Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prietoky v 31tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na usg na prietoky. Som v 30+4. Som znepokojena pretože neviem ci ma len doktor vystrašil alebo je to naozaj zle. Vôbec sa v tých hodnotách nerozumiem a tak by som Vás veľmi chcela poprosiť o vašu radu co znamenaju a ci je to naozaj zle, keďže mi odporučil zvýšiť dávku magnézia a v prípade ze by sa to o dva dni ne upravilo tak mi odporučil hospitalizáciu. Poloha PPHL, post. II
    BP= 30/1, HC= 30/4, AC= 30/6, FL= 30/2
    Komplex biometria 30/3, EFW= 1672g, UA- RI = 0,8, PI=1,44. S/D=5,09.Placenta na prednej stene typ I, nezasahuje do DS, PV- normohydramnion. Ďakujem Vám pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. "prietoky" ukazujú nepriamo aký odpor kladú cievy placenty krvnému obehu plodu. Ak sa jedná o nedostatočne dokrvenú placentu, hromadí sa v nej kyselina mliečna (laktát), ktorá spôsobuje stiahnutie ciev na strane plodu a tým aj znížený prietok krvi počas druhej fázy cyklu (tzv. diastola), z rýchlosti toku počas jednotlivých fáz srdečného cyklu sa potom počítajú rôzne indexy RI, PI a S/D.
    Vo Vašom prípade naozaj sa jedná o hodnoty nad medze normy, čo však nemusí ešte vôbec nič znamenať, pretože tento parameter je potrebné brať do úvahy komplexne - predovšetkým je najdôležitejšie posúdenie rastu plodu. Vo Vašom prípade je plod normálne veľký a má aj normálne množstvo plodovej vody, čo by znamenalo, že dostatočne močí a má dostatočne prekrvené obličky.
    V každom prípade je potrebné povedať, že ak by sa jednalo o poruchu prekrvenia placenty, na to neexistuje žiadna liečba, jedine opakované sledovanie ostatných parametrov (rast plodu, prietoky aj v iných orgánoch - mozok a ductus venosus) spolu s kardiotokografickým záznamom. Ak by sa ukazovalo zhoršovanie parametrov a zaostávanie v raste plodu, je indikované ukončenie tehotnosti. Musím Vám však napísa´t, že ja osobne si myslím, že vo Vašom prípade ak je plod normálne veľký, bude stačiť sledovanie. Ja osobne som raz sledoval pacientku, ktorá mala dokonca v diastole nulový tok placentou, ale dieťa normálne rástlo až do termínu a zdravé sa narodilo.