Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nevoľnosti a placenta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som pozerala s Vami reláciu na TA3 a naskytuje sa mi otázka, ktorá je mozno uplne odveci ale nedá mi neopýtať sa na to. Spomínali ste, ze vsetky hormonálne funkcie v tele ženy počas tehotenstva preberá placenta. Existuje nejaky súvis medzi naozaj silnými tehotenskými nevoľnosťami a zle vyvijajucou sa placentou? Uvediem súvis - prvé dieťa - klasické tehotenské nevoľnosti, nic hrozne, placenta v poriadku, úspešne tehotenstvo.
    Ďalšie 2 tehotenstva naozaj silne nevoľnosti, vracanie, placenta v oboch prípadoch zlyhala do 26tt, detičky to nezvládli. Verim, ze chápete ako to myslim aj ked to moze byt totálny nezmysel. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaša otázka je plne legitímna, a je naozaj pravdepodobné, že závažné nevoľnosti súviseli s poruchou formovania a funkcie placenty. Celý tento proces nazývame fetomaternálna komunikácia a tá môže byť narušená na oboch stranách, na strane matky alebo plodu, tkanivo placenty je tkanivo plodu a tiež ho môžu postihnúť rôzne poruchy vývoja a na to matka môže odpovedať zmenami zdravotného stavu.