Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Stále pretrvávajúce bolesti v podbrušku.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor. Dlhodobo ma trapia bolesti podbruska. Uz som aj rozmyslala ci to nemoze byt aj z krížov kedze mam sedave zamestnanie, ale myslim ze nie. Obcas to prejde ale niekedy to trva dlhodobo. Mavam aj problemy s močovým mechurom ale teraz by to nemalo byt z mocaku, pretoze cievkovany moc pred par dnami bol negativny. Bolest podbrusku momentalne teraz pocitujem nejake 2 tyzdne. Idem uz o 3 dni dostat menstruaciu a mozno ma tieto dni boli preto. Ale aj pocas ovulacie aj po nej som bolest pocitovala, proste cely cas uz 2 tyzdne. Ine tazkosti nejak nepocitujem. Mala som teraz par dni dozadu aj vytoky ale nezapachali a ani neboli nejak inak sfarbele len sa mi zdali na nohavickach ze su viac ako obvykle. Ked si prehmatam spodnu cas brucha tak nic necitim, nic neboli, ani dolu nevidim nic take ze by som bola zapalena, alebo zdurena. Pri pohlavnom styku ma nic neboli, len ako keby som pocitovala mierne stipkanie ale len z vonkajsej casti nie dnu v posve. Zvykla som kedysi mavat v posve premnozene E.coli, gardenalu alebo enterococcus faecalis a tie mi robili problem a pocitovala som diskonfort a na to som dostala ATB a problem prestal. Len teraz neviem ci mozem nieco mat a ci mam ist k doktorke, alebo sa preliecit len sama doma. Nechcem pani doktorku obtazovat, pretoze par krat som tam uz dosla s tym ze ma boli brucho a vsetko bolo väčšinou negativne. Alebo, moze ma z ovulecie tak dlho boliet brucho? Sono som mala naposledy robene v decembri a maternica aj vajecniky boli v poriadku. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chronické bolesti v podbruší sú veľkou medicínskou výzvou, pretože sa v tejto oblasti stretáva pomerne veľké množstvo orgánových systémov, ktoré môžu robiť problémy.
    Nemusí sa jednať iba o gynekologickú príčinu, problém môže byť v močovm trakte, zažívacom trakte, môže sa jednať o cievny problém, ortopedický, prípadne sa jedná o kombináciu viacerých faktorov. Gynekologické problémy sa často zhoršujú pri pohlavnom styku, kedy sa zvýrazní citlivosť maternice a jej okolia. Pomerne častým je problém s dolnou čatou chrbtice, kedy môže dôjsť ku zmene jej anatómie a k napätiu väzov maternice, v ktorých prebiehajú nervy a bolesť sa projikuje do podbrušia.
    Aj chronický zápal pošvy môže spôsobiť bolesti v podbruší, niekedy stačí iba tzv. dysmikróbia, premnoženie nesprávnych baktérií, tu by pomohli vaginálne probiotiká.
    Bez riadneho vyšetrenia Vám naozaj neporadím, začal by som možno rehabilitáciou krížovej chrbtice, to nikdy nie je na škodu. Negatívny nález v moči nevylučuje chronický zápal močového mechúra, odporučil by som dbať na pitný režim a skúsil babskú radu - brusinky, alebo brusnicové džúsy.

Podobné otázky

  • Stále pretrvávajúce bolesť v podbrušku a endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, ďakujem za dnešnú odpoveď k predchádzajúcej otázke ohľadom stále pretrvávajúce bolesti v podbrušku. Zabudla som vam aj napisat ze pred 4 rokmi mi bolo pocas laparoskopie zistena endometrioza. Dan doktor ktory ma vtedy operoval, mi povedal ze som mala na vonkajsej casti maternice 3 male loziska endometriozy a ze ju odstranili a ze sa nemusim bat, ze mne sa uz endometrioza nevráti. Neviem, ale vsade citam ze sa vracia a aj ked som to povedala nejakemu lekarovi, tak kazdy mi povedal ze sa vratit moze aj mne. Ide o to ze tu laparoskopiu som mala v júli pred 4 rokmi a presne o 7 mesiacov v januári som zacala pocitovat tie bolesti podbrušku ktore obcas zmizli ale vzdy sa vratili. Tusim raz som viac ako pol roka pobolievanie podbruska nemala, ale zas sa to po čase vratilo. Samozrejme ze za tie 4 roky som mala aj kadejaké bakterie zistene aj v moci aj v pošve. Ale nikdy som nemala ziadne pohlavne choroby ani ziadnu ureoplazmu, atd. Proste tieto vysledky som mala vzdy vporiadku. Stale len E.coli, alebo gardenalu, alebo streptokokov. Chcem sa opytat, moze ma boliet aj to podbrusko z endometriozy a mohlo ma zacat boliet kvôli nej tak skoro (7 mesiacov) od laparoskopie? Ak by som tu endometriozu aj mala nejak velmi, alebo aj malo, nemala by byt vidiet aj na sone? Alebo viem ze pani doktorka ked mi robi raz rocne preventivku tak ze aj z krvi sa da endometrioza zistit. Ale ze ja to mam vzdy v poriakdu aj na sone nikdz nic nevidi ze by tam nieco mohlo byt co by tam byt nemalo. Ďakujem este raz

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ako správne píšte bolesti môže spôsobovať aj endometrióza. Toto ochorenie je veľmi nepríjemné aj v tom, že nemá úplne typické prejavy, pretože tieto závisia na lokalizácií a rozsahu ložísk. Malé ložiská môžu spôsobovať bolesti ale nedajú sa na ultrasonografií vidieť, rovnako ani sa nedajú zachytiť krvnými testami, pretože tieto stúpajú až pri rozsiahlejších ochoreniach.
    Skúsiť by sa dalo nasadenie hormonálnej antikoncepcie, ktorá zabráni rastu ložísk a môže mať priaznivý vplyv na ich prejavy, ak pomôže, stačí ju užívať dlhodobo a uľaví sa Vám, okrem toho si výrazne znížite riziko smrti na rakovinu maternice a vaječníka.
    Ak by za 3 mesiace nedošlo k zlepšeniu, možno pátrať iným smerom.