Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,640 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • sporanox

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    mam recidivujuce kvasinky. Asi mesiac po pol rocnom uzivania sporanoxu / 2 tablety na zac.menstruacie/ sa mi objavili znovu. Lekarka mi nentokrat predpisala 4 tablety, 2x2 a odporucila mi dalej sa snazit o babatko. Na letaku je ale informacia, ze otehotniet sa odporuca az mesiac po uziti lieku. Tak teraz neviem. Mame sa snazit ci nie?

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak pri Sporanoxe ste bola v poriadku, tak by ste ho mala užívať dlhodobo. Jedna dávka sporanoxu v tehotnosti neškodí, užíva sa aj tak po menštruácii, takže kľudne možete skúšať.

Podobné otázky

  • candida famata flareri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den,manžel mal v trieslach,na semenníkoch a j penise vyrážky,po prvých vyšetreniach mu zistili enterokoky,ktoré vyliečili.Situácia sa zopakovala,no zistili mu candidu albicans,ktorú taktiež zničili a znova sa to vyrútilo a tentoraz zistili candidu famata flareri.Nezabral sporanox a diflukan,mal aj rôzne masti ako imacort,pimafucort baktroman,imazol, candibene a teraz canesten.Trvá to už 2 roky a nevedia si stým kožný doktori radi,len triafajú.Svokor chodí každý den na chalupu opatriť psa,mačky sliepky a holubov.Ja a syn sme zdravý.Prosíme Vás o radu,pretože nevieme na akého lekára sa ešte obrátiť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    manžel by sa mal dať vyšetriť diabetológom, či nemá skrytú cukrovku. Ak má nadváhu, mal by sa pokúsiť zhodiť. Určite je namieste aj imunologické vyšetrenie dokladné, vyzerá to, že má manžel poruchu bunkovej imunity.
    Mal by prestať jesť sladké, jesť stravu bohatú na vitamíny, veľa zeleniny, nedoporučuje sa pivo, doporučujú sa probiotiká (jogurty, kefír). Liečba spadá do kompetencie kožného lekára, tento druh candidy my gynekológovia ani nepoznáme.

  • candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Po liečbe anbiotikami na močové cesty, začali moje problémy, ktoré trvajú vyše 3,5 mesiaca. Teda jedná sa o mykózu. Vkladala som si clotrimazol 12 dní, potom gynopevaryl 6 dní (ten ma dosť pálil) v kombinácii so sporanoxom (vyšlo mi to dve soboty po sebe teda 2x2 tabletky myslím),a do tretice som mala Dalacin krém 7 dní + fungicidin. Ten tretí krát mi bol braný aj výter, pozitívny na candida crusei. Všetky liečby som mala prerušené menštruáciou ( vždy asi tyždeň pred ňou sa mi prízaky zhoršili). Je možné, že preto sa mi to nepreliečilo? Teraz som bola u gyn. tesne po menzese na kontrolu, gyn. mi povedal, že zatial to vyzerá v poriadku, výter mi nerobil a predpísal mi Diflucan (polročná liečba 1 tabletka na začiatku cyklu), ale odvtedy sú to štyri dni a ja sa necítim akosi dobre, výtok mám trošku biely, ale dole ma to nesvrbí skôr mám pocit, takého neustáleho rezania, je to nepríjemné. Na internete som si pozerala o candide, a našla som na viecerých stránkach, že candida crusei je rezistentná na fluconazolum, ktorý je v diflucane, má to potom význam brať? Ďakujem za odpoveď.
    Od začiatku beriem probiotiká, obmedzila som cukor, bielu múku na minimum, žehlím si uteráky, nohavičky, snažím sa nenosiť tesné nohavice, pijem lapaco a bola som aj u imunológa, len idem ešte len na krv.testy.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si fermalac, zavádzajte si ho lokálne a už sa neliečte, nechajte pošvu nech si postupne po tých šajbách čo dostala nájde svoje prirodzené prostredie. POužívajte iba intímne mydlá a ďalej jedzte probiotiká, uvidíte, že sa to spraví.

  • vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry večer.Mam velmi problem s vytokom.Už od svojich18tich rokov mam problemy s vytokom(27mam).Neustale sa mi opakuje.Mam 16 mesačnu dcerku.Myslela som že po pôrode sa to zlepši ale bohužial.Bola som aj na imunologii tam mi vyrobili vakciny a dva krat do tyždna som chodila na injekciu.Potom bolo asi pol roka v pohode a zese na novo tak som si zase odchodila po doktoroch gynekolog-imunolog,robili mi aj imunologicke testy a nič mi nezistili vtedy mi imunolog iba povedal aby som si do pošvy davala biely jogurt a dal mi imudom a už mi druhy krat nedal vakciny.Mala som už rôzne čapiky a kremy ale nič mi nepomohlo iba sporanox asi 5-6mesiacov som mala pokoj a ked som si ho pitala aby mi ho dr predpisal tak povedal že nemôžem ho uživať vtedy ked nič mi nieje.Teraz mi dal gynoflor na prevenciu po menzese si mam dať 4tabletky každy večer.Niekedy je mesiac že mam pred menzesom vytok svrbenie a aj po menzese asi tyžden Neviem čo mam ešte urobiť aby mi to prešlo.Ďakujem vam za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi by pomohla jedna tabletka fluconasolu 150 mg po každej menštruácii dlhodobo (minimálne rok) a preventívne večer 1 tbl. Fermalac do pošvy.