Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,562 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ako dlho trvá čistenie po kyretáži. V 9. týždni sa plod prestal vyvíjať a zistili to na gyn. prehliadke v 12 týž., v ktorom bol vykonaný aj zákrok. Po zákroku som krvácala slabšie dva dni a potom štyri dni som mala slabý výtok. Na piaty deň som začala zas krvácať a deň na to som opäť len špinila. Kyretáž mi robili 1. 2., takže ešte nebolo prevedené kontrolné sono maternice. Chcem sa spýtať, či je to normálny jav alebo je to potrebné riešiť. Zároveň ma zaujíma, či nemá vplyv na ďalšie tehotenstvo, to, že plod bol odstránený až v 12 týždni. Ďakujem

Podobné otázky

  • Missed abortion v 8tt - kyretaz alebo liek

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som bola na kontrole u svojho gynekológa. Som v 7tt+6 podľa poslednej menštruácie, no plod má veľkosť iba 6tt+0 podľa UZV, 22.12. bola veľkosť iba 5tt+6 podľa UZV. Lekár mi odporučil prísť ešte na kontrolu vo štvrtok 4.1.2024, ale vraj pôjde najskôr o zamlcany potrat. Osobne by som preferovala radšej liek nez kyretaz. Je nejaké časové ohraničenie do akého týždňa je možné podať liek? V čase kontroly budem už 8tt+5 totiž, tak aby som to nepremeškala. Ďakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    liek je možné podať v ktoromkoľvek štádiu tehotnosti, sú na to potom rôzne protokoly. Avšak počíta sa dlžka gravidity, kedy došlo k odumretiu plodu, preto nie je problém počkať aj dlhšie, či sa maternica nevyprázdni aj bez liekov. Je dobré, že Váš lekár čaká, vylúči sa tým možnosť omylu.

  • Hormóny, potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím, môže byt príčinou missed abortion zlý hormonálny profil u ženy?
    Missed abortion som mala v 06/2023. Posledné dve MS mám pred očakávanou MS spinenie, čo som predtým, než som mala missed abortion, nezažila.
    Bojím sa znova otehotnieť momentálne, lebo mám strach, že to mohlo byt spôsobené hormónmi.
    O pár dni budem mat výsledky od hematologa a chcem aj vyšetrenie štítnej žľazy, avšak desí ma, či nebol zamlčaný potrat spôsobený hormónmi. Plod nemal žiadnu genetickú vadu, bol vyšetrený po kyretaz na genetike. Zamlčaný potrat bol v 6tt. Krvácanie som nemala žiadne.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepriaznivá hormonálna situácia môže byť príčinou potratu, aj preto ženy, ktoré užívali hormonálnu antikoncepciu a potom hneď otehotneli majú nižšie riziko potratu. Je možnosť nasadiť si gestagény na druhú fázu cyklu, dohodnite si s Vašim lekárom liečbu.

  • Vysetrenia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.Dr. Neviem preco,ale vy mi vzdy dobre poradite vo vsetkym mojich problemov,aj ked nieste moj lekar:)
    Mam problem. Ma 31 rokov,zena naj veku,zdrava,ziadne problemy z hladiska interneho.
    Ale...ako 24 rocna som otehotnela, a 22tt som o dieta prisla. Povedali ,stava sa!Sprosta mlada,neriesila som to. Bola som v nemocnici skoro 5 tyz,lezala,nohy hore,velmi velmi som sa otvorila,zasili ma a na druhy den abortion.
    Teploty nastali atd...takze moje prve tehotenstvo:Stava sa,znela diagnoza.
    Dalsie po 7 rokoch v 11 tyzdni diagnoza:missed abortion,cela happy,ze cakame dieta,a znova.Rana pod pas.
    POdotykam,ze 7 rokov som sa ani nesnazila otehotniet,ale slo to na 1 x.
    Takze moja otazka smeruje k vysetreniam. Uz ma unavuje pocuvat,ze to je priroda,to je OK. AKo moj lekar,co by ste mi odporucil,aku radu vysetreni? Uznajte sam,ako lekar,ze psychika je prvorada pre kazde tehotenstvo,znizit mozne potraty a zvysit tym realne sance byt v poriadku aj po tejto casti.Nie len ze sa to stava. Mam 31 rokov,citim sa ako 22,stale plna optimizmu ale co je vela,to je vela!!
    Chcem konat,chcem ist na dokladne vysetrnia a nie len skuste do 3 a potom ak nie aj do 4 to uz bude OK.
    Dakujem Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ďakujem za kompliment, to je snáď dovod, prečo robím šéfa porodnice na pražskej klinike.

