Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chlamýdie a Doxyhexal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam predpísanú liečbu na 20 dni Doxyhexal a čípky Nystatin. Nystatin som dobrala pred 2 dňami, mám taký žltý výtok a občas cítim pálenie. Doxyhexal mám ešte na 5 dní. Sú to nežiadúce účinky, alebo liečba nezaberá? Pociťujem aj iné nežiadúce účinky (bolesť hlavy, žalúdka…) ale to viem, že je spôsobené asi antibiotikami. Ak budem mať tieto problémy aj po dobratí antibiotík, je možné spraviť kontrolný ster aj skôr? Kontrolu mam naplánovanú až 2 mesiace po dobrati.
    Ďakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nystatín je liekom na mykozu a doxyhexal sú antibiotiká. Ak máte problémy, je veľmi pravdepodobné, že Vám doxyhexal rozbil vaginálnu flóru a premnožili sa nežiadúce mikroorganizmy, zrejme kvasinky.
    Najprv skúste probiotiká masívne (do pošvy, ale aj celkovo) ak to nepomôže, potom by som odporučil masť na mykozu s obsahom clotrimazolu.