Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Bol mi zisteny enterococcus faecalis uz davanejsie. Nemam najmensej potuchy ako som to dostala. Bola som preliecena s ATB a tak isto aj manzel. No na poslednom vytere mi to bolo opat najdene. Partnera mam len jedneho jedineho, osobnu hygienu dodrziavam pravidelne, tak ako je mozne, ze ma opat tu potvorku. Dakujem za odpoved, pripadne vysvetlenie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to normálna baktéria, ktorú má v pošve občas až 70% žien, ak Vás na to niekto liečil tak je blbec, hlavne ak liečil aj partnera.
    Žasnem.

Podobné otázky

  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, ako je možné, že má žena masívne premnoženú baktériu Enterococcus faecalis v pošve? Objavila sa po pôrode (poranenie tretieho stupňa) a odvtedy sa jej nemôžem zbaviť – opakovaná liečba s Fluomizin následne Gynoflor. A ešte Macmiror. Ďakujem Vám vopred.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    enterococcus fecalis môže byť bežnou flurou v pošve a nemusí robiť žiadne problémy. Liečia sa príznaky nie výsledok kultivácie. Do pošvy sa dostáva z vlastného čreva, kde je tiež bežná.

  • Zápal panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    10. nov. 2023 mi robili hysteroskopiu a kyretáž z dôvodu podozrenia na polyp endometria. Subj. prejavy boli špinenie pred menštruáciou aj 4-5 dní. Po zákroku sa ihned objavili bolesti a špinenie, o 5 dní krvácanie (trvalo 5 dní).
    Pri narastajúcich bolestiach mi na urgente diagnostikovali endometritídu a nasadili per os klindamycín. Po 4 dňoch užívania ma hospitalizovali s diagnózou PID, pokračovala terapia i.v. klindamycín a metronidazol 3 dni. Ďalšie 3 dni som obe atb doužívala ambulantne.
    Bolesti ustali, na kontrole 18. dec. mi v kultivácii našli klebsiellu pneumoniae. Počas nasledujúceho mesiaca bola 2x preliečená lokálne (polygynax, fluomizing - obe po 6 dní).
    Následná kontrola 29.1 už v kultivácii okrem klebsielly p. (stredne masívne) bol aj enterococcus faecalis ojed., corynebacterium a stafylokok sp.. Liečba ciprofloxacin celkovo na 5 dní.
    Po prvom dni užívania sa stav masívne zhoršil, objavil sa žltý výtok, bolesti podbrušia (striedavo v strede a v oblasti vaječníkov), tlak v podbrušku a pocit tlaku pri močení. Lekár mi dnes liečbu zastavil po 4 dňoch a vyjadril sa, že vaginálne prostredie sa musí obnoviť, opäť odobral kultivácie, odoslal ma na imunológiu a odporučil výplach Clogin. Zápal je vraj na úrovni cervixu. Silný žltý výtok (v sprche doslova vyteká prúdom) a bolesti pretrvávajú, v striedavej intenzite. CRP som dnes mala nízke a krvný obraz v poriadku.
    Je takýto postup podľa vás ok? Netúžim po ďalších atb, ledva som zvládla všetky doteraz, ale zároveň sa obávam opätovného PID a komplikácií.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že ste mali už počas zákroku začínajúci zápal krčka, ktorý sa pri hysteroskopii dostal do vyšších partii. Samotný klindamycín je pri takomto zápale nie úplne dostatočná liečba, pretože nezaberá dostatočne na gram negatívnu floru (vrátane klebsiely).
    Teraz je otázka, či je maternica vrátane krčka dostatočne preliečená a problémy robí rozbitá flora pošvy po antibiotikách, alebo stále pretrváva zápal v maternici. To sa takto nedá zistiť, bez vyšetrenia.
    Ak je zápal v krčku alebo maternici, je potrebná komibnovaná antibiotická liečba aspoň 10 dní, ak je problém v pošve, stačí lokálne preliečiť.

  • Enterococcus faecalis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ja som uz zufala neviem na koho sa obratit, Nie a nie sa zbavit tejto bakterie v posve. V tehotenstve som ju tiez mala, 4x som uzivala ATB, a este sa viac rozsirila. ????????‍♀️ Zacala som s probio cipkami, nemam ziadne problemy, ale proste tam su. Chodim na preventivky kazdy rok a Dr. to uz nechce ani riesit, lebo mam aj laktobacily, a ze oni si uz poradia. Jedine ma stipe hradza a mam vonkajsie hemeroidy, podla mna kvoli tej bakterie ma stipe aj hradza.
    Mimochodom nosim bavlnene gatky iba, periem na 90°, nerobime a.nl s.x, zadok si normalne umyvam dettol antibakterialnym mydlom (odporucil mi to este urolog), zenske partie iba vlaznou vodou, pouzivam idely/canesten krem, pri pohl. styku pouzivame bezparfemovy klasicky lubrikacny... proste neviem ako ju dostat prec. :( co este robit? Som 2 roky po cisarskom, a pri kazdej preventivke ju mam...

