Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vlhkost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem pekny den.
    Mam problem s nadmernou vlhkostou, a chcela by som sa spytat, ci na to neexistuje nejaky vaginalny krem pripadne tabletky, ktore by mohli znizit vlhkost.
    Dakujem Zaneta

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na tom či máte výtok, alebo zvýšenú sekréciu žliazok okolo pošvy. Na výtok sa dajú dať vaginálne liečivá, ale zvýšená sekrécia sa rieši pomerne ťažko.

Podobné otázky

  • Bolesť pri pohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pri pohlavnom styku občas cítim ako keby stipanie a občas sa mi vytvorí ranka. Bola som u gynekológa, ktorý mi povedal, že ide o suchost. Dal mi nejaké lieky ale neustupilo to. Skúsili sme druhé lieky cicatridina krém a capiky. Po tomto sa mi zdalo ze problém ustúpil. Ale ustúpil len na nejaký čas a opäť sa to vrátilo. Ale necítim žeby úplne išlo o suchost, pretože ja cítim dostatočnú vlhkosť pri pohlavnom styku. A tak isto aj pohlavný styk je klasický. Čiže nemôže dôjsť k najekmu poranenia. Som z toho už zúfalá, pretože si to neviem užívať a je to občas už pre mňa trápenie. Neviete mi poradiť z čoho to môže byť? Alebo poradiť nejakú inú liečbu? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám málo informácií, predovšetkým o Vašom veku a či ste už rodili. Môžete mať stenčenú sliznicu pošvy z rôznych dôvodov, vtedy by som odporučil mastičku s obsahom estrogénov. Cicatridina je tiež dobré riešenie, ale je potreba ju užívať dlhodobo. K styku možno skúsi´t aj lubrikačný gel.

  • výtok, antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    Mala by som 3 otázky ktoré ma trápia.Prvá z nich je že, ja mám dlhšiu dobu problémy s výtokom. Bola som už neraz u pána doktora dával mi rôzne tabletky či už čipky alebo normálne tabletky, ale nikdy mi to neustálo na stálo len na istý čas.Môj výtok býva rôzny niekedy je taký bielo-žltý zo zápachom a inokedy bez zápachu.Teraz momentálne mám bez zápachu ale predsa mi to vadí. Neviete čím by to mohlo byť spôsobené ako sa mám toho zbaviť na stálo?
    Ďalej by som sa chcela spýtať, že či výtok má nejaký podiel pri sexe čo sa týka vlhkosti.
    A ešte by som sa chcela spýtať že či antikoncepcia spôsobuje, že ženy potom ako ju prestanú užívať ťažko otehotnejú.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výtok može mať rozne príčiny, najčastejšou príčinou je vaginálna mykóza. Skúste dlhodobo užívať do pošvy sušené lactobacily, ktoré upravia prostredie pošvy a je to prevencia pred zápalom. Preparát sa volá lactovag.
    Vlhkosť pošvy pri sexe nesúvisý s chorobným výtokom.
    Äntikoncepcia po vysadní nemá vplyv na plodnosť.

  • boleť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dorbry den chcela by som požiadať o radu.pred dvomi dnami sme s partnerom mali oralny sex k pohlavnemu styku nedošlo mam rezave a štipave bolesti v pošve hrudkovity vytok a pocit nedostatočnej vlhkosti .cele okolie pošvy je podraždene a bolestive pri každom dotyku.chcela by som vediet či je to zapal alebo niečo ine a či je nutna navšteva lekara pripadne prosim o odporučenie domacej liečby.za odpoved vopred dakujem

  • vlhkost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , mam problem s vlhkosotu. Nech sa snazime s partnerom akokolvek, malokedy ( skor nikdy) sa mi podari zvlhnut. Vyskusali sme kupit lubrikant no strasne ma stipal a bolo mi to neprijemne... Vobec neviem cim to je , som uz zufala , prosim poradte mi .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto problémy s lubrikáciou bývajú pri kojení, ale aj pri nízkodávkovanej antikoncepcii. Skúsiť možno lokálne čípky alebo maste s estrogénmi, prípadne nedráždivý inertný lubrikačný gel (napríklad KY od Johnson and johnson), majú ho v lekárni.

  • zápal ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor neviem či mi budete vedieť poradiť ,pretože tentokrá potrebujem radu ohľadne mojej 2,5 ročnej dcérky.ale skúsim to.
    Takže :-včera som jej umývala riťku po stolici /ešte nosíme plienky-ale odúčame sa / a keďže som bola u svokry a na blízky bol len sprchový šampón ,a nie náš detský,použila som ten.Dnes som si všimla,že dcérka má v okolí otvoru /dúfam,že to dobre popíšem/ - v ktorom sa nachádza otvor pošvy + močovej rúry-teda v oblasti malý pyskov -jemné začervenanie a ten maz - vlhkosť ktorý sa tam nachádzal ,tam nie je.Pripadá mi to vysušené.Neviem,či som to spôsobila tým šampónom,ktorý sa tam asi počas umývania zaniesol.Výtok nebadám,na dcérke zatiaľ tiež nič nepozorujem.
    Pán doktor prosím poradíte mi ? nechať to tak,alebo počkať ako sa to bude vyvíjať?
    Neviem či je tiež vhodné -,niekedy keď dcérke namastím riťku s mastičkou ,tak sa jej trochu po čase dostane medzi malé pysky a vtedy používam na vytretie vlhčené obrúsky.Doteraz sme to tak robili a bolo všetko v poriadku.Môže sa to ?
    ďakujem