Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som tri tyzdne po kyretazi a stale citim pichanie v podbrusku ale iba na jednej strane.berem antikoncepcne tabletky a menzes som dostala podla spravnosti. som v Anglicku a pretoze nemam horucky mi nechcu spravit ultrazvukove vysetrenie.mozte mi poradit ci je nevyhnutne toto vysetrenie?

Podobné otázky

  • Polyp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala som podstúpiť HSK kvôli polypu . Zákrok som podstúpila, nikto mi nič k tomu nepovedal, ale v správe je napísané HSK polypoctemia + curettage c.uteri. Domnievam sa, že to bola aj kyretaž, pred zákrokom má uisťovali, že HSK je setrnejšia pri polype ako kyretaž . Neviem prečo mi ju robili. Najbližšia menstruacia by mi mala prísť v termíne po tomto zákroku alebo neskôr ? A kedy sa snažiť otehotnieť po tomto zákroku ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to sa musíte spýtať v nemocnici, kde Vám výkon robili, je možné, že sa nedarilo hysteroskopicky odstrániť polyp, pretože mal stopku niekde neprístupnú optike a preto sa pridala kyretáž, aby sa polyp kompletne odstránil.
    Menštruácia by mala prísť v termíne, ale bude slabšia, skoro žiadna, iba špinenie.

  • Zásahy do krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Veľmi pekne pozdravujem. Minulý rok som podstúpila konizáciu krčka maternice, po diagnóze CIN 3. Po cca polroku a zahojení som otehotnela (prvé tehotenstvo). Krčok už bol však skrátený a teda väčšie riziko predčasného pôrodu a preto som od 26. týždňa ležala kvôli krátkemu krčku až do 34.tt v nemocnici a potom do pôrodu v 38.tt doma. Po pôrode placenty som mala atóniu maternice a krvácanie. Dva týždne po pôrode mi zistili zvyšky placenty a absolvovala som kyretáž. Po kontrole po 600-nedelí mi gynekologička aj napriek kyretu zistila ďalšie zvyšky placenty, ktoré teda museli odstrániť 2. kyretážou. A po prebudení mi povedali, že aj tak tam niečo ostalo a počkáme mesiac, kým sa maternica zahojí a potom sa uvidí, či to telo vypudí, alebo bude potrebný ďalší zákrok. Počas druhej kytetáže vraj krčok praskol / roztrhol sa a je v zlom stave. Ak by došlo k ďalšiemu zákroku, má krčok šancu “na prežitie” a donosenie ďalšieho bábätka v budúcnosti? Povedali mi, že serkláž bude asi tak či tak potrebná, no či má krčok aspoň nejakú regeneračnú schopnosť a budem vedieť donosiť ďalšie bábätko. Som z toho dosť zúfalá a nerozumiem tým neustálym zásahom a ako je možné, že tam stále niečo ostáva. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sa mi nechce veriť, že ešte existuje nemocnica, v ktorej žena leží celú graviditu na pôrodnici. Neskutočné.
    Neexistuje žiadny dôkaz, že takýto kľudový režim predlžuje graviditu a hlavne takéto ležanie zvyšuje riziko trombozy a spôsobuje osteoporozu. U nás sledujeme ženy s krátkym krčkom ambulantne a v žiadnom prípade im nezakazujeme primerané pohybové aktivity. U nás by ste donosili tehotenstvo aj bez hospitalizácie.
    Celkovo je Váš príspevok dosť divoký, ak ste v dosahu Bratislavy, prídite sa k nám ukázať.
    Čo sa týka krčka maternice, ak bol naozaj poranený pri výkonoch, bude zrejme potrebná naozaj serkláž v nasledovnej gravidite.

  • Veľa výtoku po kyrete

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prájem, chcem sa spýtať či je to normálne alebo mám ísť u gynekológa som 3 týždne po kyrete mala som mimomaternicove tehotenstvo bol mi odobraty ľavý vajcovod laparoskopicky, ale mám veľa výtoku žltobiely bez zapachu , aj na pošve sa mi spravila vyrážka veľmi bolestivá , aj často chodím na WC na malu prosím vás môže to byť niečo vážne ?
    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    popísané známky sú príznakom infekcie, možno aj močovej infekcie, bolo by dobré navštíviť gynekológa, infekcia môže súvisiesť aj s kyretážou.

  • Problémy po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred 2. mesiacmi som bola v inej krajine akutne operovana pre prasknuty vajcovod z dovodu mimomaternicoveho tehotenstva. Bolo to moje prve otehotnenie po 5tich rokoch snazenia. (Cca 8-10. tyzden - nevedela som, ze som az v tomto stadiu, lebo mi zistili celiakiu a mala som rozhadzany cyklus). Pri prasknuti doslo k strate 2.5L krvi, podavali mi transfuziu. Odstranili mi laparoskopicky lavy vajcovod a na pravom 2 mensie benigne cysty. Kyretaz nebola robena. Doteraz som mala 2 cykly s velmi slabym menzesom, podobnym spineniu.Lekar mi aj kontroloval hcg v krvi (po 1,5 mesiaci od operacie bola cca 90), pred tyzdnom som mala posledny odber, lebo hodnota uz bola zanedbatelna. Momentalne som po 2hom slabom menzese a zacala som pocitovat pichanie v oblasti posvy a krcka maternice. Nie vkuse, no pocas dna sa to parkrat ozve. V oblasti odobrateho vajcovodu, su obcas tiez tahave bolesti. Je take nieco v mojom pripade v poriadku? Moze to byt sposobene fyzickou namahou? Aka doba pre opatovne snazenie je podla vas vhodna? (Momentalne sa nato fyzicky ani psychicky este necitim).
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že tie pichavé bolesti v pošve a krčku nesúvisia s operáciou, ťahavé bolesti v podbruší môžu byť po operácii, občas sa vytvoria v mieste operácie zrasty. Opätovne môžete otehotnieť, až sa na to budete fyzicky aj psychicky cítiť.

  • Punch biopsia a kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den , podstupila som pred tyzdnom kyretaz maternice a punch bopsiu . Mala som spinenie toto viem ze je normáne ale ci je v poriadku dostat menzes a este 4 dni skor ?