Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den od zaciatku otehotnenia som preventivne brala clexane 0,4 v 22 tt na usg zistili ze plod je trocha pozadu,dvojcievny pupocnik,placenta je mala a je na nej chorioangiom neviem presne ako sa to pise ,clexane mi vysadili a nic somnou nerobia myslite ze toto je spravny postup? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácií aby som sa vedel k prípadu vyjadriť. V prvom rade neviem, prečo Vám bol nasadený Clexane, ďalej "trocha pozadu" je veľmi nepresný pojem a malá placenta tiež.
    Určite by som Vám navrhol hospitalizáciu u nás na klinike pretože podľa Vašich vyjadrení je to nedoriešené. Napíšte mi na zahumensky@ru.unb.sk a dohodneme sa čo ďalej.

Podobné otázky

  • Nevoľnosti a placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som pozerala s Vami reláciu na TA3 a naskytuje sa mi otázka, ktorá je mozno uplne odveci ale nedá mi neopýtať sa na to. Spomínali ste, ze vsetky hormonálne funkcie v tele ženy počas tehotenstva preberá placenta. Existuje nejaky súvis medzi naozaj silnými tehotenskými nevoľnosťami a zle vyvijajucou sa placentou? Uvediem súvis - prvé dieťa - klasické tehotenské nevoľnosti, nic hrozne, placenta v poriadku, úspešne tehotenstvo.
    Ďalšie 2 tehotenstva naozaj silne nevoľnosti, vracanie, placenta v oboch prípadoch zlyhala do 26tt, detičky to nezvládli. Verim, ze chápete ako to myslim aj ked to moze byt totálny nezmysel. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je plne legitímna, a je naozaj pravdepodobné, že závažné nevoľnosti súviseli s poruchou formovania a funkcie placenty. Celý tento proces nazývame fetomaternálna komunikácia a tá môže byť narušená na oboch stranách, na strane matky alebo plodu, tkanivo placenty je tkanivo plodu a tiež ho môžu postihnúť rôzne poruchy vývoja a na to matka môže odpovedať zmenami zdravotného stavu.

  • Dĺžka krčka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som treťorodička, podľa poslednej MS 21+3 a podľa sona 20+2. Chcela by som sa opýtať, či sú v poriadku výsledky z posledného vyšetrenia.
    V zázname je uvedené:
    F = 1-2/p
    Hrdlo sakralizované, formované, do 2,5cm dlhé
    Placenta na PH a ZS i PS
    Cervik. kanál dĺžky do 55mm, VB tvaru T, funeling 0.

    Pri predošlých meraniach som si myslela, že hrdlo je vlastne krčok, no tu sú spomenuté hrdlo aj cervik. kanál. Aký je v nich, prosím, rozdiel?
    Je poloha placenty v poriadku?

    Pýtam sa hlavne z toho dôvodu, že lekár mi odporúča kľudový režim, no mám už doma dve malé deti a zrovna celé dni ležať nemôžem.

    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte kanál dlžky 55 mm, tak Vám predčsný pôrod nehrozí, hrdlo je to čo hmatá doktor v pošve a kanál je celková dlžka funkčnej časti krčka, teda aj časť nad pošvou.
    N8lezy sú v norme. Kĺudový režim neznižuje šancu na predčasný pôrod mimochodom.

  • Placenta biloba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám diagnostikovanú placentu bilobu a som v 30tt. Väčšia placenta je na zadnej strane (2 cm od krčka) a menšia je na prednej strane. Obe sa nachádzajú v DS. Vcestné cievy boli vylúčené. Je z Vášho pohľadu bezpečné rodiť prirodzene ? Je riziko pretrhnutia prepojenia 2 lalokov placenty počas pôrodu a kontrakcií a spustenie krvácania ? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pretrhnutie lalokov nehrozí, skôr je potrebné sledova´t, ako ďaleko bude placenta od krčka pri pôrode, ona sa zvykne ešte vytiahnuť vyššie. Vtedy by bol prirodzený pôrod možný a bezpečný. Dôležité je naozaj na 100% vylúčiť spojky a vcestné cievy.

  • Tehotná

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosim vás chcem sa spýtať mám žltý výtok som v 18 týždni tehotenstva pred pár dňami som spinila už 3 krát počas tehotenstva lekárka mi povedala že je všetko v poriadku asi len cievka ,mám nízko položenu placentu je to moje prvé tehotenstvo tak sa bojím mohli by ste mi poradiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žltý výtok nemusí znamenať problém, ak nie je spojený s nepríjemnými pocitmi v pošve, môže ísť iba o zvýšenú sekréciu pošvovej sliznice kvôli hormonálnym zmenám. Krvácanie je vždy vážny príznak, ak máte nízko uloženú placentu, ale v 18. týždni je to veľmi časté a placenta sa postupne vytiahne vyššie. Ak bolo vyšetrenie v norme, tak sa netreba stresovať, aj tak v 18. týždni nevieme nijako zabrániť nepriaznivému výsledku, ak by hrozil.

  • Prietoky v 31tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na usg na prietoky. Som v 30+4. Som znepokojena pretože neviem ci ma len doktor vystrašil alebo je to naozaj zle. Vôbec sa v tých hodnotách nerozumiem a tak by som Vás veľmi chcela poprosiť o vašu radu co znamenaju a ci je to naozaj zle, keďže mi odporučil zvýšiť dávku magnézia a v prípade ze by sa to o dva dni ne upravilo tak mi odporučil hospitalizáciu. Poloha PPHL, post. II
    BP= 30/1, HC= 30/4, AC= 30/6, FL= 30/2
    Komplex biometria 30/3, EFW= 1672g, UA- RI = 0,8, PI=1,44. S/D=5,09.Placenta na prednej stene typ I, nezasahuje do DS, PV- normohydramnion. Ďakujem Vám pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. "prietoky" ukazujú nepriamo aký odpor kladú cievy placenty krvnému obehu plodu. Ak sa jedná o nedostatočne dokrvenú placentu, hromadí sa v nej kyselina mliečna (laktát), ktorá spôsobuje stiahnutie ciev na strane plodu a tým aj znížený prietok krvi počas druhej fázy cyklu (tzv. diastola), z rýchlosti toku počas jednotlivých fáz srdečného cyklu sa potom počítajú rôzne indexy RI, PI a S/D.
    Vo Vašom prípade naozaj sa jedná o hodnoty nad medze normy, čo však nemusí ešte vôbec nič znamenať, pretože tento parameter je potrebné brať do úvahy komplexne - predovšetkým je najdôležitejšie posúdenie rastu plodu. Vo Vašom prípade je plod normálne veľký a má aj normálne množstvo plodovej vody, čo by znamenalo, že dostatočne močí a má dostatočne prekrvené obličky.
    V každom prípade je potrebné povedať, že ak by sa jednalo o poruchu prekrvenia placenty, na to neexistuje žiadna liečba, jedine opakované sledovanie ostatných parametrov (rast plodu, prietoky aj v iných orgánoch - mozok a ductus venosus) spolu s kardiotokografickým záznamom. Ak by sa ukazovalo zhoršovanie parametrov a zaostávanie v raste plodu, je indikované ukončenie tehotnosti. Musím Vám však napísa´t, že ja osobne si myslím, že vo Vašom prípade ak je plod normálne veľký, bude stačiť sledovanie. Ja osobne som raz sledoval pacientku, ktorá mala dokonca v diastole nulový tok placentou, ale dieťa normálne rástlo až do termínu a zdravé sa narodilo.