Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • mäso

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,trosku sa aj hambim ale chcela by som vas poprosit o odpoved na moju otazku..
    Po porode mi vyrastlo pri vchode do posvy mäso.neviem od coho,a ani to ze ako sa to bude odstranovat.a ake budu nasledky ked nenavstivim gynekologa...velmi sa bojim navstivit gynekologa,neviem od coho mi vypadavaju vlasy.. je mozne ze od toho mäsa??

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to čo Vám vyrástlo na pošve je reakcia na steh a odstraňuje sa to veľmi jednoducho a bezbolestne. Po porode často vypadávajú vlasy, dajte sa ostrihať nakrátko, denne si umývajte vlasy a jedzte veľa vitamínov.

Podobné otázky

  • Toxoplazmoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďobry den. Este som sa zabudla opytat. Ci ked beriem lieky, aj tak sa mám vyhybat zvieratam, alebo ma antibiotika uz chrania? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toxoplazmóza sa prenáša iba 2 dni starým trusom mačiek, či iných mačkovitých šeliem.
    Mačka samotná toxoplazmózu priamym stykom neprenáša. Ale keď sa Vám vystolicuje na jahodku a vy ju neumytú zbodnete, alebo po okopávaní zákradky plnej mačacieho trusu si neumyjete dokladne ruky a zjete chlebík, tak sa nakazíte.
    Ďalší sposob je prenos surovým masom - tataráčik, capraccio. Prípadne dobrý zvyk našich gazdiniek (musím priznať že aj mňa) mať jednu utierku na riad aj na ruky pri varení, krájam surové masko a utriem si potom ruky do utierky s ktorou potom utieram riady.
    A psíci, zajačiky, korytnačky, škrečky ani iné domáce zvieratká toxo neprenášajú, iba v prípade, že by ste ich zjedli zasurova (okrem korytnačky, tá je bezpečná aj surová).

  • pravdepodobnosť toxoplazmózy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám asi dosť neštandardnú otázku ohľadom toxoplazmózy.Som v 11 týždni tehotenstva. Pred 2 dňami som urobila chybný krok - pri príprave fašírok som ochutnala zmes ešte tepelne nespracovanú. Jednalo sa o bravčové mäso z hypermarketu- krajina pôvodu Poľsko. Mäso bolo pred prípravou asi 5 hodín v mrazničke. Ako by ste zhodnotili pravdepodobnosť, že mäso bolo nakazené toxoplazmózou. (moja jediná nádej je v tom, že mäso hádam nebolo z domáceho chovu a hádam bolo aj veterinárne kontrolované). Môžem aj teraz urobiť niečo pre to, aby som neochorela? Asi o 2 týždne pôjdem do poradne kde by mi mali robiť vyšetrenie krvi na toxoplazmózu. Bude možné po takomto období zistiť protilátky alebo bude potrebné absolvovať ďalšie kontrolné odbery? Pri prvom tehotenstve som mala TOXO negatívne, takže infekciu som dovtedy ešte neprekonala.
    Túto svoju chybu som veľmi oľutovala, ale už s tým nič neurobím.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pravdepodobnosť je úplne minimálna. Možete si dať odobrať protilátky, ak by ste mala IgG pozitívne, tak ste plne chránená a nemusíte sa strachovať.
    Skutočne by som sa nestresoval, ja som veľký milovník carpaccia a tataráku a doteraz som na toxo negatívny.

  • cudny zapach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcela by som sa opytat. Mam slabsi biely vytok. V posve mi zapacha ako surove maso. Co to moze byt? Dakujem za odpoved.