Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Žltý výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer
    Chcela by som sa opýtať ohľadne žltého výtoku ,ktory nezapacha. Spozorovala som ho 3-4dni dozadu ako mi skončila menštruácia. Teraz 2 mesiac užívam znova po 2r pauze antikoncepciu leverette. Mohlo by to mat nejaký súvis aj s tým ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno výtok môže súvisieť s hormonálnymi zmenami pri antikoncepcii. Ak by sa pridali aj iné príznaky (svrbenie pálenie), potom sa bude treba preliečiť.

Podobné otázky

  • Zápal močových ciest a obličiek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor mám zápal močových ciest a obličiek mám veľmi silný žltý výtok trocha zapachajuci je to normálne ..keď si dám urologicki čaj vtedi ma začnú bolieť obliečky chcela by som sa spýtať že či je to v poriadku ďakujem za odpoveď pekný deň

  • Enterobacter cloacae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň bola mi zistená v pošve baktéria enterobacter cloacae ,mam žltý výtok a bolesť v pošve prosím vás čo je to za baktéria ?na internete som veľa o nej nenašla boli mi predpísané antibiotiká dalacin krém do posvy treba ich užívať alebo sa dá vyliečiť pomocou probiotík mam problémy z baktériami dlhodobo raz enterococus feacális inokedy ecoli vybrala som veľa antibiotík a vkuse iná sa objaví preto vás prosím o radu či mam brat ďalšie antibiotiká a hlavne či je nebezpečná táto baktéria keď si ich nenasadím a skúsim inou formou vyliečiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    táto baktéria sa môže v pošve nachádzať aj za normálnych okolností, celkovo by som antibiotiká nepodával, stačí krém do pošvy a neskôr probiotiká (ale iba ak máte prejavy infekcie).

  • Zápal panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    10. nov. 2023 mi robili hysteroskopiu a kyretáž z dôvodu podozrenia na polyp endometria. Subj. prejavy boli špinenie pred menštruáciou aj 4-5 dní. Po zákroku sa ihned objavili bolesti a špinenie, o 5 dní krvácanie (trvalo 5 dní).
    Pri narastajúcich bolestiach mi na urgente diagnostikovali endometritídu a nasadili per os klindamycín. Po 4 dňoch užívania ma hospitalizovali s diagnózou PID, pokračovala terapia i.v. klindamycín a metronidazol 3 dni. Ďalšie 3 dni som obe atb doužívala ambulantne.
    Bolesti ustali, na kontrole 18. dec. mi v kultivácii našli klebsiellu pneumoniae. Počas nasledujúceho mesiaca bola 2x preliečená lokálne (polygynax, fluomizing - obe po 6 dní).
    Následná kontrola 29.1 už v kultivácii okrem klebsielly p. (stredne masívne) bol aj enterococcus faecalis ojed., corynebacterium a stafylokok sp.. Liečba ciprofloxacin celkovo na 5 dní.
    Po prvom dni užívania sa stav masívne zhoršil, objavil sa žltý výtok, bolesti podbrušia (striedavo v strede a v oblasti vaječníkov), tlak v podbrušku a pocit tlaku pri močení. Lekár mi dnes liečbu zastavil po 4 dňoch a vyjadril sa, že vaginálne prostredie sa musí obnoviť, opäť odobral kultivácie, odoslal ma na imunológiu a odporučil výplach Clogin. Zápal je vraj na úrovni cervixu. Silný žltý výtok (v sprche doslova vyteká prúdom) a bolesti pretrvávajú, v striedavej intenzite. CRP som dnes mala nízke a krvný obraz v poriadku.
    Je takýto postup podľa vás ok? Netúžim po ďalších atb, ledva som zvládla všetky doteraz, ale zároveň sa obávam opätovného PID a komplikácií.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že ste mali už počas zákroku začínajúci zápal krčka, ktorý sa pri hysteroskopii dostal do vyšších partii. Samotný klindamycín je pri takomto zápale nie úplne dostatočná liečba, pretože nezaberá dostatočne na gram negatívnu floru (vrátane klebsiely).
    Teraz je otázka, či je maternica vrátane krčka dostatočne preliečená a problémy robí rozbitá flora pošvy po antibiotikách, alebo stále pretrváva zápal v maternici. To sa takto nedá zistiť, bez vyšetrenia.
    Ak je zápal v krčku alebo maternici, je potrebná komibnovaná antibiotická liečba aspoň 10 dní, ak je problém v pošve, stačí lokálne preliečiť.

  • ****

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň už asi 4 deň citim silne pálenie a rezanie tam dole prve 2 dni som mala zeleno žltý výtok zapáchajúci potom silny opuch dala som si canesten tabletu výtok prestan opuch ostal tak som kúpila canesten masť teraz mam opuch na pravej strane vedla otvoru ktorý velmi boli a zväčšil sa mi vzadu to ne podlhovaste vyzera to ako cista vedeli by ste mi poradiť uz sa to neda zvládnuť neviem chodit ani si sadnúť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedná sa zrejme o zápal žliazky v oblasti veľkých pyskov, je potrebné navštívit gynekológa, bude sa to riešiť drobným chirurgickým zákrokom.

  • Chlamýdie a Doxyhexal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam predpísanú liečbu na 20 dni Doxyhexal a čípky Nystatin. Nystatin som dobrala pred 2 dňami, mám taký žltý výtok a občas cítim pálenie. Doxyhexal mám ešte na 5 dní. Sú to nežiadúce účinky, alebo liečba nezaberá? Pociťujem aj iné nežiadúce účinky (bolesť hlavy, žalúdka…) ale to viem, že je spôsobené asi antibiotikami. Ak budem mať tieto problémy aj po dobratí antibiotík, je možné spraviť kontrolný ster aj skôr? Kontrolu mam naplánovanú až 2 mesiace po dobrati.
    Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nystatín je liekom na mykozu a doxyhexal sú antibiotiká. Ak máte problémy, je veľmi pravdepodobné, že Vám doxyhexal rozbil vaginálnu flóru a premnožili sa nežiadúce mikroorganizmy, zrejme kvasinky.
    Najprv skúste probiotiká masívne (do pošvy, ale aj celkovo) ak to nepomôže, potom by som odporučil masť na mykozu s obsahom clotrimazolu.