Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pravdepodobnosť toxoplazmózy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám asi dosť neštandardnú otázku ohľadom toxoplazmózy.Som v 11 týždni tehotenstva. Pred 2 dňami som urobila chybný krok - pri príprave fašírok som ochutnala zmes ešte tepelne nespracovanú. Jednalo sa o bravčové mäso z hypermarketu- krajina pôvodu Poľsko. Mäso bolo pred prípravou asi 5 hodín v mrazničke. Ako by ste zhodnotili pravdepodobnosť, že mäso bolo nakazené toxoplazmózou. (moja jediná nádej je v tom, že mäso hádam nebolo z domáceho chovu a hádam bolo aj veterinárne kontrolované). Môžem aj teraz urobiť niečo pre to, aby som neochorela? Asi o 2 týždne pôjdem do poradne kde by mi mali robiť vyšetrenie krvi na toxoplazmózu. Bude možné po takomto období zistiť protilátky alebo bude potrebné absolvovať ďalšie kontrolné odbery? Pri prvom tehotenstve som mala TOXO negatívne, takže infekciu som dovtedy ešte neprekonala.
    Túto svoju chybu som veľmi oľutovala, ale už s tým nič neurobím.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pravdepodobnosť je úplne minimálna. Možete si dať odobrať protilátky, ak by ste mala IgG pozitívne, tak ste plne chránená a nemusíte sa strachovať.
    Skutočne by som sa nestresoval, ja som veľký milovník carpaccia a tataráku a doteraz som na toxo negatívny.