Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kyretaž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred dvoma týždňami mi bola vykonaná kyretaž, dnes mi doktorka uznamila že potrebujem laparoskopicku operáciu preto že je to mimomaternicové tehotenstvo.
    Chcem sa opýtať, je chybou že mi spravili kyretaž?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií, ale nie je to ideálny postup. U nás riešime mimomaternicové tehotenstvo liekmi, ak sú splnené podmienky. Ak sa robila kyretáž a nebola jasná diagnóza zamlknutého potratu (aj ten sa dá riešiť liekmi), tak je to zvláštny postup.

Podobné otázky

  • Problémy po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred 2. mesiacmi som bola v inej krajine akutne operovana pre prasknuty vajcovod z dovodu mimomaternicoveho tehotenstva. Bolo to moje prve otehotnenie po 5tich rokoch snazenia. (Cca 8-10. tyzden - nevedela som, ze som az v tomto stadiu, lebo mi zistili celiakiu a mala som rozhadzany cyklus). Pri prasknuti doslo k strate 2.5L krvi, podavali mi transfuziu. Odstranili mi laparoskopicky lavy vajcovod a na pravom 2 mensie benigne cysty. Kyretaz nebola robena. Doteraz som mala 2 cykly s velmi slabym menzesom, podobnym spineniu.Lekar mi aj kontroloval hcg v krvi (po 1,5 mesiaci od operacie bola cca 90), pred tyzdnom som mala posledny odber, lebo hodnota uz bola zanedbatelna. Momentalne som po 2hom slabom menzese a zacala som pocitovat pichanie v oblasti posvy a krcka maternice. Nie vkuse, no pocas dna sa to parkrat ozve. V oblasti odobrateho vajcovodu, su obcas tiez tahave bolesti. Je take nieco v mojom pripade v poriadku? Moze to byt sposobene fyzickou namahou? Aka doba pre opatovne snazenie je podla vas vhodna? (Momentalne sa nato fyzicky ani psychicky este necitim).
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že tie pichavé bolesti v pošve a krčku nesúvisia s operáciou, ťahavé bolesti v podbruší môžu byť po operácii, občas sa vytvoria v mieste operácie zrasty. Opätovne môžete otehotnieť, až sa na to budete fyzicky aj psychicky cítiť.

  • Punch biopsia a kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , podstupila som pred tyzdnom kyretaz maternice a punch bopsiu . Mala som spinenie toto viem ze je normáne ale ci je v poriadku dostat menzes a este 4 dni skor ?

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat. Mam 37 rokov, dodrziavam gynekologicke prehliadky,posledne 3 roky mam za sebou 2 potraty,z toho jeden vlastne predcasny porod 23tt+6 skoncemi nie stastne,druhy potrat v 4tom mesiaci. Vzorky z histologii boli vzdy v poriadku. Aj preventivne prehliadky. Na posledenej,teda tento rok mi bolo povedane,ze mam vysoku sliznicu maternice a o 2-3 mesiace mam prist opat. Kultivacie aj veci preventivnej boli v poriadku. Cyklus mam pravidelny. Od minuleho roka myom na zadnej stene maternice - teda dufam,ze myom,ze sa to neda zmylit. Od informacie o vysokej sliznici mam pocit,ze ma stale boli podbrusko akoby som mala dostat menzes a mam strach co sa skryva za tou sliznicou nakolko viem,ze znamej meskal cyklus a pri vysokej sliznici ju poslali na kyretaz a vzorky kvoli...mam strach to aj napisat. Chcela by som len vediet co od toho cakat nakolko mi lekar toho vela nepovedal,len tolko,ze to odsledujeme,ze sa to da liecit a nemam mat stres.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko rakoviny sliznice maternice vo Vašom veku je skôr hypotetické.
    Môže sa skôr jednať o polyp. Úplne by stačilo opakované UZV vyšetrenie tesne po menštruácii.

  • Polyp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na preventívnej prehliadke mi bol nájdený polyp, ktorý sa potvrdil sonom aj po menzese. Následne hneď na ďalší týždeň som si vybavila všetky potrebné vyšetrenia a hneď šla na odstránenie polypu hysteroskopiou. V lekárskej správe mám napísané ze je všetko v poriadku a ze sliznica maternice bola bez jednoznačného polypu a tak bola vykonaná šetrná kyretaz dutiny. Čo si mám o tom myslieť. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvidíte aký bude výsledok mikroskopického vyšetrenia aj ultrazvukového vyšetrenia po výkone.
    Občas je sliznica maternice o niečo vyššia a na ultrazvuku budí dojem prítomnosti polypu, ktorý sa potom pri hysteroskopii nenájde.
    Ale je možné že na mikroskopickom vyšetrení sliznice z kyretáže tam budú polypozne zmeny.

  • Zápal panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    10. nov. 2023 mi robili hysteroskopiu a kyretáž z dôvodu podozrenia na polyp endometria. Subj. prejavy boli špinenie pred menštruáciou aj 4-5 dní. Po zákroku sa ihned objavili bolesti a špinenie, o 5 dní krvácanie (trvalo 5 dní).
    Pri narastajúcich bolestiach mi na urgente diagnostikovali endometritídu a nasadili per os klindamycín. Po 4 dňoch užívania ma hospitalizovali s diagnózou PID, pokračovala terapia i.v. klindamycín a metronidazol 3 dni. Ďalšie 3 dni som obe atb doužívala ambulantne.
    Bolesti ustali, na kontrole 18. dec. mi v kultivácii našli klebsiellu pneumoniae. Počas nasledujúceho mesiaca bola 2x preliečená lokálne (polygynax, fluomizing - obe po 6 dní).
    Následná kontrola 29.1 už v kultivácii okrem klebsielly p. (stredne masívne) bol aj enterococcus faecalis ojed., corynebacterium a stafylokok sp.. Liečba ciprofloxacin celkovo na 5 dní.
    Po prvom dni užívania sa stav masívne zhoršil, objavil sa žltý výtok, bolesti podbrušia (striedavo v strede a v oblasti vaječníkov), tlak v podbrušku a pocit tlaku pri močení. Lekár mi dnes liečbu zastavil po 4 dňoch a vyjadril sa, že vaginálne prostredie sa musí obnoviť, opäť odobral kultivácie, odoslal ma na imunológiu a odporučil výplach Clogin. Zápal je vraj na úrovni cervixu. Silný žltý výtok (v sprche doslova vyteká prúdom) a bolesti pretrvávajú, v striedavej intenzite. CRP som dnes mala nízke a krvný obraz v poriadku.
    Je takýto postup podľa vás ok? Netúžim po ďalších atb, ledva som zvládla všetky doteraz, ale zároveň sa obávam opätovného PID a komplikácií.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že ste mali už počas zákroku začínajúci zápal krčka, ktorý sa pri hysteroskopii dostal do vyšších partii. Samotný klindamycín je pri takomto zápale nie úplne dostatočná liečba, pretože nezaberá dostatočne na gram negatívnu floru (vrátane klebsiely).
    Teraz je otázka, či je maternica vrátane krčka dostatočne preliečená a problémy robí rozbitá flora pošvy po antibiotikách, alebo stále pretrváva zápal v maternici. To sa takto nedá zistiť, bez vyšetrenia.
    Ak je zápal v krčku alebo maternici, je potrebná komibnovaná antibiotická liečba aspoň 10 dní, ak je problém v pošve, stačí lokálne preliečiť.