Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ureaplasma, candida

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, znova sa na Vás obraciam o radu, bola mi diagstikovaná ureaplasma a candida albicans, dostala som Macmiror, ten som využívala a Doxyhexal na 20 dni, ten som najprv nejedla, potom som si ho dala, ale už pri druhej tabletke mi začalo byť neúnosne zle, nielen od žalúdka, tak som to vysadila. Na Vašu radu som si kúpila Jenamazol krémy, dávala som si ho 10 dní zvnútra aj zvonku, svrbenie sa zlepšilo. No vcera na 11. deň sa znova objavilo svrbenie a belavý vytok, večer som si už dala len vaginalne probiotikum. Viete mi poradiť, čo mám ďalej robiť? Na kontrolu mam ísť až šiesty deň nasledujúceho cyklu na kontrolu ureaplasmy, no keďže som ATB prestala jest, bude asi znova prítomná. Uz som z toho zúfalá, vedeli by ste mi prosím niečo poradiť? Moze to spôsobovať ureaplasma? Predpokladám, ze na kontrolnom stere bude znovu, tak opäť dostanem iné ATB. Už sa s tým trapim mesiace stále dookola. A v podstate už aj roky ma opakovane trápia výtoky a podobne. Snažím sa zdravo stravovať, aktívne športujem. A už ani neviem, čo je to sex, keďže mi stále niečo je. Z doplnkov na to užívam tiktury -cesnak, stopkok, vytazok z grepfruitoveho semienka, plamienku zamatovo hlúbikovú a ešte penoxal, megaenzými a probiotiká.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ureaplazmy nerobia žiadne potiaže, dokonca sú považované za normálnu floru pošvy. ak sa po Jenamazole zlepšilo, máte s najväčšou pravdepodobnosťou kvasinkovú infekciu. Stačila malá dávka antibiotika a znova sa to rozbehlo.
    Urobte nasledovné opatrenia
    - obmedzte príjem sladkého jedla
    - kúpte si intímne mydlo s nízky pH
    - noste iba bavlnenú bielizeň
    - jedzte veľa probiotických potravín (jogurty, kvasená kapusta)
    - dávajte si probiotiká aj do pošvy

    A pokračujte v liečbe masťou proti mykoze. Stav sa postupne upraví, je potrebné, aby sa obnovila flora pošvy.