Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zapaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, od min.roka ma trápia opakovane zápaly moč.mechura od februára 2022 do dnešného dňa som vybrala 10x Atb kvôli tomu, gynekológ pri vyšetrení sonom aj pošvy vždy keď zaplatí mechúr alebo ako to opísať tak to boli, ale nemám žiadne štipanie ani pálenie len takú typu bolesť ktorá sa nikde nešíri, taký tlak. cez leto som bola aj u urologa sono Ok moč brani cievkou tiež ok. v januári tento rok z vyteru mam enterokoka fekalis a ešte niečo čo uz neviem ako sa vola, čo mi povedal že je výsledkom neustálych Atb, nanho mi nasadil aj betadin čipky do posvy aj atb fo úst a po douzivani až doteraz mam gynoflor. momentalne čakám na výsledky z imunologie lebo môj gynekológ povedal že na tie baktérie musí spolupracovať aj s imunológm lebo su na skoro vsetko rezistentné. Imunológ navrhol ešte liečby autovakcinami a teda počkám na výsledky z krvi, ale že veľakrát su výsledky ok a tie zápaly nemusia byť spojené so slabou imunitou. Takze popravde ja už neviem čo robiť. Ako sa zbavit opakujúcich bolesti mechúra a ako sa zbavit tej baktérie.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakvoané zápaly močových ciest sú častým problémom u mladých žien. Mám iba málo informácii ale vo výtere pošvy je enterokokus normálny ak ste nemali problém s výtokom nemalo sa to liečiť.
    Osobne by som navrhol vyhľadať urológa aby to začal riešiť z jeho stránky.

Podobné otázky

  • Roky opakujúce sa zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Chcela by som Vás poprosiť o radu.. Dlhé roky (takmer 15) mám opakujúce sa zápaly pošvy. Spočiatku par krát do roka; postupne sa intenzita zvyšovala a v súčasnosti som v stave, že ich mám už neustále ..svrbenie, pálenie. Spočiatku candida, streptokok, posledné roky skor e-coli...nič iné..všetky ostatné baktérie negat..Partnera mám celý život jedného, nikdy sme análny styk nemali, v tomto, resp. poslednom čase už takmer žiadny styk, hygienu dodržiavam, možno priveľmi (po každej stolici sprcha zdola), no napriek tomu som došla do štádia, že mi už nič nepomáha. Vyskúšala som snáď všetko, čo bolo a je dostupné na trhu..na predpis i voľnopredajné .. Lieky vaginálne robené v lekárni, taktiež na podporu imunity ..brala som rôzne probiotiká orálne i vaginálne... Bola mi robená vakcina na mieru, končím poslednú udržiavaciu dávku a všetko bez výsledku .. Užívala som preventívne imunor na podporu celkovej imunity, tiež wobenzyn, robila som si bylinkové kúpele či v hypermangáne, užívala som urovaxom ..bez výsledku.. (Zápal močových ciest som mala jediný raz v živote po poslednom pôrode... problémy s močovými cestami nemám). Viete mi prosím poradiť, čo ešte môžem urobiť na podporu slizničnej imunity alebo čo robiť, aby som sa z tohto stavu dostala? Budem Vám neskutočne vďačná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    obávam sa, že už Vám príliš nepomôžem, je veľmi pravdepodobné, že máte kompletne zničenú imunitu pošvy, ktorá už reaguje na všetko silnou zápalovou až alergickou reakciou. Bude asi takmer nemožné obnoviť v pošve rovnováhu, pretože ste boli zrejme rôzne chaoticky liečená na základe výsledkov kultivácie, čo je nezmysel, pretože kultivačné vyšetrenie iba zriedka ukáže pravého pôvodcu problému.
    Teraz stačí aby ste mali v pošve malé množstvo kvasieniek a už máte príznaky zápalu, pretože na ne reagujete alergickou reakciou.
    Určite dlhodob odporúčam režimové opatrenia - protikvasinkovú diétu, probiotiká, intímne mydlá a bavlnenú bielizeň, doma chodiť bez bielizne. Nejesť sladké (dajte si vyšetriť hladinu cukru v krvi aj po záťaži, tzv. oGTT), nesprchujte sa často aby sa v pošve mohli usídliť kvalitné probiotické kmene.
    Dlhodbo by som odporučil Gynoflor obdeň do pošvy. Počítajte však s dlhým procesom liečby.

  • Klebsiela

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa poradiť, ohľadom užívania atb Ciprofloxacin Teva 500mg. Našli mi v moči 2 mesiace dozadu klebsielu a e.coli, dostal som medociprin ( očividne nezabral, keďže je tam asi odvtedy), od toho času už tretíkrát zápal močových ciest, znova moč poslany kultiváciu a znova ecoli a klebsiela, po posledných atb veľmi zničená vaginálne flora, po dobrati neskutocne pálenie a pravdepodovne aj mykoza. Antibiotiká brat už nechcem, rada by som sa spoľahla na imunitu, ze to vybojuje sama, no nie som si tým vôbec istá, či to mám ,,risknúť” bez atb, no mám pocit, ze po nich mi je ešte horšie. A vraj ciprofloxacin atb sú sila, o to väčší rešpekt pred nimi mám. Neviem sa sama rozhodnúť a tak ocením Vašu radu. dakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte opakované zápaly močových ciest a nález opakovane baktérii je liečba indikovaná, pretože Vám hrozí zápal obličiek. Antibiotiká by Vám mali dať podľa citlivosti baktérii, ciprofloxacín sa obvykle dáva ako liek prvej volby na infekciu močových ciest.
    Dávajte si preventíne probiotiká do pošvy.

  • Probiotické tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa poradiť aké sú najlepšie vaginálne probiotické tablety na časté zápaly v pošve, ktoré môžem dlhodobo užívať.

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je pre mňa pomerne ťažká otázka, pretože firmy neustále menia preparáty a ja už v tom strácam prehľad. Dôležité je, aby tablety obsahovali baktérie rodu Lactobacillus a prípadne iné bifidobaktérie.
    Poraďte sa v lekárni.

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Opakované vaginálne zápaly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať a žiadam Vás touto formou aj o pomoc. Už 7 rokov u mňa pretrvávajú vaginálne zápaly po kazďom pohlavnom styku s partnerom. Či je to s ochranou alebo bez nej, zakaždým, čo do mňa vnikne, na druhý deň sa objaví zápal. Zakaždým mi lekár iba predpíše lieky na vyliečenie. Daný problém sa vylieči ale nezmizne. Partner bol preliečený, žiadne nezistené pohlavné choroby ani u jedného z partnerov. Skúšala som lieky na imunitu, probiotika, nejesť sladké, mať všetko neparfumované, bavlnené. Imunologička nič nezistila a gynekológovi sa to nejako tiež nechce riešiť. Vnútorne steny som mala už z liekov zničené, boli mi predpísané lieky na obnovenie a regeneráciu. Po nich sa ale zápal objavil opäť. Už si neviem dať rady. Čo by ste mi prosím odporučili? Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte zrejme chronicky zničenú bakteriálnu rovnováhu v pošve a zároveň asi aj alergickú reakciu zrejme na mykozu.
    Toto sa veľmi zle upravuje, osobne si myslím, že možno skúsiť preventívne podávať flukonazol 150 mg po styku celkovo a do pošvy dlhodobo probiotiká a prebiotiká. Stav by sa mohol postupne zlepšovať, ale bude to trvať dlho.