Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,549 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kvasinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Uzivala som 10 dni entizol,gynekologicka mi ho predpisala na vytok, ale asi som z neho dostala kvasinky,je to mozne? Na 10 den som sa zobudila so stipanim,palenim a svrbenim pochvy. Vcera som si kupila v lekarni,poradila mi to lekarnicka, canesten 1 vag. tableta, obsahuje 5oo mg klotrimazolu. Staci tato 1 tableta,alebo si mam kupit este 1? Vylieci to kvasinky? Pred 4 mesiacmi po atb som dostala mykozu,ale gynekologicka mi predpisala na 14 dni gyno pevaril 50. Preto sa pytam ci staci 1 tableta canesten? A mam urobit nejaku prestavku po liecbe a ak aku,lebo chcem otehotniet... dakujem za radu

Podobné otázky

  • liečba mykozy a e.coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Pred týždňom a pol som pociťovala pálenie a svrbenie v oblasti pošvového vchodu, kt. bol aj výrazne červený. Moja gynekologička predpokladala mykózu, dostala som klotrimazol tablety 200mg na 3 dni, tiež mi dr odobrala stery. Tabletky som použila, ale kedže som ešte citila, že okolie vchodu mierne svrbí tak som si ešte okolie vchodu natierala (do vnutra som ho nedávala) jenamazol krémom ešte dalšie 4 dni po dobrani klotrimazolových tabliet. Viac dní som pokračovať nemohla, pretože som dostala menštruáciu. Dnes mi volala zastupujuca gynekologička (pretože moja je aktuálne na PN), že vzhľadom na výsledky kultivácie, kde je masívne e.coli, mi ešte predpisuje macmiror na 12 dní. Okrem e.coli bola prítomna aj kandida, tiež masívne, tu neriešila. Mám teda 2 otázky-bola liečba klotrimazolom dostatočná na kvasinky alebo mám po skončení menštruácie pokračovať v natieraní jenamazolom alebo si kúpiť znovu tablety klotrimazolu? A druhá otázka-je nutné brať macmiror na tu e.coli? Moja povodná gynekologička totiž tvrdí, že e.coli sa nelieči pokial nemám výtok a ten som povodne nemala-mala som len pálenie, svrbenie a výrazne začervenanie v oblasti vchodu. A kedže teraz mi aktuálne končí menštruácia žiadny výtok ani nepozorujem, mám len trochu zvláštny, ťažko popísateľný pocit, ale vyslovene nemám ani svrbenie, ani pálenie, ani výtok ani ma nič nebolí. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň
    toto je presne tá obrovská chyba čo sa často robí. Váš klinický obraz bol úplne jastný a jednalo sa o mykozu.
    Správne ste bola preliečená klotrimazolom, a vy ste si veľmi rozumne dala ešte mastičku Jenamazol na povrchový zápal.
    E colli tam je normálne a nerobí problémy, preto si určite nedávajte macmiror, lebo úplne rozbijete floru pošvy. Ak máte problém naďalej, pokračujte v natieraní krémom, stav sa vyrieši.

  • Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, gynekológ mi zistil ze mam Candidu podľa toho stále sa opakujúce po menštruáciu,alebo intímnom styku s partnerom. Pripisujem to ze sme si ju prehadzovali parner sa nechcel liecit do teraz. Aktuálne ja beriem macmiror tabletky on krem hoc nikdy nemá problémy ja stále. Chcem sa opýtať je to postačujúce liečba? Po intímnom styku si nemôžem dat nejaký výplach, sprchu praktizuje, alebo niečo aby som zas nemala problemy + mozeme potom spolu spavat uz normalne ? Trvá to dlho a dr povedal ze je dosť možné že aj bude a ja už nechcem vkuse brat ATB a každý druhý niekedy kazdy mesiac mat tieto ťažkosti. Som zúfalá a ochotná fakt urobiť všetko aby som sa toho zbavila preto prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá otázka je, či máte problémy. Ak áno, macmiroro nie je ideálna liečba, na kvasinky je ideálny jenamazol aspoň 10 dní, ak to máte opakovane.
    Nedávajte si výplachy po styku, candida sa tak neprenáša, ale ejakulát zvyšuje pH pošvy a podporí jej rast. Dávajte si probiotiká, nejedzte sladké, noste bavlnenú bielizeň, situácia sa postupen upraví.

