Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • problem?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mame s priatelom plucne chlamydie.Moze mi ich slinami preniest do pochvy a nakazit ma? Mozem z toho mat nejaky zapal?
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pľúcny kmeň chlamýdii spravidla nerobí gynekologický zápal. I keď boli práce, že sa našli v oblasti genitálu, ale nevie sa, či tam škodia. Ak sa obaja liečite, tak by sa nemalo nič stať.

Podobné otázky

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • Konizacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, som mesiac po konizacii krcka maternice, menstruaciu som mala minuly tyzden, velmi slabu a kratku a bolesti mi stale neustupli..mam bolesti v podbrusku a nafuknute brucho, cakala ze po menstruacii to bude lepsie, ale stale berem flektor .. a vysledky krvy mocu vyteru histologie vsetko negativne.
    Co moze sposobit bolest podbruska a to nafuknutie?kedy by to malo ustupit?ako vyriesit problem?berem vitaminy,probiotika gynella, pijem caje, aj immunor pravidelne ale ztl bez zmeny, niekedy bolest ustupi ale len na den a potom je spat znova.. chodim na dlhe prechadzky, jogujem ale aj pred tym som tiez aktivne sportovala, poprosim poradte dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti v podbruší po operačnom výkone, je potrebné vyšetrenie, môže sa jednať o zápal krčka alebo celej maternice. Bez vyšetrenia sa nedá určiť príčina.

  • Chronický zápal pobrušnice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov a dlhodobo problémy po gynekologickej stránke - bolesti podbruška, zhoršené menštruačné bolesti, aj napriek tomu že krvácanie je slabšie ako bolo pred tým, hlienovitý výtok a svrbenie v pošve, ktorý nereaguje na žiadnu liečbu. Mám za sebou brušné operácie - 1999 prasknutý apendix a zápal pobrušnice, 2020 salpingektomia, 2021 som mala zase akutny zapal pobrusnice kvôli cyste naplnenej hnisom. Mám uz len jeden vajecnik a maternicu, vajickovody boli odobrate pri gyn. operaciach. V poslednej sprave z nemocnice som zahliadla diagnozu pelveoperitonitis chronica. Je možné, že táto diagnóza mi spôsobuje gynekologické problémy? Čítala som, že táto diagnóza môže byť spôsobená aj autoimunitou? Stretli ste sa už s niečím podobným vo svojej praxi? Teraz stojím nad dilemou či by hysterektómia vyriešila môj problém? Už sa trápim 5 rokov, kvalita môjho života je výrazne znížená a naozaj neviem čo robiť. Ďalšia operácia je rizikom nakoľko mám strašne veľa zrastov - posledná gyn. operácia trvala asi 5 hodín.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napadá mi, či nemáte skôr chronický zápal sliznice maternice, z toho by mohol byť aj hlienovitý výtok a bolesti pri menštruácii.
    Ako prvý bod by bolo možné spravi´t kyretáž, aj s odberom sliznice na mikrobiologické vyšetrenie a ak by sa potvrdil zápal, dať antibiotickú liečbu. S chronickým zápalom pobrušnice som sa osobne ešte nestretol.

  • Dlhdobé gynekologické problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, v 10 rokoch ma operovali na prasknuté slepé črevo, čo spôsobilo zrasty v malej panve a nepodarilo sa mi zrejme kvôli tomu otehotnieť. S tým som sa však zmierila, ale v roku 2019 som začala mať gynekologické problémy - hustý hlienovitý výtok, svrbenie v pošve a bolesti podbruška, pri styku, pri onko stere - proste akoby som mala citlivý krčok resp. maternicu. Od vtedy mám problémy aj s menštruáciou - špinenie pred ale hlavne po menštruácií - niekedy aj do polovice cyklu. Je to však prevažne len ten hlienovitý výtok s prímesou krvi. Mala som aj cystu kvôli ktorej som v roku 2020 absolvovala operáciu, na oboch vajickovodoch bol zisteny sactosalpinx, jeden bol pri operacii odobraty, druhy mi spriechodnili. Moje problemy však pretrvávali - zistila sa ureaplasma parvum, na ktorú sme sa spolu s partnerom liečili. Po roku a pol som však musela podstúpiť ďalšiu tentoraz akútnu operáciu, kvôli cyste naplnenej hnisom - odstránili mi jeden vaječník a aj zostávajúci vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávajú - výsledky z ureplasmy sú už negatívne, ale stále sa v pošve vyskytujú baktérie a candida. Niekolko krat sa už nakazil aj partner, ale jemu sa stav upravi cca po tyzdni. Brala som uz na zapal v posve rozne lieky (antibiotika, antimykotika), skusala som probiotika do posvy dlhodobo ale nič nepomohlo. Stále mám bolesti v spodnej časti podbruška, slabinách a krížoch a výtok - niekedy s krvou. CRP je v poriadku, len zvýšená sedimentácia. Som objednaná na chirur. zákrok - hysterektómiu kvôli tomu že mám maternicu fixovanú a v retroflexii + myóm 3×2cm resp. ložisko adenomyózy. Je podľa vás nejaká šanca, že mi táto operácia pomôže vyriešiť môj dlhodobý problém? Prepáčte za dlhú otázku, vopred ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré udávate sú typické pre postupný vznik panvového zápalu, najprv výtok a bolesti pri styku (zápal krčka) k tomu nepravidelné krvácanie (zápal sliznice maternice) a na záver potom už hnisavý zápal vajcovodu.
    Neviem ako Vás preliečili, ale určite by ste mali dostať kombináciu antibiotík pomerne dlhodobo. Predpokladám, že ste mali chlamýdie (ale naozaj iba predpokladám), ureaplazmy sú v tom "nevinne" oni maximálne môžu na zápale spolupracovať, pretože rozvinutý zápal už býva spôsobený zmesou baktérii.
    Nález v pošve s tým absolútne nesúvisí, respektíve zápal krčka môže zvyšovať riziko opakovanej mykozy.
    V prvom rade treba pozrieť krčok, či už je v poriadku ak nie preliečiť celkovo kombináciou ATB, pošvu preliečiť iba pri problémoch antimykotickou masťou.

  • Cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes mi pán doktor zistil na vaječníku cystu o veľkosti 3 cm. Bližšie sa k tomu nevyjadril len mi kázal prísť o 3 mesiace na kontrolu. Chcem sa spýtať mala by som brat neaké vitaminy alebo tabletky . Alebo to je uplne bežný problém?