Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem pan doktor mám zápal močových ciest beriem Biseptol 400 každé 12hod po dva tabletky chcela by som sa spýtať že vy môžme brať aj GYNIMUN INTIM CARE vaginálne kapsuly ďakujem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hoci Biseptol nezvykne narušiť prirodzenú pošvovú floru, určite Vám vaginálne probiotiká a prebiotiká odporúčam pri močovej infekcii.

Podobné otázky

  • Unasyn vagynal. tobolky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Boli mi naordinovane na masivne zmnozene bakterie Ecoli v posve antibioticke tobolky Unasyn.Je vhodne sucasne cez den aplikovat vaginalne probiotika alebo treba uzivat probiotika oralne.Pripadne ci sa to vylucuje nejak.Tiez by som chcela vediet,ci to moze ovplyvnit nejak traviaci trakt,pripadne mocove cesty (ci teda mozem mat z toho zmnozene nejake ine bakterie v urogenitalnom alebo crevnom trakte).Tiez ci sa moze s tym sucasne uzivat Lexaurin.Dakujem

  • Vaginóza- partner

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Vyše pred mesiacom som začala pociťovať zvýšenú potrebu močiť, bez pálenia, svrbenia, bolesti. Po návšteve všeobecnej lekárky aj urológie mi všetky výsledky moču vyšli bez patológii. Odporučili mi skúsiť gynekologické výtery. Začala som si aplikovať vaginálne probiotiká, po ktorých sa mi uľavilo, hneď do rána. Nemala som žiaden výtok farebný, bez zápachu, bolestí, keďže moja pani gynekologička nemala čas, vytery mi urobil iný gynekológ na základe čoho mi vyslo “velmi ojedinelé kolónie E.coli.” Pán doktor mi povedal, že nález nie je zlý a v prípade, že ecoli by boli veľmi premnožené, vo výsledkoch by boli aj popísané atb, ktoré ju ničia, probiotika ju dokážu potlačiť. Ja som už toho času mala probiotiká dobrané, začala mi menstruacia a nutkanie na mocenie vymizol. Po menštruáciu som cítila mierny diskonfort v oblasti posvy, na pár hodín denne, následne to úplne vymizlo, vrátilo sa to znova po pár dňoch iba pred spanim. Po vyšetrení u pani gynekologicky mi povedala, že žiadne zápalovému zmeny nie sú prítomné len výtok mám belší, urobila mi vytery, tipuje to na vaginozu. Od januára som vybrala troje atb na močové cesty aj zápaly priedušiek. doporučila mi vyplachy, následne na základe výsledkov mi odporučí nejaké prípravky. Pointou mojej otázky je či zvykne byt vysoká šanca prenosu baktérií na partnera aj keď sme počas toho obdobia, styk mali len párkrát, keďže som myslela, že problém v tom čase vymizol, nemala som žiadne pálenie, svrbenie, výtok, styk bol bezbolestný ani po ňom sa nič nezhoršilo. On nepociťuje žiadne problémy, na internete čítam, že to nie je prenosné, ide len o dysbiozu mikroflóry, ktorá by ho nemala ohroziť, rada by som sa nato opýtala aj odborníka. Veľmi pekne Vám ďakujem za čas pričítaní rozsiahlej otázky aj za vašu odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    E. coli je normálna súčasť pošvovej flory, čo sa vlastne týka takmer všetkých baktérii, ktoré sa nájdu v pošve, preto sa odber steru na kultiváciu neodporúča. Často vedie k nesprávnym záverom a liečbe, ktorá zničí prirodzené pošvové prostredie.
    Dávajte si dlhodobo probiotiká a ponechajte prostredie pošvy nech sa samo zreštauruje. Partnera zatiaľ nie je potrebné liečiť, stav sa postupne upraví.

  • entrecoccus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer prajem, som sice muz, ale zaujima ma vas nazor, citam strasne vela rozporuplnych informacii o bakterii entrecoccus faecalis, tak ako aj a sposobe prenosu, tak aj moznostach liecby.....

    Co som cital vase prispevky,tak tvrdite ze tato bakteria je neskodna (aspon v posve) a je sucastou mikroflory v posve....
    Ok, beriem, je to mozne, ale preco sa potom detekuje zo sterov???ak je normalna nemali by ju vobec zistovat....

    Ja mam problem nasledovny, vsetky vysetrenia mikrobi. mam neg (chlam a pod...), ale bol som zo sterov mocovej rury diagnostiovany pritomnostou tejto bakterie...mohol som to niekde chytit??? zachod, veci, uteraky...praca...doma???

