Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • liečba mykozy a e.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Pred týždňom a pol som pociťovala pálenie a svrbenie v oblasti pošvového vchodu, kt. bol aj výrazne červený. Moja gynekologička predpokladala mykózu, dostala som klotrimazol tablety 200mg na 3 dni, tiež mi dr odobrala stery. Tabletky som použila, ale kedže som ešte citila, že okolie vchodu mierne svrbí tak som si ešte okolie vchodu natierala (do vnutra som ho nedávala) jenamazol krémom ešte dalšie 4 dni po dobrani klotrimazolových tabliet. Viac dní som pokračovať nemohla, pretože som dostala menštruáciu. Dnes mi volala zastupujuca gynekologička (pretože moja je aktuálne na PN), že vzhľadom na výsledky kultivácie, kde je masívne e.coli, mi ešte predpisuje macmiror na 12 dní. Okrem e.coli bola prítomna aj kandida, tiež masívne, tu neriešila. Mám teda 2 otázky-bola liečba klotrimazolom dostatočná na kvasinky alebo mám po skončení menštruácie pokračovať v natieraní jenamazolom alebo si kúpiť znovu tablety klotrimazolu? A druhá otázka-je nutné brať macmiror na tu e.coli? Moja povodná gynekologička totiž tvrdí, že e.coli sa nelieči pokial nemám výtok a ten som povodne nemala-mala som len pálenie, svrbenie a výrazne začervenanie v oblasti vchodu. A kedže teraz mi aktuálne končí menštruácia žiadny výtok ani nepozorujem, mám len trochu zvláštny, ťažko popísateľný pocit, ale vyslovene nemám ani svrbenie, ani pálenie, ani výtok ani ma nič nebolí. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    toto je presne tá obrovská chyba čo sa často robí. Váš klinický obraz bol úplne jastný a jednalo sa o mykozu.
    Správne ste bola preliečená klotrimazolom, a vy ste si veľmi rozumne dala ešte mastičku Jenamazol na povrchový zápal.
    E colli tam je normálne a nerobí problémy, preto si určite nedávajte macmiror, lebo úplne rozbijete floru pošvy. Ak máte problém naďalej, pokračujte v natieraní krémom, stav sa vyrieši.