Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, gynekológ mi zistil ze mam Candidu podľa toho stále sa opakujúce po menštruáciu,alebo intímnom styku s partnerom. Pripisujem to ze sme si ju prehadzovali parner sa nechcel liecit do teraz. Aktuálne ja beriem macmiror tabletky on krem hoc nikdy nemá problémy ja stále. Chcem sa opýtať je to postačujúce liečba? Po intímnom styku si nemôžem dat nejaký výplach, sprchu praktizuje, alebo niečo aby som zas nemala problemy + mozeme potom spolu spavat uz normalne ? Trvá to dlho a dr povedal ze je dosť možné že aj bude a ja už nechcem vkuse brat ATB a každý druhý niekedy kazdy mesiac mat tieto ťažkosti. Som zúfalá a ochotná fakt urobiť všetko aby som sa toho zbavila preto prosím o radu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dôležitá otázka je, či máte problémy. Ak áno, macmiroro nie je ideálna liečba, na kvasinky je ideálny jenamazol aspoň 10 dní, ak to máte opakovane.
    Nedávajte si výplachy po styku, candida sa tak neprenáša, ale ejakulát zvyšuje pH pošvy a podporí jej rast. Dávajte si probiotiká, nejedzte sladké, noste bavlnenú bielizeň, situácia sa postupen upraví.

Podobné otázky

  • Gardnerella vaginalis, candida albicans, staphylococcus epidermidis ojedinele, lactobacillus sp.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som tehotná v 36tt. Mám stále problém s mykozami. Svrbenie pálenie a opuch. Teraz poslednú kultiváciu robenú mi boli nájdené; lactobacillus Sp., staphylococcus epidermidis ojedinele;, candida albicans, gardnerella vaginalis. Ktorá baktéria robí najvácší problém? Predtym som mala nasadený nystatin galvex, po ktorom sa to objavilo znova a preventivne som si davala aj lactofeel. Teraz mi bol daný dalacin V 2%, po ktorom sa mi zdá že to mám ešte horšie . Dávam si ho 4dni a nepocitujem úlavu ale zhoršenie, bol nasadený zrejme na gardnerellu ale robí mi problém asi ta candida . Ktorá bakteria robí problem najviac a čo by ste odporučili vy, čo by som mohla aby som sa preliečila do pôrodu. Je to už neprijemné riadne

  • Klebbseilla escherichia coli streptococcus candida albicans

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Bola mi zistená klebseilla vybrala som cele balenie Macmiror samozrejme brala som aj tablety do posvy gynella Silver dobráka som atb samozrejme ťažkosti pretrvávali je to už piaty mesiac počas pohlavného styku pálenie tak som šla znova gynekológ urobil kultiváciu a vyšli tieto styry baktérie zas mi nasadil macmiror bola som aj u alergologicky a imunologickú testy vyšli nie najlepšie biele Krvinkyy mám vyššie niektoré nižšie ani ona sama nevie čo o 3 mesiace mám ísť znova ja už neviem akým spôsobom liečiť lebo 5 mesiacov je už dosť priateľ vyšetrený bol mal tiež nejakú baktériu na ktorú dostal atb spermie si dal tiež nič nemá no moje problémy pretrvávajú stále začala som používať aj anionove vložky ale nič môj gynekológ už nevie čo poprosim vás o radu aký postup zvoliť aby sa to konečne dalo do normálu dala som si aj pichnúť ccko na imunitu a nerozumiem ani tým výsledkom a či to môže mať s tým noeco spoločne ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    klebsiella nezvykne robi´t problémy v pošve, zrejme opakované liečby Vám rozbili imunitu pošvy.
    Osobne si myslím, že máte problém s kvasinkami, ktoré nie sú dobre preliečené. Kultivácie sú v tomto prípade často na škodu.
    Skúste zatiaľ dlhodobo vaginálne probiotiká, to by mohlo obnoviť imunitu pošvy a jej pôvodnú mikroflóru. Noste bavlnené nohavičky, a neprejedajte sa sladkým.

  • Ureaplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    prosím Vás, v akých prípadoch preliecujete ureaplasmu a koľkými baleniami Summamedu 500? (vyšetrenéna citlivosť na azitromycín-citlivý) Ešte v októbri mi bola zistená ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu candida albicans, dostala som macmiror a doxyhexal, ten som musela prestat jest pre strašné bolesti brucha a celého tela, aj napriek probiotikam. Teraz by som mala vyjest 5 baleni Summamedu s 5-dnovymi prestávkami, no s mojou toleranciou liekov a problemami s candidou sa toho veľmi desim, niekto ureaplasmu ani nelieči, tak sama neviem. Skúsila som sa preliecit 14 dní clotrimazolom, predtým Jenamazolom, nakoľko mam stále biely hrudkovity vytok, a dala som si na konci menzesu jednu dávku Flukonazolu, na napriek tomu mam znova ten istý biely hrudkovity vytok a aj mierne svrbenie. A momentálne aj stále nutkanie na močenie, moze to spôsobovať ureaplasma? Plus mam ovuláciu a mierne bolesti podbrušku, pravdepodobne z toho. Už som celkom zúfalá, roky bojujem s kvasinkami a infekciami, dodrziam hygienu, snažím sa mat dobru stravu, dávam probiotiká aj zdola aj ústne, bavlnená bielizen, periem uz len v "mydlovych orechoch", užívam penoxal na imunitu, atď. Bojím sa, ze ďalšie ATB to len zhoršia, ale bojím sa aj nepreliecit to. Manžel tiež vyšetrený na ureaplasmu z ejakulatu, bol negatívny, ma candidu pre istotu preliečený fungicidinom a potom jenamazolom. Sex sme nemali niekoľko mesiacov až do víkendu, nakoľko v tom dni po menzese som nemala vytok, ešte asi účinkoval flukonazol, vytok až den po styku.
    Vopred dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné spoločnosti už neodporúčajú preliečovať ureaplazmy, pretože môžu byť bežnou prechodnou súčasťou vaginálnej flory.
    Vašim hlavným problémom je mykóza spôsobená candidou, na to sa treba sústrediť.

