Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, prosím vás o radu, už 3 roky mám problémy s diskomfortom, väčšinou palenie, občas svrbenie, bolestivosť, nikto ma nechce liečiť keďže výsledky zo sterov mám vždy dobré, jedine premnožený laktobacil,na čo som dostala antibiotiká Dalacin peroralne,po ktorých to bolo ešte horšie, vaginálne tablety mi takmer všetky robia zle, vrátane canestenu, väčšinou po všetkom opuchnem... vždy mám začervenanie a pocit zápalu, najhoršie asi týždeň po menstruacii, takisto o niečo zvýšený výtok, aplikujem si každý mesiac vaginalne probiotiká, idelyn, gynella, avšak nič zrejme nepomáha, ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je veľmi ťažko určiť príčinu Vašich problémov, pretože okrem infekcie sa môže jednať aj o alergiu buď na pracie potreby, hygienické potreby ale aj potraviny. Tomu by nasvedčoval aj opuch po podaní liekov. Zvážil by som dermatologické vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem 25.8.2024 som dostala menštruáciu ako každý mesiac no ale bola slabšia ako zvyčajne a od 25.8 mám stále menštruačné kŕče aj ma pobolieva ju vajecniki aj chrbát v dolnej časti menštruácia je stále slabšia môže to byť tim že mám zápal močových ciest? Ďakujem za odpoveď.a pekný deň prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    intenzita menštruácie sa môže časom meniť, bolesti však môžu súvisieť so zápalom močových ciest, ak máte k tomu ďalšie príznaky.

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 rokov a doteraz cytologia negatívna, teraz mi vyšiel ascus, hpv negat. Čo okrem hpv može zhoršit výsledok cytologie na ascus?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Ascus sú zmeny nejasného charakteru, ak je negatívny HPV skôr sa jedná buď o zápal alebo o reparačné zmeny po zápale. Stačí opakovaná cytológia, obvykle sa stav spontánne upraví.

  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

  • Zápal močových ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor močový mechúr so. Mala velmy napuchnuti potom mi to prasklo a stále mám hnisavy výtok veľký zapachajuci velmy má to pali keď už končím na konci močenia môžme mať zápal močových ciest?a dosť ma bolia aj obličky. ďakujem.