Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Dienorette vyše roka, pred sedemdňovou pauzou som mala hnedý výtok a dosť, počas sedemdňovej pauzy som mala tiež len hnedý výtok čo to môže byť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dlhšom užívaní môže dochádzať k tzv. atrofickému krvácaniu z maternice ppočas brania tabliet, rovnako sa zoslabuje menštruačné krvácanie. Nič zle to nepredstavuje.

Podobné otázky

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem 25.8.2024 som dostala menštruáciu ako každý mesiac no ale bola slabšia ako zvyčajne a od 25.8 mám stále menštruačné kŕče aj ma pobolieva ju vajecniki aj chrbát v dolnej časti menštruácia je stále slabšia môže to byť tim že mám zápal močových ciest? Ďakujem za odpoveď.a pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    intenzita menštruácie sa môže časom meniť, bolesti však môžu súvisieť so zápalom močových ciest, ak máte k tomu ďalšie príznaky.

  • Chýbajúca menštruácia a PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, či je v poriadku, keď nemám menštruáciu aj niekoľko rokov, mám diagnostikované PCO. V minulosti som užívala antikoncepciu, chcela by som sa ale liekom vyhnúť, lekár má tlači do antikoncepcie, vraj mi pco môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, chcela som preto vedieť, či je naozaj vhodné užívať dlhodobo antikoncepciu, alebo ci môžem ostať bez menštruácie, dieťatko neplánujeme. Ďakujem za Vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    súhlasím s Vašim lekárom, ak nemáte menštruáciu pri PCO tak je liekom prvej voľby antikoncepcia, ktorá rieši nedosatok hormónov, čo je pre Vás nepriaznivé celkovo, môže to mať vplyv na metabolizmus, kosti a podobne.

  • Cysty - anovulačné cykly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    mám 38 rokov, bezdetná. Posledné 2 roky trpím bolesťami a nepravidelnou menštruáciou. Robia sa mi cysty ( vodové ), ktoré samovoľne neprasknú. Spôsobujú mi bolesti a blokujú mi menštruáciu, ktorá sa samovoľne nespustí. Lekári mi vyvolávali menštruáciu vyvolávačkami duphaston cca rok každý mesiac, ale cysty aj napriek vyvolanej menštruácií nepraskli. Po roku trápenia ma poslali na pukciu cysty. Histológia bola v poriadku. Pol roka po punkcii som mala pokoj menštruácia chodila ako hodinky cysty neboli žiadne. Vo Februári tohto roku to zase začalo a cysty sa vrátili. Teraz mi nevyvolávali menštruáciu vyvolávačkou, ale nasadili mi Utrogestan ( 100 mg ráno a 100 mg večer ). Menštruácia chodila, ale cysty nepraskli. V júli som bola opäť na punkcii dvoch cýst na ĽV a aj na PV. Tekutina z nich bola číta hovorili, že nie je potrebná histológia. Hneď mi nasadili vyššie dávky Utrogestanu 200 mg ráno a 200 mg večer. Ale bolo mi z toho veľmi zle ( závrate, slabosť ) Po dvoch dňoch užívania mi dávku znížili na 100 mg ráno a 200 mg večer. Stalo sa to, že po užívaní 15 dní Utrogestanu sa mi nedostavila menštruácia. 4 dni som mala na papieri krv po cikaní, ale normálne som nekrvácala. S bolesťou som išla k lekárovi a opäť cysta na ĽV. Poslal ma hneď do reprodukčného centra, aby mi urobili punkciu. Nebola potrebná histológia tekutina bola číra. Na punkcii som bola pred tromi dňami. Momentálne to lekári nechali tak ako sa bude telo chovať a žiadne hormóny nemám užívať. Ja hormóny ani nechcem už užívať necítim sa po nich dobre, som nafuknutá. Aj som za posledné 2 roky pribrala 10 kg. Aktuálnu váhu mám 70 kg. Z hormonálneho profilu mám problém s progesterónom, ktorý je znížený a AMH mám len 0,2. S etrogénom nemám problém. Navštevujem aj reprodukčné centrum. Mám zamrazené jedno embryo, ktoré čaká na transfer. Je to už moja posledná šanca ako mať dieťa. V roku 2018 som po IVF v počiatočnom štádiu tehotenstva potratila. Prirodzenou cestou už nemôžem mať dieťa. Štítnu žľazu mám mierne zväčšenú, ale lekárka povedala, že nie je potrebná liečba len ju sledovať, že je to stále v norme. Mám intoleranciu na laktózu, alergiu na sóju a bazu. Na pečeni mám nezhubný nádor ( hemagion ), ktorý je 2 x ročne sledovaný hepatalógom. S pečeňou problémy nemám čo dokazujú odbery z krvi. Budem Vám vďačná za váš názor a doporučenie ako si pomôcť. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tým že zrejme nemávate ovuláciu, tak nemáte progesteron a máte čisto estrogénové cykly, čo nie je dobré, ani na Váš metabolizmus.
    Bolo by dobré zvážiť celkové interné vyšetrenie, pretože niekedy chýbajúca ovulácia môže byť prejavom iného interného ochorenia.
    Progesterón je vhodné doplňať (či už ako Utrogestan, alebo Duphaston) na druhú fázu cyklu, aby sa napodnobnil prirodzený cyklus. Vhodná by bola aj antikoncepcie, ale hemangiom pečene je relatívna kontraindikácia, zvážil by som čisto gestagénovú antikoncepciu (Zlynda).

