Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vlasy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 2 ročného synčeka a teraz mi začali vypadávať vlasy. Počula som že vypadávanie vlasov môžu spôsobiť aj gynekologické problémy. Je to pravda? Alebo: Je to možné že po 2 rokoch po pôrode teraz vypadávajú?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie už nie je pravdepodobné, že by bola príčina porod. DOporučujem endokrinologické, kožné a očné vyšetrenie, ktoré zistí príčinu vypadávania vlasov.

Podobné otázky

  • Vlas

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň keď som mala s priateľom pohlavný styk bolo to veľmi nepríjemné a bolestivé mala som pocit akoby vomne bolo neaké lanko a reže ma vo vnútri. Po týždni sme mali pohlavný styk a už to bolo v poriadku ale keď som išla na vecko trčal zamna vlas. Mam dlhé vlasy až po pás a celý som ho v sebe mala. Mohlo sa mi tým niečo stať alebo ako sa mi do vnútra dostal vlas. Dosť som sa tým vyľakala.
    Ďakujem za odpoved

  • mäso

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,trosku sa aj hambim ale chcela by som vas poprosit o odpoved na moju otazku..
    Po porode mi vyrastlo pri vchode do posvy mäso.neviem od coho,a ani to ze ako sa to bude odstranovat.a ake budu nasledky ked nenavstivim gynekologa...velmi sa bojim navstivit gynekologa,neviem od coho mi vypadavaju vlasy.. je mozne ze od toho mäsa??

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to čo Vám vyrástlo na pošve je reakcia na steh a odstraňuje sa to veľmi jednoducho a bezbolestne. Po porode často vypadávajú vlasy, dajte sa ostrihať nakrátko, denne si umývajte vlasy a jedzte veľa vitamínov.

  • DHEAS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám 48 rokov a na endokrinologickom vyšetrení som mala výsledky z krvi:
    TSH 1,006 mlU/l, DHEAS 9,65 umol/l, TST 1,78 nmol/l.
    Podľa tabuliek by som v mojom veku mala mať hodnoty DHEAS do 7,20 umol/l. TSH a TST by mali byť v norme.
    Chcem Vás poprosiť o vysvetlenie, čo takéto zvýšenie DHEAS môže signalizovať a aké sú potrebné ďalšie vyšetrenia. Mám silné vypadávanie vlasov, čo zrejme s tým súvisí, ktoré mi začalo po liečbe pri anafylaktickom šoku na ATB.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    DHEAS je zvýšený iba hranične a hlavne je to problematická interpretácia, lebo hormony kolíšu v priebehu dňa a jedno vyšetrenie nie je presné, mala by ste odber zopakovať znovu, prípadne nejaké endokrinologické provokačné testy.
    DHEAS je hormón nadobličiek a je to hormon podobný testosteronu, vlasy možu pri ňom vypadávať.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den co ste mysleli tou variantou normy?dakujem

  • nuvaring

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, niekolko mesiacov (2-3) som brala antik. Qlaira,ktoru som potom zmenila na nuvaring ktorz beriem doteraz(tiez 2-3 mesiace). Odkedy som brala qlairu zacali mi velmi padat vlasy(kvoli tomu som ju aj zmenila),no gynekol. mi tvrdila ze z toho to byt nemoze. Mala som velmi nizke hodnoty zeleza v krvi(okolo 6,ma byt 8-27),ale to bolo este v lete a odvtedz sa to uz upravilo,zelezo stale beriem. Bola som na vysetreni stitnej zlazy kde bolo vsetko ok. Krvny obraz tiez ok. Vysetrenie na krcnom bolo tiez v poriadku. Chcela by som sa opytat ci to vypadavanie vlasov podla Vaseho nazoru moze byt zapricinene antikoncepciou (alebo konkretnejsie aj nuvaringom)?? Mala by som vyskusat antikonc.na nejaky cas vysadit alebo to nemoze byt zapricinene nou? Nuvaring som uz pouzivala davnejsie(niekedy pred rokom a vtedy mi vlasz nepadali).

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám predtým nepadali, tak asi to nie je zapríčinené Nuvaringom. Potrebné je kožné vyšetrenie, kde budú pátrať po príčine straty vlasov.