Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • nuvaring

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, niekolko mesiacov (2-3) som brala antik. Qlaira,ktoru som potom zmenila na nuvaring ktorz beriem doteraz(tiez 2-3 mesiace). Odkedy som brala qlairu zacali mi velmi padat vlasy(kvoli tomu som ju aj zmenila),no gynekol. mi tvrdila ze z toho to byt nemoze. Mala som velmi nizke hodnoty zeleza v krvi(okolo 6,ma byt 8-27),ale to bolo este v lete a odvtedz sa to uz upravilo,zelezo stale beriem. Bola som na vysetreni stitnej zlazy kde bolo vsetko ok. Krvny obraz tiez ok. Vysetrenie na krcnom bolo tiez v poriadku. Chcela by som sa opytat ci to vypadavanie vlasov podla Vaseho nazoru moze byt zapricinene antikoncepciou (alebo konkretnejsie aj nuvaringom)?? Mala by som vyskusat antikonc.na nejaky cas vysadit alebo to nemoze byt zapricinene nou? Nuvaring som uz pouzivala davnejsie(niekedy pred rokom a vtedy mi vlasz nepadali).

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám predtým nepadali, tak asi to nie je zapríčinené Nuvaringom. Potrebné je kožné vyšetrenie, kde budú pátrať po príčine straty vlasov.

Podobné otázky

  • praskanie kože

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcem sa Vás opýtať na jeden problém.
    Už niekoľkokrát som bola liečená na mykózu, tá sa mi však zakaždým vrátila. Teraz však užívam i probiotiká - Candivac, a už nejaký čas mám našťastie pokoj. Problém je však v tom, že pri pohlavnom styku sa mi stáva, že mi praskne pokožka v oblasti pošvového vchodu. Niekedy je to jedna prasklina, inokedy viac trhlín, ktoré i krvácajú. Myslela som si, že to môže byť z antikoncepcie, používam krúžky Nuvaring, ale môj gynekológ povedal, že to je málo pravdepodné. Viac sa k môjmu problému nevyjadril. Podotým, že mykózu už nemám, ani žiadnu infekciu, tak neviem,v čom by to mohlo byť.Pred stykom som dostatočne vlhká, používam i lubrikačný gel, ale vždy mi to tam praskne!
    Už mám pomaly strach z milovania a svojho partnera začínam odmietať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že máte kvoli opakovaným zápalom a nuvaringu atrofiu kože vulvy. Doporučil by som lokálne si používať krém s obsahom estrogénov (orthogynest, ovestin, vagifem - ten je i bez předpisu).

  • nuvaring

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    beriem antikoncepciu Nuvaring (teraz 2.mesiac). Prvý krúžok som si zaviedla 26.8. a vybrala 15.9. (tak ako mi nakázala moja gynek.) a potom 2. krúžok zaviedla 23.9. Podľa dátumu to síce je 21 dní,no ak počítam hodiny tak je to 20 dní čo je krúžok vnútri(tým pádom je dlhšie obdobie bez krúžku). Pýtala som sa na to svojej lekárky, no stále tvrdila to,čo pôvodne,tak neviem čo si mám teraz myslieť a či to neznižuje účinnosť krúžku...
    Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

  • nuvaring vs. canesten

    , Autor: Registrovaný používateľ

    hcela by som sa vas opitat ci pri pouzivani antikoncepcie nuvaring by som mohla zaroven pouzit canesten vaginalnu tabletku.A je nutna sexualna abstinencia pocas liecenia ? dakujem dovidenia

  • nuvaring

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať, užívam Nuvaring a práve som sa vrátila z dovolenky, kde som si posunula cyklus novým krúžkom.Hneď po vysadení starého som založila nový. Môžem si ho ponechať normálne celé 3 týždne ako ďaľší cyklus?Viem, že to je písané aj v tej brožúrke, ale mám asi obavy..nomôže sa nič stať, či ho mám vysadiť, aby som dostala menzes? Chránená som?Ďakujem

  • výtok z prsíkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu???už 2 roky mám problémy s prsíkmy, mám výtok, niekedy biely a niekedy taky priesvitný,doktroka mi povedala že to nie je nič vážne iba že mám väčšie miekovody či ako, ale mne to vadi a vôbec mi to nemizne, momentálne už mesiac neberem antikonc. ale predým som brala tabletky, potom evru, a pri nej to začalo, potom zase nuvaring....no stále to trvá, dá sa stým niečo robiť???prečo to začalo????Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to reakcia prsného tkaniva na hormony antikoncepcie, na gestagény. Občas sa to stáva. Skúsiť možno Agnucaston alebo mastodynon, sú to lieky upravujúce stav mliečnej žľazy.