  • Krvácanie 2,5 týždna po Misoprostole

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor. V prvom rade sa Vám chcem poďakovať, pred necelými 3 mi týždňami so Vás stretla v Ružinove, potratila som, nechcela som ist na kyrer lebo som ho v minulosti absolvovala 3x a mala Ashermana a vy ste boli neuveriteľne milý, povzbudivý a empatický. Presne to som v tú chvíľu potrebovala a za to Vám ďakujem.

    Obraciam sa na Vás s otázkou- po poslednej dávke (3tej 400 mg Misoprostolu) mi bolo povedané, že 2 týždne môžem ešte krvácať alebo špiniť. Špinila som sem tam viac/ menej. Dnes je 2,5 týždňa a ja som začala viac krvácať. Neviem či to môže byť menštruácia, neviem či to je alebo nie je nebezpečné. Moja lekárka ma dovolenku až do 2.7. Ale stihla mi spraviť ešte HCG a kleslo zo 490 na 220 takze klesalo.
    Na poslednom ultrazvuku este v Ruzinove som ešte mala dutinu dilatovanú do 16 mm a povedali mi, že to vyjde buď po tretej davke alebo po menstruacii za 4-6 tyzdnov ale teda uplynulo od toho 2,5 tyzdna len a ja trochu viac krvácam.
    Bolesti nemam, ani zapachajuci vytok.

    Keď doktorka odchádzala povedala, že ak budem veľmi krvácať mám íst do Ružinova. Neviem ale posúdiť či toto je veľmi, alebo či sa moze jednať o už menstruáciu.

    Nechcem robiť zbytočne nejakú paniku a ísť do Ružinova ak na to nie je vyslovene nejaký dôvod.

    Ďakujem veľmi za názor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže sa jednať ešte o dočisťovanie, vo Vašom prípade ak máte už takto poranenú maternicu opakovanými kyretážami to môže byť zdlhavejšie. Ideálne by bolo vyšetrenie, myslím, že bude stačiť po tom 2.7.
    Ak by sa stav zhoršil, prídite k nám do Ružinova.

  • Hcg stúpa na sone nič nevidno

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    mala sim pravidelný cyklus, ktorý sa pred troma mesiacmi začal predlžovať na 35 dni. 6.6 som si robila test, pretože mi meškala menstruacia 9 dni, vyšiel pozitívny aj doktorka potvrdila tehotenstvo z krvi, kedže na sone nebolo nič vidieť. Dnes 18.6 som bola na pohotovosti s miernym špinením, doktorka mi robila sono no v maternici ani mimo nej nebolo nič vidieť, zobrala mi krv a výsledok vyšiel vyše 2400 môže iste ešte stále o tehotenstvo alebo je to niečo vážnejšie? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedná sa o tzv. PUL - tehotenstvo neznámej lokalizácie. S najväčšou pravdepodobnosťou sa jedná o mimomaternicovú graviditu, ktorú nie je vidno na UZV.
    Odporúčam expertný ultrazvuk, prípadne liečbu. Na našej klinike toto riešime pomocou liekov.