    Mam tehotnu manzelku, neviem o tom ze by jej nieco podobne zistili zo sterov, moja otazka, je nejake riziku prenosu na plod, pri sexualnom styku?? alebo na manzelku??
    vzajomne?? ake su rizika??? Je tato bakteria normalna aj v mocovej rure penisu???

    Liecbu zatial nemam, nerozpraval som s doktorom, este par dni ma volno, tak ho pockam, volala mi len sestricka vysledky

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    entererococcus fecalis je normálny obyvateľ konečníka u muža aj u ženy. U ženy može byť aj v pošve, dostane sa tam z konečníka, nerobí žiadne problémy a vačšinou je tam prechodne, imunita si s ním poradí.
    Mikrobiologické vyšetrenie sa robí štandardne rovnako zo všetkých sterov (pošva, konečník, močové cesty) a vykultivujú sa baktérie a je na lekárovi, aby povedal - táto baktéria je škodlivá, táto je tam normálna.
    Niečo iné je, ak sa nachádza baktéria v močových cestách. Močové cesty na rozdiel od pošvy sú za normálnych okolností sterilné, bez nálezu žiadnych baktérii. Takže ak sa nájde enterococcus fecalis v močovej rúre, či v moči, už je to signál, že niečo nie je v poriadku. Do močových ciest sa može dostať najčastejšie prechodom z konečníka - tá vzdialenosť je pomerne malá. Avšak pri stere z močovej rúry by som bol opatrný, naberá sa to z povrchu a nemusí sa jednať ešte o infekciu, je to trošku zložitejšie. Ak máte močové potiaže, je pravdepodobné, že naozaj máte infekciu močových ciest sposobenú Enterococcusom. Manželku tým nemožete nakaziť, lebo pošva si dokáže touto baktériou poradiť.

  • neustále zápaly pošvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Už zopár rokov ma trápia problémy s neustálymi zápalmi pošvy. V polovici tohto roka som zmenila aj gynekologa, lebo ma skoro nikdy nevyšetril a dal mi len lieky proti kvasinkám. Totiž už od puberty ( teraz mám 28 rokov) mám výtok, niekedy biely, niekedy žltý a občas mám pocit že je tak trochu do zelena. Pritom štípanie pociťujem len minimálne alebo vôbec. Signálom, že zase niesom v poriadku je len styk s partnerom, ked ma to bolí, viem, že niečo nieje v poriadku a idem k dr. Sexuálne žijem len asi 2,5 roka a z toho asi v 90% percentách ma to bolelo. Beriem antikoncepciu Maitalon asi 3 mesiace, predtým som brala 2 roky Regulon.Moj nový lekár ma hned pri prvej návšteve vyšetril a povedal, že mám zápal a dal mi Polygynax.Lenže aj ked sa vyliečim, zápal je za pár týždnov späť. Raz mi dokonca prešiel aj na močové cesty a musela som brať antibiotiká Suprax.Ked mi nový lekár urobí kultiváciu, výsledky su negatívne. Tak z čoho ten zápal potom mám? Už som z toho zúfala, pretože ani sex.život si vobec nevychutnám a je to len utrpenie. Počuvla som všetky rady mojho nového lekára, prestala som sa holiť, na umývanie používam len čistu vodu, predtým som mala Saforelle, ale nič mi nepomáha. Mohli by ste mi niečo poradiť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si lactovag a dlhodobo ho užívajte, zlepší imunitu pošvy a zníži riziko návratu infekcie. Pred tým je potrebná dlhodobá liečba, aspoň 14 dní vaginálnym krémom canesten. NOste bavlnení spodné prádlo, nejdzte sladké a používajte intímne mydlá.

  • Kvasinky-Mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    rada by som sa na Vas obratila s prosbou o pomoc.Mam 24 rokov som v 4 mesiaci tehotenstva a uz od augusta minuleho roku trpim neustalymi zapalmi mocoveho traktu,neustale sa mi v moci objavuje krv a mam zvyseny pocet aj bielych krviniek.Posledny tyzden som na sebe zbadala zmeny ze palenie,svrbenie a bolesti spodku sa zvacsili a doktor mi stanovil diagnozu kvasinky.dostala som masticku Fungicidin a aplikujem ju 3-4x denne,nemam pocit,ze by moj problem nejak ustupoval a tak by som rada vedela ci nieje nieco ucinnejsie aby som sa uz mohla aspon v klude vyspat.mam sedave zamestnanie a je mi to neprijemne...dakujem za odpoved.Maruška

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné je dokladné vyšetrenie vrátane kultivácie moči, je možné, že máte zápal močových ciest, z toho máte aj sekundárne zápal pošvy. Močové cesty sa liečia antibiotikami, zápal pošvy lokálne masťou.