Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Štípanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Poslednú dobu sa mi neustále vracia prechladnutie močovych ciest. Mala som to už dávnejšie keď som užívala aj antibiotiká na to a odvtedy sa mi to neustále vracia, neviem čo je spúšťač ale vždy to do pár dní odoznie, stačia mi väčšinou urologicke čaje. Môže byť že teraz sa mi to vrátilo skrz to že som mala kvôli chorobe ATB, erdomed a aerius a ešte som vzala aj núdzovú antikoncepciu? Pravidelne beriem antikoncepciu Daylla. Prípadne mala som na odberoch krvi zvýšený cukor môže to byť aj tým? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najdôležitejšia informácia je podĺa mňa o tom cukre, ak ste boli nalačno a mali ste zvýšený cukor, určite je potrebné to dovyšetrovať. Pri cukrovke môžete mať opakované zápaly močových ciest. Inak by bolo vhodné urolgoické vyšetrenie vrátane podrobného vyšetrenia moča počas príznakov.

Podobné otázky

  • Škrabanec na intimnych partiach u dieťaťa

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, dcerka 6 ročna sa pravdepodobne poškrabala pri vstupe do pošvy. Sťažuje sa na štipanie pri močeni a na sliznici pri vstupe do pošvy ma krvavy šrám. Kvoli štipaniu mi teraz nechce chodiť na maju potrebu. Existuje niečo, čim by som jej to mohla natrieť? Je potrebne vyhladat lekara? Može sa kupat v domacom bazene, alebo je potrebne počkat, kym sa to zahoji? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne neodporúčam žiadne krémy ani maste, ponechal by som poranenie nech sa zhojí samotné, v priebehu 1-2 dní by mali problémy ustúpiť.
    Kúpať sa môže, až sama povie, že ju to nebolí.

  • Pálenie a štipanie po ohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať o čo môže ísť. Už viac krát sa mi salo s partnerom po pohlavnom styku,že mi na 2. Deň alebo ešte v ten deň začali ťažkosti palenia a štipania v pošve. Používa krém Canesten a vždy to po pár dňoch prestane. Niekedy mám aj problemi pri pohlavnom styku že počas neho pociťujem bolesti. Vedšinou po pohlavnom styku pociťujem aj bolesť pyskou. Ale najviac ma trápi to palenie a štipanie ktore pretrváva niekoľko dní. Môžte mi prosim poradiť o čo môže ist prípade neake trvalé riešenie aby sa to už nedialo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o chronickú kvasinkovú infekciu, kedy sa po ejakuláte zvýši pH v pošve a premnožia sa kvasinky a spravia príznaky. Máte zrejme narušenú rovnováhu pošvovej flory.
    Skúste si dlhodobo nasadiť vaginálne probiotiká, nejedzte sladké, používajte intímne mydlá a noste bavlnenú bielizeň, postupne by sa mohol stav upraviť.

  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od min.roka ma trápia opakovane zápaly moč.mechura od februára 2022 do dnešného dňa som vybrala 10x Atb kvôli tomu, gynekológ pri vyšetrení sonom aj pošvy vždy keď zaplatí mechúr alebo ako to opísať tak to boli, ale nemám žiadne štipanie ani pálenie len takú typu bolesť ktorá sa nikde nešíri, taký tlak. cez leto som bola aj u urologa sono Ok moč brani cievkou tiež ok. v januári tento rok z vyteru mam enterokoka fekalis a ešte niečo čo uz neviem ako sa vola, čo mi povedal že je výsledkom neustálych Atb, nanho mi nasadil aj betadin čipky do posvy aj atb fo úst a po douzivani až doteraz mam gynoflor. momentalne čakám na výsledky z imunologie lebo môj gynekológ povedal že na tie baktérie musí spolupracovať aj s imunológm lebo su na skoro vsetko rezistentné. Imunológ navrhol ešte liečby autovakcinami a teda počkám na výsledky z krvi, ale že veľakrát su výsledky ok a tie zápaly nemusia byť spojené so slabou imunitou. Takze popravde ja už neviem čo robiť. Ako sa zbavit opakujúcich bolesti mechúra a ako sa zbavit tej baktérie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakvoané zápaly močových ciest sú častým problémom u mladých žien. Mám iba málo informácii ale vo výtere pošvy je enterokokus normálny ak ste nemali problém s výtokom nemalo sa to liečiť.
    Osobne by som navrhol vyhľadať urológa aby to začal riešiť z jeho stránky.

