Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň chcela by som sa spýtáť na užívanie antikoncepcie Azalia, som 7 týždňov po porode a pred týždňom som začala užívať túto ant. a dnes som začala slabšie krvácať. Može isť o menštruáciu, alebo je to nežiadúci učinok. Ďakujem

Podobné otázky

  • Chýbajúca menštruácia a PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, či je v poriadku, keď nemám menštruáciu aj niekoľko rokov, mám diagnostikované PCO. V minulosti som užívala antikoncepciu, chcela by som sa ale liekom vyhnúť, lekár má tlači do antikoncepcie, vraj mi pco môže spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, chcela som preto vedieť, či je naozaj vhodné užívať dlhodobo antikoncepciu, alebo ci môžem ostať bez menštruácie, dieťatko neplánujeme. Ďakujem za Vašu radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    súhlasím s Vašim lekárom, ak nemáte menštruáciu pri PCO tak je liekom prvej voľby antikoncepcia, ktorá rieši nedosatok hormónov, čo je pre Vás nepriaznivé celkovo, môže to mať vplyv na metabolizmus, kosti a podobne.

  • Predčasné ovarialne zlyhanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Mám predčasné ovarialne zlyhanie od 38 rokov a trombofilny stav. Vedeli by ste mi odporučiť prípravok ktorý by mi pomohol? Môžem brať niečo z antikoncepcie alebo hst? Ak áno napíšte mi prosím aj názvy. Vopred srdečne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí aký trombofilný stav máte, k tomu sa musí vyjadriť hematolog. Pri predčasnom zlyhaní sa odporúča skôr HST, ale aj antikoncepcia je vhodná, ale žiaľ v tejto smutnej krajine Vám ju nehradí poistenie ani z tejto indikácie.

  • Bolesti pri ovulácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Od tretieho pôrodu mávam dosť silne bolesti pri ovulácii (vaječníky, maternica, kríže). Riešila som to, samozrejme, u gynekológa. Urobil mi sono, stery, vyšetril ma a že z jeho strany všetko ok, mám si dať Ibalgin. Pýtala som sa či naozaj neexistuje aspoň nejaký doplnok, ktorý by som užívala na zmiernenie, vraj len HAK, ktorú mne je zbytočne užívať nakoľko manžel absolvoval po treťom dieťati vazektomiu, aby som nemusela nič užívať. Naozaj nie je iný spôsob, ako týmto bolestiam predchádzať? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálna antikoncepcia je liekom prvej volby pri bolestiach, okrem toho znižuje aj riziko smrti na rakovinu o viac ako 13%, určite by som ju odporúčal, žiaĺ v tejto smutnej krajine Vám to nehradí verejné poistenie (ani vazektomiu, že).

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, zistila som,že som tehotná po 7 mesiacoch akútnej sekcii. Je možné, že som v nejakom 4-5 týždni, k svojmu gynekológovi som objednaná až o 2 týždne. Začala som mať v podbrušku také bolesti ako pri prechladnutí, také slabunké kŕče, nekrvácam ani ma nepáli pri cikaní. Mám sa obávať niečoho, mám vyhľadať lekára ešte skôr alebo nemám panikáriť a je to bežné.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti je vhodné vyšetrenie čo najskôr. Je chyba, že Vás nepoučili o antikoncepcii po cisárskom reze, odporúča sa rok počkať, aby sa dobre zhojila maternica. Antikoncepcia sa dá užívať aj pri dojčení.

  • Spinenie pocas uzivania aktivnych tabliet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    Mam 25 rokov a uz skoro dva roky uzivam antikoncepciu Karlhleight. Niekolkokrat v priebehu tohto roku sa mi stalo, ze som zacala bolestivejsie spinit az slabsie krvacat pocas uzivania aktivnych tabliet. Vysledky mam v poriadku, aj cytologiu, vytery a ultrazvuk. Na krcku mi bolo najdene ektropium, ale ziadny zapal ani bakterie sa nepotvrdili. Toto slabsie krvacanie trva od 2-3 dni do tyzdna a potom prestane. Neprichadza pravidelne v rovnaky cas, tak kazdy 2-3. mesiac. Vzdy, ked navstivim gynekologa, vsetko je podla neho v poriadku. Preto sa chcem spytat, moze byt pricinou samotna antikoncepcia, ze si telo na nu zvyklo alebo prestala vyhovovat, kedze doteraz som nikdy nemala problemy? Placebo tyzden si skracujem na 5 tabletiek, moze to mat nejako dopad? A taktiez sa mi zoparkrat stalo, ze som musela uzit dvojnasobnu davku aktivnych tabliet, lebo som mala zaludocne tazkosti a hnacky. Dakujem za info

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto špinenie naozaj býva z atrofie sliznice pri dlhodobom užívaní antikoncepcie, nie je to nič nebezpečné, ak Vás to obťažuje, možno zvážiť zmenu liečiva.