Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zásahy do krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Veľmi pekne pozdravujem. Minulý rok som podstúpila konizáciu krčka maternice, po diagnóze CIN 3. Po cca polroku a zahojení som otehotnela (prvé tehotenstvo). Krčok už bol však skrátený a teda väčšie riziko predčasného pôrodu a preto som od 26. týždňa ležala kvôli krátkemu krčku až do 34.tt v nemocnici a potom do pôrodu v 38.tt doma. Po pôrode placenty som mala atóniu maternice a krvácanie. Dva týždne po pôrode mi zistili zvyšky placenty a absolvovala som kyretáž. Po kontrole po 600-nedelí mi gynekologička aj napriek kyretu zistila ďalšie zvyšky placenty, ktoré teda museli odstrániť 2. kyretážou. A po prebudení mi povedali, že aj tak tam niečo ostalo a počkáme mesiac, kým sa maternica zahojí a potom sa uvidí, či to telo vypudí, alebo bude potrebný ďalší zákrok. Počas druhej kytetáže vraj krčok praskol / roztrhol sa a je v zlom stave. Ak by došlo k ďalšiemu zákroku, má krčok šancu “na prežitie” a donosenie ďalšieho bábätka v budúcnosti? Povedali mi, že serkláž bude asi tak či tak potrebná, no či má krčok aspoň nejakú regeneračnú schopnosť a budem vedieť donosiť ďalšie bábätko. Som z toho dosť zúfalá a nerozumiem tým neustálym zásahom a ako je možné, že tam stále niečo ostáva. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sa mi nechce veriť, že ešte existuje nemocnica, v ktorej žena leží celú graviditu na pôrodnici. Neskutočné.
    Neexistuje žiadny dôkaz, že takýto kľudový režim predlžuje graviditu a hlavne takéto ležanie zvyšuje riziko trombozy a spôsobuje osteoporozu. U nás sledujeme ženy s krátkym krčkom ambulantne a v žiadnom prípade im nezakazujeme primerané pohybové aktivity. U nás by ste donosili tehotenstvo aj bez hospitalizácie.
    Celkovo je Váš príspevok dosť divoký, ak ste v dosahu Bratislavy, prídite sa k nám ukázať.
    Čo sa týka krčka maternice, ak bol naozaj poranený pri výkonoch, bude zrejme potrebná naozaj serkláž v nasledovnej gravidite.