  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pri pohlavnom styku občas cítim ako keby stipanie a občas sa mi vytvorí ranka. Bola som u gynekológa, ktorý mi povedal, že ide o suchost. Dal mi nejaké lieky ale neustupilo to. Skúsili sme druhé lieky cicatridina krém a capiky. Po tomto sa mi zdalo ze problém ustúpil. Ale ustúpil len na nejaký čas a opäť sa to vrátilo. Ale necítim žeby úplne išlo o suchost, pretože ja cítim dostatočnú vlhkosť pri pohlavnom styku. A tak isto aj pohlavný styk je klasický. Čiže nemôže dôjsť k najekmu poranenia. Som z toho už zúfalá, pretože si to neviem užívať a je to občas už pre mňa trápenie. Neviete mi poradiť z čoho to môže byť? Alebo poradiť nejakú inú liečbu? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám málo informácií, predovšetkým o Vašom veku a či ste už rodili. Môžete mať stenčenú sliznicu pošvy z rôznych dôvodov, vtedy by som odporučil mastičku s obsahom estrogénov. Cicatridina je tiež dobré riešenie, ale je potreba ju užívať dlhodobo. K styku možno skúsi´t aj lubrikačný gel.

  • Chronicke palenie a vaginozy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    Uz viac ako 1,5 roka (zacalo sa to po porode) trpim palenim az stipanim vo vagine. Zhorsuje sa tesne po menzes a v obdobi ovulacie. Vacsinou to vychadza z jedneho bodu na pravej strane, vo vnutri, cca 2 cm od vchodu. Problem je, ze nikto mi nevie potvrdit cim to je, nikto mi zatial nevedel stanovit diagnozu.

    Od porodu som mala niekolko sterov, z ktorych mi striedavo vychadza masivny nalez E. Coli, Enterococcus f. a Streptococcus Ag. / bud po jednom, alebo aj v kombinacii. Brala som asi 4x Macmiror, 2-3x Ampicilinove capiky, Betadine capiky, naposledy uz aj celkovo Unasyn na 12 dni a Polygynax. Netusim ci to zabera, pretoze palenie ustupi len na par hodin, kazdy den sa mi vracia. Vytok nemam ziadny.

    Skusala som aj samoliecbu probiotikami, vyuzivala som niekolko krabic Lactofeelu, Gynimunu a kadejakych inych doplnkov. Viac ako pol roka uzivam probiotika aj peroralne.

    Bola som na imunologii, ziadna alergia mi nevysla. Skusala som aj gynekologicku fyzioterapiu, ci to nemoze byt zlym zhojenim rany po porodnom poraneni. Mala som bilateralnu rupturu posvy a pozosivana som bola teda riadne. Ten bod, z ktoreho to stipanie a palenie vychadza je v oblasti sitia a je to bolestive na dotyk. Obcas sa mi tam vytvoria take male ranky, z ktorych po styku spinim.

    Gynekolog skonstatoval, ze sa mu sice nechce verit, ale moze to byt zle zosite, ale vobec sa na tu sliznicu nepozrel, len dokola berie stery.

    Jedine, co mi ako-tak pomohlo, su rezimove opatrenia. Zmenila som spodne pradlo, praci prasok, toaletny papier a neviem co este. Hygienu dodrziam uz asi az prilis, vyradila som imtimne mydlo, umyvam sa len vodou. Po tychto zmenach som uz mala aspon tyzden-dva v mesiaci klud, dovtedy som to palenie mala nonstop. Teraz po tych antibiotikach ma uz zase pali vsetko a stale, uz som zufala. Chcela by som este jedno dieta, ale v mojom veku (36) uz nemam cas na experimenty, potrebujem sa tych bakterii a palenia zbavit. Co este mozem urobit? Chcela som uz aj zmenit gynekologa, ale ti ĺa lepsimi recenziami sa bud hraju na rajonozaciu, alebo maju plno. Mam aj vymenny listok na vyssie pracovisko, zvazujem uz aj UNB, ale neviem vi mi pomozu, ked mam stale bakterialne nalezy. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že príčina nie je v tých baktériách. Všetky uvedené sú normálna súčasť pošvovej flóry, a nemusia robiť žiadny problém.
    Skôr by som sa sústredil na fakt, že to začalo v súvislosti s pôrodným poranením, ale na druhej strane Vám pomáhajú režimové opatrenia.
    Antibiotiká určite neberte, tie situáciu iba zhoršujú. Teoreticky si viem predstaviť, že v oblasti šitia a stehov došlo k narušeniu prirodzenej imunity pošvy a sliznica reaguje zápalom aj na bežné podnety.
    skúsiť možno lokálne gynoflor, čo sú laktobacili spojené s estrogénmi, čo podporuje imunitu pošvovej sliznice. A dodržovať opatrenie, ktoré Vám prinášajú úľavu, nebrať kultivácie z pošvy, lebo tie zavádzajú k nesprávnej liečbe. Postupne by sa mohla situácia upraviť.