Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mimomaternicove tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den ,prosim vas o radu.
    Moja kamaratka bola u doktora po dvoch dnoch meskania menstruacie ,lebo jej vysiel pozitivny test .Ma dhsiu dobu diagnostikovanu endometriozu
    Pri sone doktor zatial nic nevidel iba daku tekutinu a povedal ,ze to bude pravdepodobne mimomaternicove tehotenstvo.
    Prosim vas existuje aj daka ina moznost a pricina tej tekutiny ?
    Dakujem
    Prajem pekny deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na hladine hormonu HCG a na ostatnom náleze na ultrazvuku. Tekutina v dutine brušnej môže byť spôsobená aj inými príčinanmi, ale ak je vyslovené podozrenie na mimomaternicovú graviditu, je potrebné stav riešiť.

Podobné otázky

  • Snaha o bábätko po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,

    19.6 som podstúpila kyret, nasledujúci deň 20.6 laparoskopicku operáciu, kde bolo zistené tubárne tehotenstvo a následne odstránení vajcovod aj s plodom. Preto by som sa chcela opýtať koľko po operácii by sme sa mohli začať snažiť o bábätko ak sa cítim dobre a nemám už žiadne ťažkosti a ani nekrvácam? Ďakujem. Prajem pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na našej klinike riešime mimomaternicové tehotenstvo skoro vždy liekmi, operujeme iba keď si to pacientka praje, alebo vo vysoko akútnych prípadoch.
    Vo Vašom prípade je limitujúci faktor ten kyret, bolo by dobré počkať jeden - dva mesiace, aby sa zhojila sliznica maternice.

  • Hrčka na ľ. prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň!
    Mám 44r, 5gyn.operacii(cysty,rakovina krčka maternice, omylom odobraty vaječník aj s vajickovodom a prešitý močovod-nasladna reoperacia a protéza močovodu, Ďalej vraj mimomaternicove tehotenstvo, kt. sa nepotvrdilo a zese endometrioza) porodila som
    teraz už 18r.chlapca a o tri roky neskôr teraz už 15r. chlapca.
    Zrasty po operáciách sú vraj také, že hrubé črevo mám prirastene o maternicu a stolica ťažko prechádza celými črevami. . Skončila som 7r.na Transtecu a potom 4r.na Fentanyle 50.
    Prisla som o zuby, klby. Odmietla som to pred 4r. brať na ACHB a predpísali mi DHC 120mg ráno a večer,k tomu neurol, maltofer,nolpaza40mg
    Vraj už mám vybuchane receptory a to su len také cukriky pre mňa.
    Psychicky som sa zrutila a 6 rokov neopustila byt a len v depke ležala na gauči a čakala, kedy skončí deň a večer sa modlila, aby som sa už nezobudila.
    Po dvoch rokoch som zrazu behom 4 mesiacov pribrala 30kg. A dotetaz postupne to je už 45kg. Nič sa nezmenilo, len menzes mam len 4razy za rok, navaly potu, akoby prechod.
    Momentálne mam na pravom vaječníku uz od r. 2010 cystu, ktorú sleduju. Nerastie, pohybyje sa v rozpätí 4-6cm.
    Nechcú ju vybrať kvôli tým zrastom. Menzes som mávala silný, niekedy aj 3 týždne. Som anemicka od puberty. Tetaz som si mojou nadvahou sposobila vytlacenie platničky v oblasti krížov. Chodím na rehabilitácie
    6rokov zanedbané svaly sa začínajú dávať pomaly dokopy a silneju. Mám aj mäkké techniky.
    A tam to začalo.
    Jeden bod pri ľavej lopatke.
    Bolí, bolí a bolí.
    Odporučila mi ľahnúť si na loptičku a nájsť ten bod.
    Vydrzala som pol hod., ale navrela mi na krku hráča, začala ma bolieť hlava, pichať v uchu.
    Pod rebrami bolesť žalúdka, akoby vás pri behu pichalo v boku-taky pocit.
    A rameno bolesť strašná.
    Po pil hodine som sa zodvihla, odgrgla si ako po pive, hlava sa mi točila a keď som zatocila ľavým ramenom, skakali, pukali, praskalo mi v ramene, akoby sa o seba všetko trelo. Bolesť taká, že sa ho nemôžem ani chytiť. Ani ďalších spomínaných miest.
    To bolo včera a dnes som si nasla hrčku.
    Na divnom mieste, lebo som si na niečo spomenula. Už
    od mala, malinka som hovorievala, že ma bolí srdiečko. Keď som mala ukázať kde, zodvihla som ľavú ruku a ukázala som prstom na ľavú stranu rebier, presne tam, kde teraz je hrčka. Na dotyk ma bolia už rebrá a tam, kde začína rast prsnika. Uplne na zaciatku. Akoby skor lezala ta gulka na rebrach. Mám obrovské prsia, tým, že som pribrala tých 45kg.
    Ale hrčka má rozmer cca olivy.
    Nie je to pod pazuchou, takže uzliny to nie sú a nie je to celkom ani v prsniku.
    Na koho sa mám teda obrátiť?
    Kým nezačnem surfovať, stresovať a začnem sa báť, že to je rakovina.
    V rodine na rakovinu zomrel dedko - na hrubom čreve ju mal.
    Je to z tých rehabilitacii?
    Alebo som v 44r.v prechode(dá sa to nejako zistiť? ), alebo to je uzlina na rebrach, alebo naozaj tá rakovina?
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a prajem pekný zvyšok dňa. 8

