Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • macmiror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. Môj gynekológ mi predpísal Macmiror complex 500 vag. tablety a môjmu partnerovi Macmiror tablety, kvôli enterococcus faecalis, ktorý bol doteraz liečený len na mojej strane a to už pár mesiacov (cca 8 mes. ) Doteraz partner nebol preliečený, až teraz boli predpisané partnerovi Macmiror tablety. Ja som doteraz užívala len vag. tablety. Chcem sa opýtať či by som nemala vybrať aj ja tablety macmiror (peror.) pre lepší účinok? Dakujem.

Podobné otázky

  • Problém po oralnom sexe/prstovaní …?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Chcela by som sa vás opýtať či je možné dostať STD alebo nejakú infekciu po orálnom sexe a prstovaní? Totižto na 3 deň po, som začala cítiť pálenie, nemám žiaden špecifický výtok ani zápach, “sama som si naordinovala” macmiror per os tablety 3x1 (ktoré mi ostali ešte z minulosti, áno viem samo liečba sa neodporúča) zatiaľ nepociťujem zlepšenie, skôr zhoršenie, užívam 4 deň.
    A neviem či to s tým môže mať súvis ale dialo sa to na pláži…(áno, už špekulujem, kombinujem a napadajú mi kadejaké scenáre)
    Ďakujem za odpoveď

  • Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, gynekológ mi zistil ze mam Candidu podľa toho stále sa opakujúce po menštruáciu,alebo intímnom styku s partnerom. Pripisujem to ze sme si ju prehadzovali parner sa nechcel liecit do teraz. Aktuálne ja beriem macmiror tabletky on krem hoc nikdy nemá problémy ja stále. Chcem sa opýtať je to postačujúce liečba? Po intímnom styku si nemôžem dat nejaký výplach, sprchu praktizuje, alebo niečo aby som zas nemala problemy + mozeme potom spolu spavat uz normalne ? Trvá to dlho a dr povedal ze je dosť možné že aj bude a ja už nechcem vkuse brat ATB a každý druhý niekedy kazdy mesiac mat tieto ťažkosti. Som zúfalá a ochotná fakt urobiť všetko aby som sa toho zbavila preto prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá otázka je, či máte problémy. Ak áno, macmiroro nie je ideálna liečba, na kvasinky je ideálny jenamazol aspoň 10 dní, ak to máte opakovane.
    Nedávajte si výplachy po styku, candida sa tak neprenáša, ale ejakulát zvyšuje pH pošvy a podporí jej rast. Dávajte si probiotiká, nejedzte sladké, noste bavlnenú bielizeň, situácia sa postupen upraví.

  • Macmiror 500

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať. Mne boli predpísané vaginálne tablety Macmiror500. Je potrebné preliečenie aj u manžela? Ak áno, aké voľnopredajné lieky odporúčate? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neviem aké máte potiaže a prečo Vám bol liek predpísaný, ale obvykle nie je potrebné liečiť sexuálneho partnera. Z pošvových infekcií sa partner lieči iba pri trichomoniáze .

  • bakerialna vaginoza enterococcus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    zdravím, pred troma týždňami mi bola diagnostikovaná bakteriálna vaginóza, kultiváciou sa zistilo že ide o enterokoka, doktorka mi pred výsledkami predpísala entizol, po ktorom sa mi príznaky zhoršili, tak mi o týždeň predpísala polygynax, po ktorom nastala u mňa alergická reakcia, tak som kontaktovala obvodnú lekárku, ktorá mi predpísala amoksiklav, ten som včera dobrala a príznaky stále pretrvávajú - svrbenie, pálenie, kŕče v rôznych častiach podbruška, len teplota mi už klesla, crp 4.1... vzala som ešte vag čapíky proti kvasinkám, beriem laktobacily aj brusinky.. chcem sa spýtať či by mi macmiror len pohoršil alebo mohol pomôcť voči enterokokovi, ďakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na bakteriálnu vaginózu sa odporúča buď Dalacin krém alebo lepšie Macmiror vaginálne tablety, pri ktorých nedochádza k vyhubeniu laktobacila (ak v pošve nejaký bol). Kultivácia nemá zmysel, dôležitý je klinický obraz pošvy prípadne vyšetrenie pH.
    Enterokok bakteriálnu vaginózu nespôsobuje, je to normálna súčasť pošvovej flory. Vaginóza je porucha osídlenia, kedy sa premnožia predovšetkým anaeeróbne baktérie.

  • Správna liečba Gardnelly

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala som dlhšiu dobu bolesti podbruška a buď žltkastý alebo hustý belavý výtok. V stere mi vyšla ureaplasma a gardnella. Na ureaplasmu som dostala sumamed (aj partner) a gardnellu vraj mám preliečiť probiotkami. Bolesti a výtok ale pretrvávajú, taktiež cítim, že "tam dolu" to nie je v poriadku, je to také citlivé. Probiotiká beriem už takmer 3 týždne. Gynekolog tvrdí, že mám len dlhšiu dobu užívať vaginálne probiotika, že tie zaberajú aj na gardnellu. Je to pravda? Pretože všade čítam, že baby na to užívali entizol (na ten mám ale alergiu) alebo mali na to krém (dalacin) alebo si robili výplachy rosalginom. Čo by ste, prosím, doporučovali vy? Nechcem si zbytočne uškodiť, chcem to hlavne vyliečiť, lebo hneď ako budem v poriadku sa chceme snažiť s partnerom o dieťa. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvážil by som lokálne podanie Macmiror complex, pretože si myslím, že máte narušenú floru pošvy, po preliečení by som pokračoval v probiotikách.