Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • entrecoccus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer prajem, som sice muz, ale zaujima ma vas nazor, citam strasne vela rozporuplnych informacii o bakterii entrecoccus faecalis, tak ako aj a sposobe prenosu, tak aj moznostach liecby.....

    Co som cital vase prispevky,tak tvrdite ze tato bakteria je neskodna (aspon v posve) a je sucastou mikroflory v posve....
    Ok, beriem, je to mozne, ale preco sa potom detekuje zo sterov???ak je normalna nemali by ju vobec zistovat....

    Ja mam problem nasledovny, vsetky vysetrenia mikrobi. mam neg (chlam a pod...), ale bol som zo sterov mocovej rury diagnostiovany pritomnostou tejto bakterie...mohol som to niekde chytit??? zachod, veci, uteraky...praca...doma???

    Mam tehotnu manzelku, neviem o tom ze by jej nieco podobne zistili zo sterov, moja otazka, je nejake riziku prenosu na plod, pri sexualnom styku?? alebo na manzelku??
    vzajomne?? ake su rizika??? Je tato bakteria normalna aj v mocovej rure penisu???

    Liecbu zatial nemam, nerozpraval som s doktorom, este par dni ma volno, tak ho pockam, volala mi len sestricka vysledky

    Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    entererococcus fecalis je normálny obyvateľ konečníka u muža aj u ženy. U ženy može byť aj v pošve, dostane sa tam z konečníka, nerobí žiadne problémy a vačšinou je tam prechodne, imunita si s ním poradí.
    Mikrobiologické vyšetrenie sa robí štandardne rovnako zo všetkých sterov (pošva, konečník, močové cesty) a vykultivujú sa baktérie a je na lekárovi, aby povedal - táto baktéria je škodlivá, táto je tam normálna.
    Niečo iné je, ak sa nachádza baktéria v močových cestách. Močové cesty na rozdiel od pošvy sú za normálnych okolností sterilné, bez nálezu žiadnych baktérii. Takže ak sa nájde enterococcus fecalis v močovej rúre, či v moči, už je to signál, že niečo nie je v poriadku. Do močových ciest sa može dostať najčastejšie prechodom z konečníka - tá vzdialenosť je pomerne malá. Avšak pri stere z močovej rúry by som bol opatrný, naberá sa to z povrchu a nemusí sa jednať ešte o infekciu, je to trošku zložitejšie. Ak máte močové potiaže, je pravdepodobné, že naozaj máte infekciu močových ciest sposobenú Enterococcusom. Manželku tým nemožete nakaziť, lebo pošva si dokáže touto baktériou poradiť.

Podobné otázky

  • enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den prosím vás chcela by som sa spýtyť v 38 t.t mi bola zistena infekcia enterococcus faecalis a boli mi predpísané tabletky na vkladanie MACMIROR COMPLEX 500 či to nemôže pred pôrodom alebo počas neho uškodiť babätku.Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    entrecoccus faecalis je normálna súčasť flóry pošvy a nie je to samozrejme ifenckia.
    Je naprostý nezmysel to liečiť. Macmiror je neškodný ale zbytočný.