Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vaginálna dismikróbia - infekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán profesor, poprosím o Váš názor s mojim problémom.

    Na základe diskomfortu robená kultivácia - e.coli, nasadený macmiror. Po 2 t. opäť žltý výtok, pálenie, svrbenie, bez kultivácie nasadený Polygynax. Problém sa znova objavil , ďaľšou kultiváciou zistená Gardnerella - preliečená Dalacinom.
    Po ňom mykoza - preliečená Gynazolom . Od tohto obdobia (júl 24) pretrváva diskomfort na vulve, lábiach. Natierala som klotrimazolom, spravila som na 12 dní jenamazol kúru.
    Stale pretrvával diskomfort na vonkajšom genitále a od júla do teraz v období ked som sa neliečila neustále bolestivý pohlavný styk.
    Vzdy po vag. liečbach ATB som užívala probiotiká aj per os aj vaginálne (čisté bez estrog)
    Opat som navstivila lekára a po kultivácii vysla ecoli . V mojom stave uz na tak zničenú sliznicu Fluomizin a nasledne Gynoflor dlhodobo. Mam 44r., predpoklad tažšej regenerácie sliznice v dôsledku poklesu hladín E.

    Aj teraz mám pocit mierneho diskomfortu na vulve, vonk. genitále, plus slabučko žlty vytok, bez zápachu, svrbenie pošvy občas, bolestivy styk
    Mám pokračovat s probiotikach per os a vag. Gynoflor a stav sa postupne upraví? Alebo je tam kvasinka kt. robí problémy ? (sladke nejem vobec, strava zdrava a pestra, rezimove opatrenia vsetky dodržiavane, žiadny iný partner) ATB liečbu už odmietam

    srdečne dakujem za názor odborníka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je obrovská chyba naberať kultivácie z pošvy a liečiť podľa nich, pretože je dôležitý klinický obraz a nie výsledok. V pošve môže existova´t množstvo rôznych baktérií, ktoré nerobia problémy a liečbou sa zbytočne rozbíja imunita a prirodzený mikrobiom.
    Určite by som už nič nedával a podporoval všemožne imunitu pošvy, tak ako to robíte. Stav sa postupne upraví, počítajte, že to bude trvať tak dlho ako dlho ste sa rôznymi prípravkami liečili. Gynoflor je dobrá voľba. Môžete skúsiť aj prebiotiká alebo prípravky s kyselinou hyalourúnovou.