Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • femigel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Dr.,

    v jednom kuse mam problemy s výtokom, mykozami... u gynekologa som ako "doma", uz aj manzel sa liecil, ale nepomaha... brala som rozne kremy, lieky... kol - do kola. No moj osobny pocit je, ze sa mi tie kavsinky a plesne premnozuju kvoli "suchosti" .... raz som citala ze aj pri nizkej hladide estrogenu byvaju taketo problemy...no uz si fakt neviem rady...gynekolog mi v zivote nebral krv- a to mam 27 rokov. Mozem pouzivat femigel -tiez som o nom len citala - nieco ako prevenciu...alebo mi odporucte nieco na zvlhcenie posvy... na bezne uzivanie a aj pri sexe, s tym, ze sa s manzelom nebranime otehotneniu.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakovné mykozy majú rozne príčiny. Doporučujem všeobecne platné opatrenia:
    jesť veľa živých jogurtov, používať bavlnenú spodnú bielizeň,
    nerobiť si výplachy pošvy, používať intímne mydlá. Pri sexe je možné použiť lubrikačný gel s tea tree olejom.

Podobné otázky

  • normálny výtok?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa spytat, ci je normalne ze v 20 rokoch mam nadmerny vytok, niekedy je bezfarebny , ale vacsinou biely alebo žltý a casto tahavy. Môj gynekológ tvrdí, že každý výtok časom zožltne, že to nie je problem... no ja sa tak necitim, je to neprijemne. Nemám ani svrbenie, ani pálenie ani zčervenanie, akurát musim používať každý deň intímky... Užívam antikoncepciu Yadine. Pravidelne navštevujem gynekologa, avsak mi povedal ze nemam ziadnu infekciu ani kvasinky, robil mi aj testy. Preventívne si dávam Femigel, alebo tablety Gyntima, ale nic nepomáha. Natieral sa aj priatel...Neviem čo mam robit, aby sa to zmiernilo, môžte mi nejako poradit? Mám zmeniť gynekológa? Rada by som počula názor viacerých odborníkov.. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si canesten vaginálny krém, je možné, že máte chronickú mykozu, preliečte sa. Lepšie ako femigel a gyntima sú sušené lactobacily - lactovag, posilujú imunitu pošvy.

  • mykomax 1 tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,mám pocit,že sa mi znova vracia mykoza.Minulý rok mi predpísal moj gynekológ gynopervinal a ten mi pomohol na velmi dlho.No posledné mesiace som mala problémy mesiac po mesiaci.Skúsila som femigel,príznaky ustúpili,ale na nový mesiac sa mi mykoza vrátila znova,tak som skúsila Canesten 1tab.,aj s krémom.Mala som pocit,že je všetko v poriadku.Ale teraz mám pocit,že sa to znova vracia.2.6.mám íst na ročnú prehliadku ku gyn.a chcela by som byt v poriadku,chcem sa preto spýtat,či možem užit mykomax 1 tabletu,vraj by som mala do dvoch dní byt v poriadku,len neviem,či to nebude vadit kvoli tým vyšetreniam na citologiu,alebo presne ešte neviem,aké vyšetrenia to sú,či to nebude mat nejaký vplyv na výsledok,ked užijem zajtra tú tabletu a na budúci týžden mám íst na tú prehliadku.Ak mám pocit,že sa to vačšinou vracia po pohlavnom styku,mal by tabletu mycomax užit aj moj partner?Je možné,že ich mávam tak často za sebou kvoli tomu,alebo kvoli antikoncepcii Mercilon?Ak budem po užití tablety mycomax v poriaku,mám poprosit gynekológa o predpísanie gynopervinalu?A chcem sa ešte spýtat,či mycomax 1 tableta zníži účinok mojej antikoncepcie Mercilon. Ďakujem vám velmi pekne za odpoved!!!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opakované mykozy su občas dosledkom nedostatočnej liečby. Kúpte si 2 balenia Canesten vaginálny krém 200 mg, preliečte sa, malo by to prestať. Mycomax je slabý na recidívu.

  • Neustale svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Mám problémy s mykózou. Už som skúšala veľa vecí : diéty, krémy, rôzne vaginálne gély, výplachy (Rosalgin) atď. Napríklad mne canesten krém ako aj femisan a femigel spôsobujú ešte vačšie pálenie a svrbenie. Používam bielizeň zo 100% bavlny, nosím vzdušné oblečenie, nepoužívam žiadne parfumované mydlá.... Keď prídem môjmu gynekológovi vždy mi predpíše antibiotické vajíčka do pošvy, ktoré mi buď nepomôžu alebo len na určitý čas. Hrudkovitý ani zapáchajúci výtok nemám. Prosím poradte. Zbavím sa toho niekedy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že už sa nejedná o mykozu ale o poruchu celkovej imunity pošvy. Skúste si kúpiť lactovag čípky, vždy večer si zaveďte jeden dlhodobo aspoň 3 týždne, nič iné si nedávajte. Dajte si aj pauzu so sexom, nech sa pošva z toho celého spamatá a obnoví sa jej normálna imunita.