  • Špinenie mimo cyklu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, mám taký problém, posledné 4 dni som začala špiniť, je to tmavohnedý až červený krvavý výtok. Už 4 roky užívam antikoncepciu Lindynette 20. Pred týždňom mi doktor predpísal na zápal močových ciest antibiotiká Biseptol. Kultiváciou sa potvrdili aj kvasinky. Nie som v období ovulácie a taktiež som si robila tehotenský test, ktorý vyšiel negatívne. Iné problémy nemám a cítim sa zdravá. Špinenie si všímam hlavne pri nejakej aktivite, či už pri cvičení alebo v práci. Neviete prosím o čo by mohlo ísť? Môj doktor má dovolenku a bojím sa že u nás na urgente ma pošlú domov. Ďakujem

  • Časté zápaly v pošve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Už asi 6 rokov trpím na zápaly v pošve. Už som zúfalá, neviem čo ďalej. Mám 25 rokov a chcem mať bábätko ale ako keď odmietam sex s partnerom lebo sa bojím že budem mať zas zápal. Vždy keď idem ku gynekologicke, urobí mi stery vždy tam vyjdú e-colli raz predpár rokmi mi vyšla ureoplazma ale to sa už preliečilo. Partner sa preliečil 2x aj keď mu nič nenašli. Snažím sa nekúpať na kúpaliskách, nesadať si na verejné WC, nejesť sladké, nepiť alkohol, nosím vložky ktoré sú bez parfumácie, dokonca už ani nohavičky nenosím lebo to ma tiež dráždi, utieram sa z predu do zadu aby som si tam nezaviedla nejaké baktérie z konečníka . Doktorka mi dala zakaždým macmirror tablety do pošvy zabralo len cca na 2 týždne, potom som mala polygynax ten vôbec nezabral, rosalginove vypláchy mi tiež vôbec nerobili dobre. Bola som dokonca aj na alergických a imunologických testoch a s tej strany som úplne v poriadku. Prosím veľmi o pomoc. Dokonca mám aj teraz pálenie a mierne svrbenie v pošve k mojej doktorke sa dostanem až v piatok lebo až vtedy ordinuje, tak som išla zatiaľ do lekárne tam mi predali canesten 1 tabletu do posvy ktorá pomohla možno na pár hodín a večer zas to iste a potom som si kúpila gynimun rapid ktoré budem používať po macmirror kreme do posvy, ktorý som mala ešte doma nerozbaleny ale dávam si ho druhý deň a tiež necítim žiadnu zmenu. Ďakujem veľmi pekne za pomoc a odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escherichia colli je normálna súčasť pošvovej flory a nelieči sa. Sú to Vaše normálne baktérie. Najskôr máte rozhádzajú pošvovú floru opakovanými liečbami a odbermi na kultiváciu, kedy sa potom premnožia kvasinky a robia Vám nepríjemné pcity.
    Kúpte si Jenamazol, preliečte sa, a potom dlhodobo si dávajte probiotiká, postupne by sa to malo upraviť.

  • Pálenie a štipanie po ohlavnom styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať o čo môže ísť. Už viac krát sa mi salo s partnerom po pohlavnom styku,že mi na 2. Deň alebo ešte v ten deň začali ťažkosti palenia a štipania v pošve. Používa krém Canesten a vždy to po pár dňoch prestane. Niekedy mám aj problemi pri pohlavnom styku že počas neho pociťujem bolesti. Vedšinou po pohlavnom styku pociťujem aj bolesť pyskou. Ale najviac ma trápi to palenie a štipanie ktore pretrváva niekoľko dní. Môžte mi prosim poradiť o čo môže ist prípade neake trvalé riešenie aby sa to už nedialo

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    môže ísť o chronickú kvasinkovú infekciu, kedy sa po ejakuláte zvýši pH v pošve a premnožia sa kvasinky a spravia príznaky. Máte zrejme narušenú rovnováhu pošvovej flory.
    Skúste si dlhodobo nasadiť vaginálne probiotiká, nejedzte sladké, používajte intímne mydlá a noste bavlnenú bielizeň, postupne by sa mohol stav upraviť.