    Kazdy vecer pijem aj blokurimu pre istotu.

    Dakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Enterococcus fecalis je samozrejme úplne normálna súčasť pošvovej flóry a jeho liečba je úplne zbytočná a škodlivá, pretože sa vždy vráti, je to Vaša súčasť. Nerobí nijaké problémy v pošve, iba ak by sa dostal do močových ciest. Opakované antiboitické kúry spôsobujú rozklad pošvového mikrobiómu a neskôr aj problémy. Je až zázrak, že Vám v pošve ešte prežili laktobacily. Štípanie vulvy je spôsobené poškodením mikroflory, upraví sa postupne.

  • Stále pretrvávajúce bolesti v podbrušku.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor. Dlhodobo ma trapia bolesti podbruska. Uz som aj rozmyslala ci to nemoze byt aj z krížov kedze mam sedave zamestnanie, ale myslim ze nie. Obcas to prejde ale niekedy to trva dlhodobo. Mavam aj problemy s močovým mechurom ale teraz by to nemalo byt z mocaku, pretoze cievkovany moc pred par dnami bol negativny. Bolest podbrusku momentalne teraz pocitujem nejake 2 tyzdne. Idem uz o 3 dni dostat menstruaciu a mozno ma tieto dni boli preto. Ale aj pocas ovulacie aj po nej som bolest pocitovala, proste cely cas uz 2 tyzdne. Ine tazkosti nejak nepocitujem. Mala som teraz par dni dozadu aj vytoky ale nezapachali a ani neboli nejak inak sfarbele len sa mi zdali na nohavickach ze su viac ako obvykle. Ked si prehmatam spodnu cas brucha tak nic necitim, nic neboli, ani dolu nevidim nic take ze by som bola zapalena, alebo zdurena. Pri pohlavnom styku ma nic neboli, len ako keby som pocitovala mierne stipkanie ale len z vonkajsej casti nie dnu v posve. Zvykla som kedysi mavat v posve premnozene E.coli, gardenalu alebo enterococcus faecalis a tie mi robili problem a pocitovala som diskonfort a na to som dostala ATB a problem prestal. Len teraz neviem ci mozem nieco mat a ci mam ist k doktorke, alebo sa preliecit len sama doma. Nechcem pani doktorku obtazovat, pretoze par krat som tam uz dosla s tym ze ma boli brucho a vsetko bolo väčšinou negativne. Alebo, moze ma z ovulecie tak dlho boliet brucho? Sono som mala naposledy robene v decembri a maternica aj vajecniky boli v poriadku. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chronické bolesti v podbruší sú veľkou medicínskou výzvou, pretože sa v tejto oblasti stretáva pomerne veľké množstvo orgánových systémov, ktoré môžu robiť problémy.
    Nemusí sa jednať iba o gynekologickú príčinu, problém môže byť v močovm trakte, zažívacom trakte, môže sa jednať o cievny problém, ortopedický, prípadne sa jedná o kombináciu viacerých faktorov. Gynekologické problémy sa často zhoršujú pri pohlavnom styku, kedy sa zvýrazní citlivosť maternice a jej okolia. Pomerne častým je problém s dolnou čatou chrbtice, kedy môže dôjsť ku zmene jej anatómie a k napätiu väzov maternice, v ktorých prebiehajú nervy a bolesť sa projikuje do podbrušia.
    Aj chronický zápal pošvy môže spôsobiť bolesti v podbruší, niekedy stačí iba tzv. dysmikróbia, premnoženie nesprávnych baktérií, tu by pomohli vaginálne probiotiká.
    Bez riadneho vyšetrenia Vám naozaj neporadím, začal by som možno rehabilitáciou krížovej chrbtice, to nikdy nie je na škodu. Negatívny nález v moči nevylučuje chronický zápal močového mechúra, odporučil by som dbať na pitný režim a skúsil babskú radu - brusinky, alebo brusnicové džúsy.

  • macmiror

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Doktor. Môj gynekológ mi predpísal Macmiror complex 500 vag. tablety a môjmu partnerovi Macmiror tablety, kvôli enterococcus faecalis, ktorý bol doteraz liečený len na mojej strane a to už pár mesiacov (cca 8 mes. ) Doteraz partner nebol preliečený, až teraz boli predpisané partnerovi Macmiror tablety. Ja som doteraz užívala len vag. tablety. Chcem sa opýtať či by som nemala vybrať aj ja tablety macmiror (peror.) pre lepší účinok? Dakujem.