    K Vášmu problému:
    podľa mňa ide o dve nesúvisiace záležitosti. Prvý potrat, ktorý prebehol v druhom trimestry - tu je v naprostej vačšine príčinou infekcia. Žiaľ vieme to teoreticky, máme aj podozrenie na konkrétne baktérie, ale to je tak všetko, žiadna liečba ani príprava pred otehotnením podľa štúdii neznižuje riziko opakovania.
    Ja však osobne pred ďalšou graviditou zvažujem antibiotickú liečbu, dvojkombináciou antibiotík na dlhší čas 3 týždne až mesiac, ako prevenciu chronického zápalu sliznice maternice, ktorý može byť príčinou. Je to však skor moj výmysel, nemám to podložené štúdiami.
    Missed abortus v 11. týždni je naprosto bežná záležitosť, naše rozmnožovanie je otázkou náhody, či zrovna dozrelo zdravé vajíčko a či ho oplodnila zdravá spermia. Ak nie, vačšina chorých plodov sa potratí, a to je dobre.

    Takže konkrétne u Vás:
    Ak máte problémy typu: nejasné občasné pobolievanie v podbruší, nejaké problémy s močením (častejšie močenie), špinenie mimo cyklu, alebo opakované výtoky či bolesti pri styku, pred otehotnením by som zvážil antiboitká. Inak nie je potreba robiť nič.

  • dalsie mozne tehotenstvo po missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred dvomi týždňami som podstúpila kyretáž nakoľko mi v 8tt tehotenstva diagnostikovali missed abortion.pár dní po zákroku som však dostala zápal maternice na ktorý som brala antibiotiká 5 dní. lekár mi odporučil neotehotniet minimálne pol roka s tým, že mi odporúča užívať antikoncepciu. Údajne keď ju vysadím, a začneme hneď s nechráneným pohl.stykom, je tam vyššia pravdepodobnosť otehotnenia ako keď ju neužívam vôbec a chránime sa iným spôsobom. Je pravda, že mi tento spôsob môže pomôcť k rýchlejšiemu otehotneniu? je možné začať s pokusmi o tehotenstvo aj skôr ako za pol roka? naposledy sa mi podarilo otehotnieť po 7 mesiacoch snaženia, pričom antikoncepciu som nebrala 11mesiacov. bojím sa, že to znova bude tak dlho trvať a po bábätku s manželom veľmi túžime.Ďakujem za odpoveď

  • Missed Abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    dna 2.5.2010 (nedela) mi bola urobena kyretaz z dovodu MA. Bola som v 11.tyzdni tehotenstva ale plod vyzeral na 8.tyzden. Nasledujuci den ma prepustili, vlozku som mala suchu. Od utorka som zacala krvacat 2-3 vlozky denne. Vo stvrtok som sa hlasila u svojho gynekologa. Nasledne v pondelok 10.5. mi robil UZV a HCG test. Na ultrazvuku videl oldrazy a nalez 14mm, HCG bolo 187. Krvacanie uz ustupilo, ale vychadzal zo mna taky husty cerveny hlien, bledsi nez krv, taku lepkavy a tahavy.Lekar mi povedal, ze ked nieco take zo mna vyjde tak sa mam zase hlasit na klinike. Dal mi este Methergin inj. Este v ten den opat zo mna vecer vysiel hlien. Na klinike mi urobili krvny rozbor, na UZV bol nalez a este chcel lekar HCG. Na CP im povbedal, ze ked bude negativne mali mi dat opat MEM. HCG bolo 187 ale dali mi MEM a poslali ma domov. Na druhy den som sa mala hlasit na kontrolu na klinike. Nalez: UZV - nalez 16mm, dutina zvacsena na 16mm, vyplnena nehomogennym obsahom - nemozno vylucit rezidua. Nalez si mal pozriet lekar a zvazit opatovnu kyretaz, resp. uterotonika. Lekar mi predpisal Methergin kazdy den jendu injekciu a za pat dni sa hlasit na kontrolu, co je pondelok, dva tyzdne po zakroku. Nazor lekara z kliniky je, ze nakolko nemam teplotu, bolesti ani silno nekrvacam, nie je potrebna kyretaz.Tvrdia ze je rizoko anestezie, zrastov a narusenie krcka maternice moze viest k tomu, ze nemusim byt schopna donosit dalsie dieta. Moj lekar vsak zastava opacny nazor, ze ak sa to bude odkladat, moze to dospiet k zapalu, sepse, preliecovaniu antibiotikami a aj tak budem musiet podstupit kyretaz. Riziko v pripade zapalu je ze tiez nemusim byt nasledne schopna otehotniet. Lekar mi hovori, ze konecne rozhodnutie je na mne, ale ako sa mam ja rozhodnut medzi nemat deti a nemat deti. Prosim Vas o radu, cvo je vacsie riziko a ci predsa len ziadat o vykonanie docistenia.

    Dakujem
    Ivana

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dúfam, že diagnozu missed abortion urobili po opakovaných ultrazvukových sledovaniach aby boli 100% istí, že ste neotehotnela neskor a plod nie je mladší.
    Ak máte pretrvávajúce problémy a maternica sa nechce vyprázdniť po liekoch, tak je asi naozaj potrenbé zopakovať kyretáž, ale všetko závisí na náleze na ultrazvuku.