Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problémy s výtokom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám niekoľko otázok ohľadom mojich gynekologických problémoch, ktoré ma trápia už dlhšiu dobu. Neustále sa u mňa objavuje zápal inak povedané niečo ako aj mykóza. S tým, že ma nič nesvrbí, ale keď som aj bola na preventívnej prehliadke, tak sa zistilo, že čo sa týka ľavého vaječníka, tak že je tam zápal. Nerozumiem tomu, že z akého dôvodu sa tieto zápaly vyskytujú.. Dlhšie sme s partnerom nič nemali a aj tak tieto problémy u mňa nastali. Výtok až hnedej farby. A povedala mi doktorka, že mám akoby ložiská toho zápalu a predpísala mi Macmirror + ešte nejaké tabletky podobné Ascorutinu. Samozrejme, že ako prehmatávala, tak ma ten ľavý vaječník dosť pobolieval. Mám strach, že tieto zápaly budem mávať častejšie. Neviete mi povedať, že prečo sa neustále u mňa vyskytujú zápaly alebo mykózy? Dbám na hygienu , tak ako sa aj máme správne starať.

    Budem Vám vďačná za vašu odpoveď a Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na vaječníku nebýva zápal, respektíve iba veľmi zriedka, pri neiktorých vírusových ochoreniach (mumps), bolesti v podbruší môžu byť spôsobené rôznymi príčinami a aj zdravý vaječník pri dotyku bolí.
    Váš popis celého stavu je pre mňa nejasný a neviem Vám odpovedať. Ak máte opakované mykozy (výtoky spojené so svrbením), je dobré ich preliečiť preparátom proti kvasinkám a potom si nasadi´t probiotiká

Podobné otázky

  • Cytologia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    bola som u gynekologicky a zistila mi, ze mi vysla cytologia 2-3, ze mam zapal. Dala mi krem dalacin a capiky betadine. Pred tym som mala problemy s vytokom, tak mi zistila pri kultivacnom vysetreni, ze mam nejake streptokoky, tak mi dala krem gynazol, ten sa mi zda, ze mi pomohol. Otazka je, ked som este nezacala brat ten dalacin a betadine kvoli tej cytologii, mozem mat pohlavny styk alebo az po uziti liekov radsej?

    Dakujem.

  • výtok, antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Mala by som 3 otázky ktoré ma trápia.Prvá z nich je že, ja mám dlhšiu dobu problémy s výtokom. Bola som už neraz u pána doktora dával mi rôzne tabletky či už čipky alebo normálne tabletky, ale nikdy mi to neustálo na stálo len na istý čas.Môj výtok býva rôzny niekedy je taký bielo-žltý zo zápachom a inokedy bez zápachu.Teraz momentálne mám bez zápachu ale predsa mi to vadí. Neviete čím by to mohlo byť spôsobené ako sa mám toho zbaviť na stálo?
    Ďalej by som sa chcela spýtať, že či výtok má nejaký podiel pri sexe čo sa týka vlhkosti.
    A ešte by som sa chcela spýtať že či antikoncepcia spôsobuje, že ženy potom ako ju prestanú užívať ťažko otehotnejú.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok može mať rozne príčiny, najčastejšou príčinou je vaginálna mykóza. Skúste dlhodobo užívať do pošvy sušené lactobacily, ktoré upravia prostredie pošvy a je to prevencia pred zápalom. Preparát sa volá lactovag.
    Vlhkosť pošvy pri sexe nesúvisý s chorobným výtokom.
    Äntikoncepcia po vysadní nemá vplyv na plodnosť.

  • dobry den

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor..v oktobri som mal problemy s vytokom a obcas som krvacala trocha pri sexe..doktor mi predpisal polygynax capiky..povedal ze partner sa nepotrebuje preliecit..teraz sa mi to opet vratilo ..a uz som zufala..chcem sa vas spytat co zapricinuje toto ochorenie?vraj premnozenie niektorych bakterii chcem sa vas spytat co mam preto urobit aby sa mi to uz nevracalo??od coho to zavisi??je mozne to dostat aj pri oralnom sexe od partnera???a chcem este sa spytat ci su aj volno predajne nejake capiky co nahradia polygynax aspon na cas..dakujem pekne za odpoved....pekny den vam prajem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí od toho, či šlo o mykozu alebo nie, to sa nedá bez vyšetrenia poznať. Ak krvácate po styku, možete mať aj zápal krčka, to je potrebné liečiť celkovo antibiotikami.
    POtrebné je dokladné vyšetrneie.

  • výtok, dá sa povedať že súrne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    tak ja som predčasom mala problémy s výtokom s takým bielo-žltkastým, bez zápachu vlastne každý jeden deň som ho mala vkuse lenže potom keď som si našla priateľa tak mi to začalo vadiť tak som zašla k môjmu gynekológovi a ten mi povedal, že mám infekciu (neviem ako sa už volala keďže ten názov bol ťažký) a dal mi tabletky jedny boli vaginálne a druhe nejaké antibiotiká.Infekcia mi prešla, výtok trošku ustálil ale nie úplne a teraz vlastne posledný nejaký týždeň a pol sa mi ten výtok vrátil a je v takom štádiu ako predtým ale tento je síce bielo-žltý ale dosť zapáchajúci ďalej skoro každú noc mávam svrbenie a v poslednom období po pohlavnom styku mávam ako keby také špinenie lenže u mojho gynekolúoga som objednaná až o 2 týždne ale v tom čase mám dostať akurát menštruáciu a moja otázka znie že či vlastne môžem počkať až mi skončí menštruácia a až potom k nemu zájsť alebo mám náštiviť pohotovosť aby mi dali nejaké tabletky a aby sa mi ešte viac to čo mám nerozšírilo lebo už je to fakt neznesiteľné a vadí mi to hlavne ten zápach.Neviem či sa mi vrátila tá infekcia čo som aj mala alebo je to niečo iné.
    Vopred Vám ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrebná je liečba širokospektrálnym preparátom - macmioror complex alebo polygynax, oba sú na predpis. Po tom si kúpte Lactovag vaginálne čípky, na doliečenie aposilnenie imunity pošvy.

  • Laktobaciloza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor. Chcela by som sa opytat, ci ste sa vo svojej praxi stretli s laktobacilozou (prip. cytolytickou vaginozou). Ak su prejavy podobne, ako pri kvasinkovej infekcii, ako sa urcuje tato diagnoza?
    Mam problemy s vytokom, uz 3.rok. Stery na kvasinky negativne niekolkokrat (raz e.coli). Probiotika (peroralne) uzivam pravidelne uz viac ako rok, kedze som alergik (atopicky ekzem) a zda sa, ze pomahaju pri ekzeme. Lieky predpisane na kvasinkove infekcie mi nezaberaju ani na chvilu. Lokalne probiotika (gynoflor) obvykle situaciu zhorsia - silnejsie palenie, diskomfort. Su pripadne nejake kozne ochorenia alebo alergie, kt.sa mozu prejavovat vytokom, svrbenim?
    Dakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne som sa s laktobacilozou nestretol, ale je popísaná v knihách preto na ňu myslím, lieči sa sodou bikarbonou.
    vhodné by Vám bolo vyšetriť aj stery krčka maternice, niekedy zápal krčka reaktívne vyvoláva zápal v pošve. Gynoflor je dosť agresívny.
    Skúste lactovag, obsahuje nielen samotný lactobacil, ale aj vitamín C.