Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dalacin C a opakujuce sa gyn. problemy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, dlhodobo som zapasila s opakujucimi sa mykozami a e-coli. V poslednom obdobi po radikalnej candida diete, liecbe wobenzynom, chlorelou a gynexom som 7 mesioacom nemala ziadny problem. Avsak teraz po prekonanej chripke sa mi vratila mykoza - preliecena gynazolom, menstruacia mi meskala 20 dni, a preto mi doktorka pichla vyvolavaciu injekciu a nasledne som dostala menstruaciu. Uz pred menstruaciou a pichnutim injekcie ma bolelo podbrusko a mala som spinenie (tmavo hnedy vytok), rovnako po pohlavnom styku, avsak predpoklada som, ze je to prichadzajuca menstruiacia. Teraz 4 den po skonceni menstruavcii pokracuje bolest v podbrusku a neprijemne pocity, rovnako bolest pri moceni (len rano). Dnes som bola s problemom u doktorky, kt. mi zobrala stery a kultivacie (vysledky vsak budu az o tyzden) a zatial mi predpisala vaginalny krem Dalacin C a indikovala ph 5,0. Nakolko sa snazime o dieta, chcem sa spytat, ci je liecba antibiotikami ako Dalacin C vhodna (v minulosti som uz Dalacin C mala a nepomohol mi)?
    A teda, ci po douzivani po 7 dnoch sa mozeme dalej snazit o dieta, alebo sa mame do dalsej menstruacie radsej chranit a pockat do uplneho vyliecenia?
    Okrem toho sa obavam, ze uzivanie Dalacin C mi znovu moze vratit problemy s mykozou. Prosim Vas aj o radu, ako sa navzdy zbavit tychto problemov, mam pocit, ze som skusila uz vsetko od odbornych imunologickych vysetreni, cez gynekoloégicke (na chlamidie a pod..) az po alternativne prirodne preparaty. Planujeme rodicovstvo a neustale sa opakujuce problemy ma zarmucuju. Vopred dakujem za vas nazor a odborne rady.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dalacin lokálne je bezpečný aj u včasnej gravidity. Skúste lokálne dlhodobo probiotiká, Lactovag, udrží Vám nízke pH doplní lactobacily a bráni premnoženiu kvasiniek. Okrem toho je vhodná dlodobo diéta protikvasinková, živé jogurty, bavlnená bielizeň a intímne mydlá s nízky pH.