s tonicom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Ja som si včera dala limonádu, ktorú som včera zarobila s tonicom. V pomere 1,5l minerálky, 0,75l tonicu ružového, 0,5l bazový sirup, voda cca 0,5l a pridala som tam limetky a mätu (zarobila som to do 4l ďžbánu). Vypila som toho včera asi 0,45l a dnes som vypila za pol pohára trojdecového, nevypila som to celé. Popravde ani som negooglila, že to môže byť pre tehotné škodlivé a chcem sa spýtať. Keď som to takto pomiešala, spravila som si tým spravila zle? Som v 16 tt. Za odpoveď ďakujem.
    S pozdravom
    Slobodová

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tonic v minulosti obsahoval chinín, teraz neviem nakoľko sa v ružovom toniku nachádza, ale dávka ktorú popisujete jednorázovo nie je nebezepčná.

  • Otázky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor!

    Ako som sa na stránke dočítala sú s Vašimi odpovedmi čitateľky spokojné, a teraz by som mala aj ja niekoľko otázok.
    Som tehotná v 27tt, a je to moje druhé tehotenstvo, mám už 3 ročnú dcérku, a aj teraz budem rodiť cisárskym rezom, kvôli ortopedickej indikácie.

    Chcem sa Vás spýtať:
    - keď mám počas tehotenstva výtok, biely, nemá zápach, či je to problém. Môj lekár mi povedal, že nievie, či je to problém :(
    V prvom tehotenstve som takisto mala, a ked mi dal vaginálne tablety, tak ma to zvnútra "vysušilo" :(

    - cítim normálne pohyby mojho dietata, už od 16tt. Dva týždne sa k normálnym pohybom dodali zvlástne pocity, ako keby sa niekedy triaslo bábetko od zimy. Je to normálne?? Dcérka v prvom tehotenstve mi to nerobila.

    - kedže pri prvom pôrode som skoro zomrela v DS z lekárskej chyby, tak som sa rozhodla, že teraz pôjdem rodiť do BA, ponúkali mi nemocnicu v petržalke. Je to podľa Vás dobrá nemocnica, akú má povesť?

    Odpovede Vám vopred ďakujem, a prajem ďaľšie spokojné pacientky :)
    Pekný deň
    maminaH

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak výtok nerobí problémy a nemáte pálenie a svrbenie je to normálny prejav tehotnosti

    zrejme ide o celkové tzv. veľké tonické pohyby, čo je normálne, v druhom tehotenstve už ste citlivejšia

    zásadne nehodnotím konkrétne pracoviská, petržalke je dokonca viac týmov takže sa to nedá takto hodnotiť.
    Moja najoblúbenejšia bratislavská porodnica bol Koch, ale už tá stará partia odišla, takže neviem.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcem sa opytat bola som hospitalizovana v nemocnice vcera ma pustili a nerozumiem nejakym veciam ktore mam v prepus.sprave. Mala som bolesti chrbtice aj v podbrusku ani som chobit nemohla. Objektivny nalez: Specula: v posve prit.belavy vytok,sliznice lividne,bez znamok vag.krvacania adefektov,portio konicke,branka pootvorena. Vag: uterus velkosti grav.m.1.VI, pphl, hrdlo dlhe cca 2 cm,mäkke,branka pre pol falanga,vnut.uzavreta. Dôvod hospitalizacie: Partus praematurus imminens. Terapia: inf.terapia,Mesocain,Guajacuran,Buscopan,Sorbifer D,Ac.follicum,Mydocalm,Macmiror.Diagnoza: 047.0 Hroziaci predcasny pôrod pred ukoncenim 37. tyzdna tarchavosti.Epikriza: Prijata pre hroziaci predc.pôrod a Ls syndrom v TG 30.Aplikovana infuzna a tokolyticka terapia.USG vitalna gravidita,CTG zaznami reaktivne.Uterus normotonicky,Op pravidelne,pohyby citi,vlozka cista,DKK bpn.Realizovane neurolog,vysetrenie so zaverom exacerb.LS syndrom.Mozte mi napisat co mi bolo a ci dobre postupovali ci neohrozili babetko ci je vsetko v poriadku.Dakujem pekne hadam z toho vyjdete.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, síce nepíšete, v ktorom ste týždni, ale nálezy sú v norme a prijali Váís na liečbu bolestí chrbtice, ale pretože to nie je porodnícka diagnóza tak tam šupli aj ostatné. Nič Vám nie je

  • Skodi?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som v 6 tt a pochlipkavam si z Toniku a Koly moze to nejako uskodit babetku?Viem,ze sa tehotnym zenam a detom neodporuca to koli tomu,ze obsahuje chinin a kofenin?Ja som nefajciarka a nekavickarka.A este jedna otazocka pila som tvrdy alkohol a vino.To som este nevedela,ze som tehotna nebolo to velke mnozstvo.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chinín može mať abortívne účinky (vyvolať potrat) ale vo veľkých množstvách, určite nie v jednom tonicu. Kofeín je bezpečný. Osobne by som tonic nedoporučoval, pretože ak potratíte, budete si to vyčítať aj keby to nebolo kvoli tomu.
    Alkohol je potenciálne škodlivý ale pri dlhodobejšom užívaní.