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    iste pochopíte, že bez vyšetrenia Vám naozaj neviem poradiť o čo sa jedná. Ale každý hmatný útvar v oblasti prsníka je potrebné diagnosticky dotiahnuť, preto sa určite objednajte k Vášmu gynekológovi čo najskôr.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, aj mne sa zdá ten postup zvláštny pravdu povediac mám pocit že si zomna robíš pokusneho králika ????.
    V deň keď som knim prišla na pohotovosť mi bolo povedané že je maternica prázdna a že mám menštruaciu a že vraj sa im zdá že je to mimo maternicove tej. Vykonali mi odber Beta HCG a mal nízku hodnotu neviem v akých číslach.
    O dva dni potom mi bolo povedané že mimomaternicové tehotenstvo je vylúčené a spontánne som potratila tak mi spravili kyretaž a po dvoch týždňoch mi hodnota beta hcg neklesá tak to diagnostikuju ako mimomaternicové teh.som z toho úplne zmätená

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rozumiem, naozaj sa môže jednať o tzv. graviditu neznámej lokalizácie. Nepíšete presné hodnoty HCG ale ak je negatívny ultrazvukový nález, je možné, že ani pri laparoskopii sa tehotenstvo nenájde. Pokiaľ nemám presné hodnoty HCG neviem sa k tomu vyjadriť. Napíšte mi email.

  • Kyretaž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred dvoma týždňami mi bola vykonaná kyretaž, dnes mi doktorka uznamila že potrebujem laparoskopicku operáciu preto že je to mimomaternicové tehotenstvo.
    Chcem sa opýtať, je chybou že mi spravili kyretaž?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale nie je to ideálny postup. U nás riešime mimomaternicové tehotenstvo liekmi, ak sú splnené podmienky. Ak sa robila kyretáž a nebola jasná diagnóza zamlknutého potratu (aj ten sa dá riešiť liekmi), tak je to zvláštny postup.

  • Pozitívny tehotenský test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pred par týždňami mi vyšiel pozitívny tehotenský test bola som odcestovana v zahraničí tam mi povedali ze na sone nic nevidia. Sama si to neviem vysvetlit. Mohlo ist o mimomaternicove tehotenstvo alebo o cysty na vaječníkoch nakoľko uz som raz na cysta v priebehu tohto roka bola operovana. Je možné ze by mi z jednej tejto možnosti ukázal pozitívny test ? A samé sa to vstrebalo v priebehu par týždňov bud jedno alebo druhé ze by na sone nic nebolo zaznamenané ? Ďakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste mali správne urobený tehotenský test, boli ste tehotná. Zopakujte si test, ak je pozitívny, musí sa pátrať po tehotnosti, môže to byť mimomaternicová gravidita, alebo neprosperujúca vnútromaternicová gravidita. Určite to však je potrebné dotiahnuť. Je možné, že test bude negatívny, až 40% tehotností skončí ako včasný potrat, veľkú časť ženy ani nezaznamenajú.