Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotná

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosim vás chcem sa spýtať mám žltý výtok som v 18 týždni tehotenstva pred pár dňami som spinila už 3 krát počas tehotenstva lekárka mi povedala že je všetko v poriadku asi len cievka ,mám nízko položenu placentu je to moje prvé tehotenstvo tak sa bojím mohli by ste mi poradiť ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žltý výtok nemusí znamenať problém, ak nie je spojený s nepríjemnými pocitmi v pošve, môže ísť iba o zvýšenú sekréciu pošvovej sliznice kvôli hormonálnym zmenám. Krvácanie je vždy vážny príznak, ak máte nízko uloženú placentu, ale v 18. týždni je to veľmi časté a placenta sa postupne vytiahne vyššie. Ak bolo vyšetrenie v norme, tak sa netreba stresovať, aj tak v 18. týždni nevieme nijako zabrániť nepriaznivému výsledku, ak by hrozil.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som tehotná 6tt včera mi zostalo zle . Mala som zvýšenú horúčku 37,6 a cítila som sa veľmi slabá hlavne ruky . Šla som do sprchy a tam som sa nevedela nadýchnuť potom mi to nejako prešlo ale aj dnes celý deň sa mi ťažší dýcha . Každý asi 10. nadych sa potrebujem z hlboka nadýchnuť . Picham si aj injekcie fraxiparine 0,4mg. Viete mi poradiť či je to niečo zle?

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Mohla by som sa Vás prosím pekne opýtať ako rozlíšiť implantačné krvácanie od toho ovulačného špinenia?
    Sex som mala vždy len chránený no vzhľadom na to, že som dnes mala najprv jemný výtok hnedej farby a následne pár kvapiek krvi. Môj cyklus je nepravidelný a mala by som mať plodné dni v tomto období, no takéto jemné krvácanie sa mi ešte nestalo.
    Dakujem

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zistila som,že som tehotná po 7 mesiacoch akútnej sekcii. Je možné, že som v nejakom 4-5 týždni, k svojmu gynekológovi som objednaná až o 2 týždne. Začala som mať v podbrušku také bolesti ako pri prechladnutí, také slabunké kŕče, nekrvácam ani ma nepáli pri cikaní. Mám sa obávať niečoho, mám vyhľadať lekára ešte skôr alebo nemám panikáriť a je to bežné.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti je vhodné vyšetrenie čo najskôr. Je chyba, že Vás nepoučili o antikoncepcii po cisárskom reze, odporúča sa rok počkať, aby sa dobre zhojila maternica. Antikoncepcia sa dá užívať aj pri dojčení.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň, pan doktor chcela by som sa spytat taku nevšednu otazku.. mam strach z nechcenneho tehotenstva az tak velky ze mam strach chodit aj na verejne toalety.. popripade sa sprchovat u niekoho cudzieho.. prosim vas je mozne otehotniet tak ze by ejakulat bol niekde na zachodovej doske alebo zachodovej mise a ja po sadnuti nan ci dokonca pri utierani sa po svojej potrebe ze by som si mohla preniest spermie takymto sposobom a ostat tehotna ? Popripade ze by sa ejakulat nachadzal niekde v sprche a ja by som sa dotkla kohutiku sprchovej hadice a nasledne sa umyvala aj v intimnej oblasti vaginy ze by som som mohla prist aj k takto k otehotneniu ? Ale asi najviac mam strach z tych zmiesanych toaliet je to opodstatneny dovod na strach ? Budem vam velmi vdacna ak mi date racionalne odppvede aby som ten strach mohla vypustit z hlavy.. dakujem pekne este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na 1000% toto vypustite z hlavy, na to, aby ste otehotneli musíte dostať k vaječníku obrovskú dávku spermii, ktorá sa dostane do pošvy iba pohlavným stykom.
    Ak by aj bol ejakulát na záchode alebo v sprche, rýchlo zasychá a stáva sa "neúčinným" a množstvo je zanedbateľné.
    Naozaj nie je na svete popísaný prípad tehotnosti takýmto spôsobom.