Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Macmiror 500

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať. Mne boli predpísané vaginálne tablety Macmiror500. Je potrebné preliečenie aj u manžela? Ak áno, aké voľnopredajné lieky odporúčate? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem aké máte potiaže a prečo Vám bol liek predpísaný, ale obvykle nie je potrebné liečiť sexuálneho partnera. Z pošvových infekcií sa partner lieči iba pri trichomoniáze .

Podobné otázky

  • E coli v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v 25 tt mi vyšiel streptokok mala som silne svrbenie a výtok. Bol mi nasadený macmiror 500.
    Teraz som bola na kontrolnom stere (končím 30 týždeň) streptokok negatívny ale vyšiel mi ecoli. Lekár mi povedal že si mám dávať iba vaginálne probiotiká že ak nemám ja subjektívne príznaky tak to liečiť atb nemá zmysel. Ja sa ale bojím ci mi to nemôže spôsobiť predčasný pôrod? Krcok sa mi neskracuje..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj streptokok aj e. coli sú normálna súčasť pošvovej flory, svrbenie zrejme spôsobili kvasinky, macmiror ich preliečil. Ste zdravá a kultivácie pošvy sú zbytočné až škodlivé vyšetrenie.

  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 23. tt tehotenstva a pocitovala som jemne palenie pri moceni.Isla som ku mojmu gynekologovi a on mi povedl, ze vraj to vyzera na mykozu a predpisal mi MACMIROR 500 COMPLEX a zobral stery, ktorych vysledok este nepoznam.Vecer som uz to palenie nepocitovala a preto som si tie cipky nevzala.Avsak problem je este taky, ze bola u mna na par dni kamoska z anglicka a volala mi , ze ona ma kandidozu, tak sa bojim, ci ma nemohla nakazit prostrednictvom WC.
    Otazka znie, ci je problem, ze som nevzala tie lieky, ked uz nepocitujem to palenie a keby som ich zobrala, ci to nemoze uskodit dietatku?
    Dakujem za skoru odpoved!

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.Dr. Už som Vám sem písala, len neviem čo ďalej. Viac ako pred 4 mesiacmi mi bol zistený zápal moč.mechúra, ktorý bol preliečený 3 antibiotikami - Amoxicilin 500, Ciphyn 500, Medociprin 500 . Nakoľko som sa cítila stále zle, vyhľadala som gynekológa, ktorý mi spravil ster a dal Gynazol, mal totiž podozrenie na premnoženie baktérií a mal pravdu. Po týždni mi bola zistená Gardnerella a dal mi liečbu Macmiror 500 - tablety a krém. Po mesiaci sa to nelepšilo - znovu Polyginax.
    Bol mi robený aj ster na chlamýdie, ktoré vyšli vtedy negat. Pred týždňom som ho vyhľadala znovu, pretože som mala silný vodový výtok, bolesti v podbrušku.
    Na preliečenie zatiaľ beriem Entizol orálne aj vaginálne.
    Znovu mi boli robené nové stery, ktoré vraj môžu byť pozitívne ako i negatívne. Niekedy sa môže jednať o baktérie, ktoré sa nedajú kultiváciou zistiť.
    Beriem ich už 5 deň, no stále máme bolesti v podbrušku, výtok síce ustúpil ale bolia ma aj ľadviny a mám problém pri močení. Moč.testy vyšli negatívne.
    Chcela by som sa spýtať, ak tieto testy budú znovu negatívne, kde mám hľadať príčinu alebo ako ďalej postupovať?

  • Gardnerella

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som Vás poprosiť o radu. Pred mesiacom a pol z prechladnutia mi bol zistený zápal močového mechúra, ktorý bol preliečený 3 antibiotikami - Amoxicilin 500, Ciphyn 500, Medociprin 500 . Nakoľko som sa cítila stále zle, vyhľadala som gynekológa, ktorý mi spravil ster a dal Gynazol, mal totiž podozrenie na premnoženie baktérií a mal pravdu. Po týždni mi bola zistená Gardnerella a dal mi liečbu Macmiror 500 - tablety a krém. No moje problémy stále pretrvávajú. Neustále mám bolesti v podbruší a neustále nutkanie na malú potrebu. Určite navštívim gynekolóoga znovu. No už som bezradná. Prosím veľmi pekne o radu, neexistuje niečo, čo tieto baktérie dá znovu do normálu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    gardnerella nerobí zápal močových ciest, Vaše príznaky skor svedčia pre iný zápal, možné sú chlamýdie a potrebný je výter. Zvážiť možno dlhodobú liečbu kombináciou antibiotík proti chlamýdiám. Gardnerella je v tom nevinne.

  • Chronické kandidózy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prosim poradit s opakovanými kvasinkami. Od cca 15 rokov veku ich mam 4-5 krat do roka, do 20 neboli liecene, odvtedy ano, roznymi mastami, capikmi. Mam 30 rokov a kvasiniek ma nezbavil ani porod. Trapi ma svrbenie, bolestive palenie, hrudkovity ruzovkasty vytok Liecba Dafneginom, Macmiror 500 a inymi vzdy zaberie na mesiac - dva a infekcia sa opakuje. Nosim bavlnenu bielizen, nepouzivam tampony, intimne mydla ano. Co by ste mi poradili? Neuzivala som antibiotika, tak tym to nie je.

    Velmi pekne Vam dakujem za odpoved