  • Ureaplasma, candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znova sa na Vás obraciam o radu, bola mi diagstikovaná ureaplasma a candida albicans, dostala som Macmiror, ten som využívala a Doxyhexal na 20 dni, ten som najprv nejedla, potom som si ho dala, ale už pri druhej tabletke mi začalo byť neúnosne zle, nielen od žalúdka, tak som to vysadila. Na Vašu radu som si kúpila Jenamazol krémy, dávala som si ho 10 dní zvnútra aj zvonku, svrbenie sa zlepšilo. No vcera na 11. deň sa znova objavilo svrbenie a belavý vytok, večer som si už dala len vaginalne probiotikum. Viete mi poradiť, čo mám ďalej robiť? Na kontrolu mam ísť až šiesty deň nasledujúceho cyklu na kontrolu ureaplasmy, no keďže som ATB prestala jest, bude asi znova prítomná. Uz som z toho zúfalá, vedeli by ste mi prosím niečo poradiť? Moze to spôsobovať ureaplasma? Predpokladám, ze na kontrolnom stere bude znovu, tak opäť dostanem iné ATB. Už sa s tým trapim mesiace stále dookola. A v podstate už aj roky ma opakovane trápia výtoky a podobne. Snažím sa zdravo stravovať, aktívne športujem. A už ani neviem, čo je to sex, keďže mi stále niečo je. Z doplnkov na to užívam tiktury -cesnak, stopkok, vytazok z grepfruitoveho semienka, plamienku zamatovo hlúbikovú a ešte penoxal, megaenzými a probiotiká.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy nerobia žiadne potiaže, dokonca sú považované za normálnu floru pošvy. ak sa po Jenamazole zlepšilo, máte s najväčšou pravdepodobnosťou kvasinkovú infekciu. Stačila malá dávka antibiotika a znova sa to rozbehlo.
    Urobte nasledovné opatrenia
    - obmedzte príjem sladkého jedla
    - kúpte si intímne mydlo s nízky pH
    - noste iba bavlnenú bielizeň
    - jedzte veľa probiotických potravín (jogurty, kvasená kapusta)
    - dávajte si probiotiká aj do pošvy

    A pokračujte v liečbe masťou proti mykoze. Stav sa postupne upraví, je potrebné, aby sa obnovila flora pošvy.

  • Ureaplasma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom dĺžky liečby antibiotikami doxyhexal. Nakoľko som mala vyše pol roka pretrvávajúce výtoky a svrbenie, ktoré nezmizli ani po polygynaxe a iných vaginálnych tabletách, potom sa pridruzilo krvácanie mimo menzes a bolesti v podbrušku, bol mi urobený ster na urea a mykloplazmy, kde bol výsledok ureaplasma species 10^4 KTJ/ml a k tomu pozitívna candida albicans. Dostala som doxyhexal 2krát denne 100 mg, a macmiror. Najskôr som doxyhexal nejedla, nakoľko mam zlú toleranciu liekov (aj keď si dám popri ATB probiotiká). Dávala som si len ten macmiror, chodila som na plazmový generátor, bolesti prestali, svrbenie a výrok tiež, tak som verila, že to pomohlo, začala som si dávať vaginálne probiotiká (po dobratí Macmiroru), no svrbenie a aj mierny vytok sa opäť vrátili, preto mi nezostáva nič iné, len nasadiť Doxyhexal, len ma zaujíma dĺžka liečby, nakoľko sa dosť líši, ja som dostala 2xdenne 100 mg na 20 dní, mnohi lekári dávajú na 10 dní. ATB som za posledných 10 rokov jedla možno 2 či 3krat a vyšla mi citlivosť pri stere na všetky druhy ATB vrátane doxyciklinu. Nestačí teda prosím Vas podla Vas 10 dni 2xdenne po 100 ml? Nechcem si to samovoľne skracovať, aby to malo zmysel tá liečba, ale neviem si to ani predstaviť tak dlho jest. Pomaličky uz aj plánujeme bábätko a pri Doxyhexal je celkom negatívny vplyv.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vašim hlavným problémom je candida albicans, Ureaplazmy sa už neliečia, pretože sú súčasťou normálnej flory pošvy.
    Kúpte si 2 balenia krému Jenamazol a preliečte sa lokálne aspoň 14 dní a potom si dajte probiotiká, uľaví sa Vám.