Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolest vajecnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcela by som sa spytat na jednu vec. Ked mam s partnerom pohlavny styk a on trochu viac pritlaci tak ma zacne bolet pravy vajecnik. niekedy ma potom boli aj viac dni. Poradte mi prosim co mam robit.

Podobné otázky

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor už dva dni mam taku pichlavu bolesť v ľavom vajecniku večer a malá som aj hnačku iba jeden krát cez deň mam menštruačné kŕče také slabé menštruáciu som mala 21.1. Výtok mam žltý s zápachom môžem byť prechladnuta? Alebo zapal? Strašné má páli aj zaha.

  • Čokoládová cysta - čo ďalej?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som Vás poprosiť o radu.

    Mám 26 rokov, žijem v Anglicku, kde si aj hradím zdravotné poistenie, u nás na SR poistenie neplatím. Kazdoročne však podstúpim preventívnu gynekologickú prehliadku radsej doma na SR, pretoze jazyková bariera mi brani v dokonalej komunikacii s lekarom. Pri poslednej prehliadke (zaciatkom júla) mi lekarka na základe USG vyšetrenia malej panvy oznámila, že na ľavom vaječníku mám "čokoládovú" cystu, presné rozmery neviem, no rozmery ľavého vaječníka sú 3,74 X 5,10. Priznaky: bolestiva menstruacia, bolest vajecnika pri/po pohl.styku, krvacanie mimo menstruacie.
    Ako liecbu mi nasadila Norethisteron, kt. mám užívať počas 3 mesiacov.

    Je táto liečba postačujúca? Aky je obvykly postup pri liecbe cokoladovych cyst?
    Dá sa vlastne cokoládová cysta diagnostikovat len na základe USG vysetrenia?
    Moze to ovplyvnit plodnost? S manzelom sa vyse pol roka snazime o bábätko!

    Prosím poradte mi, co mám dalej robit, ci mozem pockat do konca oktobra, ked opat pridem na dovolenku domov na SR, alebo je vhodnejsie, aby som navstivila lekara v Anglicku a riesila to cim skor (aj ked ma trosku brzdi jazykova bariera)

    Dakujem!
    S pozdravom
    Kristina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvuková diagnostika nie je 100% a ja osobne by som nikdy nevyslovil diagnózu čokoládová cysta iba na základe ultrazvuku.
    Takže môj postup by bol:
    zopakovať ultrazvuk po 2 menštruáciách, odber krvi na markery. Ak by nález pretrvával, určite laparoskopia. V anglicku si zaplaťte odborníka gynekologa, lebo GP to nevyrieši.

  • bolest vajecnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    chcela by som Vas poprosit, ci mi neviete poradit s mojim problemom.

    Asi 3 mesiace pred porodom ma obcas bolo lavy vajecnik (aspon si myslim, ze to bol lavy vajecnik). Vlastne to nebola ani bolest, ale citila som to tak, ze som lavu nohu nemohla poriadne dvihnut, aj pri chodzi, tazsie sa mi chodilo.

    Po porode to preslo, ale po 3 mesiacoch, ked som dostala menstruaciu zase. To ma bolelo asi 1 den pred a 1. den menstruacie tak, ze som nemohla poriadne chodit ani nic dvihnut a pod.

    Teraz som cca 10 mes. po porode a uz to citim castejsie, napr. ked sa vratim z prechadzky s kocikom, ked dviham maleho alebo pri hocijakej malej namahe.
    Bola som s tym u gynekologa, ale nic nenasiel, ze je to v poriadku.

    Co by ste mi poradili? Je to v poriadku, mam to nechat tak, aj ked ma to dost obmedzuje? Chcela by som cvicit, ale neviem si predstavit, ako by som s tym cvicila. Alebo mam navstivit ineho gynekologa, prip. aj ineho lekara?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nejde o vaječník, zrejme ide buď o ortopetickú príčinu (posun krížovej kosti a napnutie vazov), preto je vhodné, aby Vás vyšetril ortopéd, hlavne krížovú chrbticu.

  • bolest vajecnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v siestom mesiaci a pri chodzi ma picha v pravom boku,akokeby pri vajecniku.Niekedy je to silnejsia bolest.mozete mi poradit o co moze ist?ci je to tou chodzou alebo nieco ine.

  • Bolesti a otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat, o co sa moze jednat, a ci je nutne gynekologicke vysetrenie ak mam priznaky ako , bolest vajecnika (zvlast praveho), asi dva dni po menstruacii ma bolelo brucho ako pred menstruaciou (tlak), a bolest obcas vystreluje aj do boku. Mesntruaciu som mala kratsiu (mavam sedem dni cca a teraz som mala asi len 4-5). A dnes a vcera sa po pohlavnom styku pridruzilo aj svrbenie a mierna bolest vonkajsich genitalii. A rada by som sa este tak okrajovo spytala, kedy by som mohla najskor zistit, ci cakam miminko, ak posledny pohlavny styk nechraneny bol 25.3. a menstruaciu so mala od 16.3. do 20.3.cca, cize mi skoncila tak 5 dni pred stykom. Dakujem velmi pekne za odpovede!!!!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ide o niekoľko samostatných problémov, z ktorých jediný, čo stojí za leičbu je svrbenie a bolesti. Kúpte si Canesten krén, natierajte sa, stav sa zlepší.
    test si spravte v dobe vynechania ďalšej menštruácie, čiže cca. 20.4.