Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Gynazol

    , Autor: Veroni_ka

    Dobrý deň chcem sa opýtať doktorka mi povedala ze cez menstruaciu sa nema uzivat gynazol krem tak som počkala lenže menstruaciu som mala 4 dni a na ten 4 deň celý deň som nekrvacala tak som si dala krem len po tom Krem sok si všimla ze ráno som tam mala ešte krv asi som ešte musela trochu krvácať nic sa nestane keď som si ten krem uz dala ? Sem tam ma ten krem stipe ale dá sa to vydržať je to v pohode ?Ďakujem.

Podobné otázky

  • GYNAZOL 2% vaginalny krem

    , Autor: Jana222

    Dobry den, prosim Vas, mozem uzivat alkohol pocas liecby gynazolom vaginalnym kremom? Dakujem.

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    bola som u gynekologicky a zistila mi, ze mi vysla cytologia 2-3, ze mam zapal. Dala mi krem dalacin a capiky betadine. Pred tym som mala problemy s vytokom, tak mi zistila pri kultivacnom vysetreni, ze mam nejake streptokoky, tak mi dala krem gynazol, ten sa mi zda, ze mi pomohol. Otazka je, ked som este nezacala brat ten dalacin a betadine kvoli tej cytologii, mozem mat pohlavny styk alebo az po uziti liekov radsej?

    Dakujem.

  • krvacanie po cipkoch

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcem sa spytat,mala som mykozu,lekar mi nasadil gynazol,ale nie celkom sa to vyliecilo.stale mierne svrbenie a palenie. tak som si kupila cipky gyntima. a po aplikovani som na druhy den mala mierne krvacanie. o dva dni som si dala znova cipok,a po prebudeni znova krv. tak isto sa mi to stalo uz davnejsie aj s cipkom canesten,ze som na druhy den trochu krvacala. beriem HAK maitalon. Chcela by som vediet,ci to moze byt neziaduci ucinok cipkov. Dakujem za odpoved

  • dalacin C a opakujuce sa gyn. problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, dlhodobo som zapasila s opakujucimi sa mykozami a e-coli. V poslednom obdobi po radikalnej candida diete, liecbe wobenzynom, chlorelou a gynexom som 7 mesioacom nemala ziadny problem. Avsak teraz po prekonanej chripke sa mi vratila mykoza - preliecena gynazolom, menstruacia mi meskala 20 dni, a preto mi doktorka pichla vyvolavaciu injekciu a nasledne som dostala menstruaciu. Uz pred menstruaciou a pichnutim injekcie ma bolelo podbrusko a mala som spinenie (tmavo hnedy vytok), rovnako po pohlavnom styku, avsak predpoklada som, ze je to prichadzajuca menstruiacia. Teraz 4 den po skonceni menstruavcii pokracuje bolest v podbrusku a neprijemne pocity, rovnako bolest pri moceni (len rano). Dnes som bola s problemom u doktorky, kt. mi zobrala stery a kultivacie (vysledky vsak budu az o tyzden) a zatial mi predpisala vaginalny krem Dalacin C a indikovala ph 5,0. Nakolko sa snazime o dieta, chcem sa spytat, ci je liecba antibiotikami ako Dalacin C vhodna (v minulosti som uz Dalacin C mala a nepomohol mi)?
    A teda, ci po douzivani po 7 dnoch sa mozeme dalej snazit o dieta, alebo sa mame do dalsej menstruacie radsej chranit a pockat do uplneho vyliecenia?
    Okrem toho sa obavam, ze uzivanie Dalacin C mi znovu moze vratit problemy s mykozou. Prosim Vas aj o radu, ako sa navzdy zbavit tychto problemov, mam pocit, ze som skusila uz vsetko od odbornych imunologickych vysetreni, cez gynekoloégicke (na chlamidie a pod..) az po alternativne prirodne preparaty. Planujeme rodicovstvo a neustale sa opakujuce problemy ma zarmucuju. Vopred dakujem za vas nazor a odborne rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dalacin lokálne je bezpečný aj u včasnej gravidity. Skúste lokálne dlhodobo probiotiká, Lactovag, udrží Vám nízke pH doplní lactobacily a bráni premnoženiu kvasiniek. Okrem toho je vhodná dlodobo diéta protikvasinková, živé jogurty, bavlnená bielizeň a intímne mydlá s nízky pH.

  • Výtok a pukanie kože po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcem Vás poprosiť o radu. Som 7 mesiacov po pôrode a stále kojím dcérku každé dve hodiny. Od 3. mesiaca sa jej zhoršil reflux a začala papať každé dve hodiny deň aj noc. Do tretieho mesiaca spávala 3 až 6 hodín v noci. JE to tak aj keď ju nakrŕim z flašky, ale aj to musí mať náladu na UM lebo od istého času ho úplne odmieta, hoci bola občas prikrmovaná od začiatku, kvôli tomu, že som mala menej mlieka. Potom sa to upravilo, priberá úplne normálne. Už od 5,5 mesiaca ju prikrmujem aj zeleninou.AJ tak stále pije mlieko každé dve hodiny. AK sa naje viac tak zvracia. Píšem Vám preto, lebo od kedy začala mať také krátke intervaly som stále unavená a keďže trpím chronickou poruchou imunity tak od 3 mesiaca po pôrode (od kedy som sa poriadne nevyspala) sa neviem zbaviť zapáchajúceho výtoku. Kultivácia potvrdila masívne streptokoka agalactiae (aj napriek predchádzajúcej pozitivite som nemala problém), masívne kvasinku a e coli. Vybrala som som najskôr balenie dalacinu (clyndamicin), potom balenie dafneginu. Ja som proti antibiotikám a iným liekom a snažím sa všetko riešiť prírodnou cestou, ale výtok bol taký nepríjemný žltý a rybací a tiež som mala až do krvi popukanú kožu na vonkajších rodidlách a výplachy a bylinky nepomáhali až som tie lieky od gynekologičky vybrala. Lenže po týchto liekoch mi zostala e coli a koža mi opäť začala pukať a vrátil sa aj výtok žltý a nepríjemné svrbenie. Tak som vybrala aj napriek tomu že viem že sa nemá e koli liečiť ďalšie balenie daalacinu a opäť sa mi vrátila kvasinka tak som dostala gynazol, ale výtok stále mám a aj bolesti v podbrušku. Som už z toho nešťastná, pretože už by som rada mala aj sex s manželom, s ktorým som kvôli rizikovému tehotenstvu nespala už rok a pol. Tiež sa obávam o to či tie lieky neuškodia dcérke, keďže stále kojím. Pred tým pri takto opakujúcej kvasinke som dostala diflucan, chcem sa opýtať čo si myslíte o tom a kontraindikáciách pri kojení. Nechcem v žiadnom prípade ohroziť dcérku, ale tie moje ťažkosti sa už nedajú vydržať- Poprípade čo by ste mi poradil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvednée obtiaže od začiatku sposobuje zrejme kvasinka, ktorá je nedostatočne preliečená, kultivácie pošvy nemajú žiadny význam.
    Kúpte si 2 balenia Canesten vaginálny krém 6 aplikátorov a Lactovag, preliečte sa canesteneom (je plne bezpečný) a potom si dajte dlhodobo lactovag, stav sa upraví.