Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Neustale svrbenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Mám problémy s mykózou. Už som skúšala veľa vecí : diéty, krémy, rôzne vaginálne gély, výplachy (Rosalgin) atď. Napríklad mne canesten krém ako aj femisan a femigel spôsobujú ešte vačšie pálenie a svrbenie. Používam bielizeň zo 100% bavlny, nosím vzdušné oblečenie, nepoužívam žiadne parfumované mydlá.... Keď prídem môjmu gynekológovi vždy mi predpíše antibiotické vajíčka do pošvy, ktoré mi buď nepomôžu alebo len na určitý čas. Hrudkovitý ani zapáchajúci výtok nemám. Prosím poradte. Zbavím sa toho niekedy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    osobne si myslím, že už sa nejedná o mykozu ale o poruchu celkovej imunity pošvy. Skúste si kúpiť lactovag čípky, vždy večer si zaveďte jeden dlhodobo aspoň 3 týždne, nič iné si nedávajte. Dajte si aj pauzu so sexom, nech sa pošva z toho celého spamatá a obnoví sa jej normálna imunita.

Podobné otázky

  • Svrbenie po antibiotikach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Uz par mesiacov mam problem so svrbenim v oblasti malych pyskov a posvoveho vchodu. Problemy zacali po dobrati Polygynaxu, ktory mi bol predpisany na e.coli -pozitivny nalez ale bez priznakov. Po dobrati antibiotik co bolo niekedy v polovici novembra pocitujem neustale svrbenie. Po opakovanej kultivacii vysledky negativne, takisto aj cytologia - HPV, mykoplazmy, ureaplazmy, chlamydie.. vsetko negativne. Uz som zufala lebo neviem ako to mam riesit. Vedeli by ste mi poradit?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to je presne tá obrovská chyba, E. coli je samozrejme normálna pošvová flora a liečba bezpríznakovej ženy prináša so sebou potom tieto problémy, pretože sa Vám vyhubila normálne pošvové bakteriálne osídlenie. Kultivácie sa nemajú naberať, respektíve iba vo veľmi výnimočných prípadoch, kedy sa pátra po raritných druhoch kvasiniek.
    Pravdepodobne máte mykozu, kúpte si jenamazol masť a preliečte sa aspoň týždeň a potom si nasaďte dlhodobo vaginálne probiotiká (aj mesiac), aby sa obnovila imunita pošvovej sliznice.