Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Mala placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor.
    V 36+5 TT prestalo mojmu syncekovi bit srdiecko.
    Bolo to druhe tehotenstvo, podla lekara, takmer bezproblemove.
    V 8. tyzdni som mala 1 den spinenie, no lekar povedal, ze je vsetko ok.
    Od 5. mesiaca (az do porodu) mi casto tvrdlo brucho, niekedy bolo tvrde aj hodinu/dve a bolelo. Lekar robil casto ultrazvuk (kazde 2-3 tyzdne) a vraj vsetko ok.
    Na nohach mi zacali praskat zilky az sa mi tvorili modriny - podla lekara, v tehotenstve sa to stava casto.
    Od 28.tyzdna som mavala v moci pravidelne vysoku hladinu cukru (3-4) ale v krvi nie. Robili mi aj test na tehotensku cukrovku, ta sa nepotvrdila. Od 32.tyzdna som si musela pravidelne merat cukor pred a po jedle ale hodnoty boli podla diabetologa super.
    V 32.tyzdni mi robili CTG, 2 razy sa stratili ozveny srdiecka, lekarka pri mne nebola a ked som jej to povedala, povedala, ze sa maly asi pohol. No ja som pohyby necitila a ona, ze som to nemusela citit.
    Maly sa narodil cisarskym, 48cm a 2600g. Placenta mala len 220g, priemer 14 - 8 cm. Pocas tehotenstva som pribrala len 5,5kg a to az po 24.tyzdni. Brusko som mala velmi male,asi ako v 6.mesiaci. Nikto neveril, ze uz budem onedlho rodit.
    10 tyzdnov po porode, na moje neustale "otravovanie" mi dali vysledok z patologie. Rodila som v Rakusku takze nalez je po nemecky. Pisu tam o skleroze klkov na placente, Thenney-Parker jave, nejake infarkty placenty, cievne narezy/krvacania? Co to znamena?

    Prve tehotenstvo prebehlo v poriadku, mala sa narodila 15 dni pred terminom (48cm a 2790g), tesne pred porodom sa otocila naspät, porod bol sectiou.
    Nie som fajciarka a ani som nikdy nebola. Krvny tlak mam väcsinou nizky. A aj v tehotenstve sa pohybovel okolo 100-110/ 55-65
    Co bola pricina?
    Mohol lekar vidiet, ze je nieco s placentou, ze nie je v poriadku?
    Dalo sa tomu zabranit?
    Chceme este jedno dieta ale mam strach, ze sa to zopakuje.
    Ako dlho mam po cisarskom cakat na otehotnenie (pocula som rozne nazory 6-24 mesiacov)?
    Dakujem vopred za vysvetlenie a pomoc.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa mňa ide o klasickú pupočníkovú smrť, ktorej sa nedá predísť, žiaľ takéto úmrtie plodu v maternici je nepredvídateľné a nedá sa mu zabrániť. Dieťa vážilo naprosto normálne, nepredpokladám chronické poruchy placenty, išlo zrejme o akútnu záležitosť.
    Nič iné sa nedá napísať, iba že to proste bola jedna z nešťastných udalostí, ktoré sa v živote stávajú a nedá sa im zabrániť.
    Riziko opakovania nemáte vyššie ako ostatné tehotné.

Podobné otázky

  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den od zaciatku otehotnenia som preventivne brala clexane 0,4 v 22 tt na usg zistili ze plod je trocha pozadu,dvojcievny pupocnik,placenta je mala a je na nej chorioangiom neviem presne ako sa to pise ,clexane mi vysadili a nic somnou nerobia myslite ze toto je spravny postup? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií aby som sa vedel k prípadu vyjadriť. V prvom rade neviem, prečo Vám bol nasadený Clexane, ďalej "trocha pozadu" je veľmi nepresný pojem a malá placenta tiež.
    Určite by som Vám navrhol hospitalizáciu u nás na klinike pretože podľa Vašich vyjadrení je to nedoriešené. Napíšte mi na zahumensky@ru.unb.sk a dohodneme sa čo ďalej.