Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pri pohlavnom styku občas cítim ako keby stipanie a občas sa mi vytvorí ranka. Bola som u gynekológa, ktorý mi povedal, že ide o suchost. Dal mi nejaké lieky ale neustupilo to. Skúsili sme druhé lieky cicatridina krém a capiky. Po tomto sa mi zdalo ze problém ustúpil. Ale ustúpil len na nejaký čas a opäť sa to vrátilo. Ale necítim žeby úplne išlo o suchost, pretože ja cítim dostatočnú vlhkosť pri pohlavnom styku. A tak isto aj pohlavný styk je klasický. Čiže nemôže dôjsť k najekmu poranenia. Som z toho už zúfalá, pretože si to neviem užívať a je to občas už pre mňa trápenie. Neviete mi poradiť z čoho to môže byť? Alebo poradiť nejakú inú liečbu? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám málo informácií, predovšetkým o Vašom veku a či ste už rodili. Môžete mať stenčenú sliznicu pošvy z rôznych dôvodov, vtedy by som odporučil mastičku s obsahom estrogénov. Cicatridina je tiež dobré riešenie, ale je potreba ju užívať dlhodobo. K styku možno skúsi´t aj lubrikačný gel.

Podobné otázky

  • Začervenanie a ranky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať, v septembri sa mi objavili problémy v oblasti vonkajších pyskov, začervenanie, svrbenie a palenie, bez vytoku, bolest pri pohlavnom styku. Po telefóne s gynekologom mi bolo odporučené cicatridine čapíky. Nasledne sa mi to opakovalo vzdy po menštruácii, tak som osobne navštívila gynekologa, spravil mi ster, tesne pred menštruáciou a vsimol si začervenanie. Preventívne kym boli výsledky mi nasadil fluomizin 6ks, a následne po probiotika gynoflor. Ster napokon vysiel negatívny, zatial mi ostava este par tabliet probiotik, avsak opäť po menštruácii mam silne začervenanie a ranky aj s krvou, a bolesť pri dotyku na časť vonkajších pyskov v časti zosivania po porode, dost neprijemne, plus biely výtok ktorý pripisujem probiotikam. Pohlavny styk uz nebol mesiac. Momentálne kojim 1,5 ročnú dcéru. Druhy den si potieram cicatridine mastou, plus tea tree olej, uz neviem ako si pomôcť. Chceli by sme tretie bábätko, ale tieto neprijemnosti nam to stazuju. Vedeli by ste mi poradit ci sa dozadovat este raz kontroly u lekara, ci to suvisi nejak s hormonami a pripadne co dalej. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez vyšetrenia neviem presne odhadnúť, ale zvážil by som lokálne estrogénové krémy, pretože pri dojčení máte nízke hladiny estrogénov, čo by mohlo viesť k stenčeniu sliznice a kože pošvy a vulvy.
    Prípadne čípky gynoflor, obsahujú probiotiká aj estrogény.

  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Poslednú dobu ma to pri sexe bolí len na jednej strane pošvy+ mám zapáchajúci výtok taktiež len pri sexe.
    Bola by som vďačná za nejakú radu kedze gynekologička mi povedala ze tam nevidí žiaden problém.Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zapáchajúci výtok a bolesti pri sexe sú známkou poruchy mikrobiálneho zloženia pošvovej flory a mala by ste sta preliečiť, ideálne Entizol do pošvy, alebo Dalacin krém do pošvy. Potom si dajte probiotiká.
    Hlavne nech Vám nikto neberie kultiváciu z pošvy, lebo to nemá so správnou diagnózou nič spoločné.

  • zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Prosím vás o radu. Už dlhšiu dobu cca. rok mám neustále zápaly vo vnútry pošvy. Svrbenie, pálenie, bolesť pri pohlavnom styku, nepríjemné pocity vo vnútry sliznice,žltkasty výtok už aj bolest v podbrušku. Menzes mám pravidelný, vyšetrenia,..výter z pošvy na mycoplazmu, ureoplazmu, chlamýdie, výter z cervixu je negatívny aj sono je v poriadku,cytologia tiež. Doktorka mi povedala že mám vo vnutry zápal tak mi dala polygynax, ten mi však nezabral a nepríjemné pocity mám znova,aj po dobratí roznych čípok ktoré mi predpisovala aj predtým. Predtým som sa liečila na opakované zápaly močového mechúra, vtedy som necítila problém po gynekologickej stránke teraz cítim problém tu , moč momentálne negatívny.Necítim sa dobre a poprosila by som Vás o radu, pretože už neviem čo robiť. Partner má výsledky negatívne. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázka je, či sa po polygynaxe stav aspoň o niečo zlepšil. Ak áno, ide o zápal pošvy - preto je potrebné tento zápal preliečiť veľmi dokladne, minimálne 14 dní, buď canestenom, alebo polygynaxom, či macmirorom a potom dlhodobo si dávať lactovag.
    Ak nie, zrejme je zápal vyššie, asi v čípku maternice (kultivácie možu byť negatívne) potom bude potrebná dlhodobá liečba aspoň mesiac, antibiotikami, najlepšie v kombinácii (ciprinol + klaritromycín) aj u partnera (aj pri negatívnom stere).

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa Vás opýtať. Mám gynekologické problémy a to svrbenie, pálenie, bolesť pri pohlavnom styku. A zapáchajúci výtok. Sú voľnopredajné lieky na tento môj problém? Za odpoveď vám vopred ďakujem.

  • streptokok, escherichia v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, z poslednej kultivácii mi doktor zistil nález streptokoka a escherichii v pošve... Podotýkam análny sex nebol... Išla som ku gynekologovi s problemami - svrbenie, pálenie, bolesť pri pohlavnom styku. Doktor mi povedal, že na streptokoka najlepšie zaberá Penicilín, no na ten som alergická. Hovoril, že nevie čo mi má predpísať, to vážne nič okrem penicilínu neexistuje?? Do pošvy mi predpísal jodove čipky, no nezabrali, svrbenie prešlo, no pohlavný styk je stále bolestivý... podotýkam máme obmedzený sex. Pohlavný styk sme mali iba raz, nemala som ako zistiť, či je to už dobré, tak preto. Bola som na dalšej kultivácii, doktor mi predpísal macmiror do pošvy, no stále cítim, že to nie je dobré. Výsledky z druhej kultivácie neviem, dnes idem na kontrolu. Mám už pocit, že doktor iba skúša, buď nevie čo tieto baktérie naozaj zabíja alebo už neviem ako si to mám vysvetliť.. No nás to dosť obmedzuje, už to trvá dlho, vyše 3 mesiacov mám problémy. Bojím sa, že to spôsobí aj neplodnosť, tento rok plánujeme splodiť dieťa, tak teraz som si nie istá, či chybu robí doktor alebo je to normálne. Prosím poraďte mi. Je prístup gynekológa v poriadku? Prosím poraďte mi, čo by mi pomohlo, či už antibiotiká alebo čipky do pošvy. Za odpoveď vopred ďakujem. Len tak pre informáciu užívam hormonálnu antikoncepciu. Chystám sa ju prestať užívať, keď doberiem posledné dve balenia, ktoré mám momentálne vybraté z lekárne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše potiaže určite nesposobuje ani E. coli ani streptokok, súto normálne baktérie z pošvy.
    Kúpte si Canesten vaginálny krém využívajte ho, potom si dajte Lactovag čípky a budete fit.