Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Chlamydie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Opakovane mi boli zistene chlamydie, hoci som na ne bola preliecena. A tiez mi nasli enterococcus fecalis alebo take nieco. Co to je? Kde som to chytila? Na plavarne ani do podobnych institucii nechodim, partnera mam staleho. Prelieceny na chlamydie bol aj on. Ako je mozne, ze ich opat mam? Dakujem....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    genitálne chlamýdie sa prenášajú výlučne pohlavným stykom, liečia sa obtiažne, vhodná je dlhodobá kombinovaná antibiotická liečba.
    Enterococcus fecalis je normálna črevná flóra a občas sa vyskytuje aj v pošve, kde nerobí žiadne potiaže.

Podobné otázky

  • E.coli v pošve a Enterococcus v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Veľmi pekne Vás prosím o Váš názor...
    Minulý rok na jar mi počas prevencie robili aj testy na baktérie (E.coli a podobné). Bolo mi oznámené, že mám prítomné baktérie E.coli a mám si nasadiť atb Polygynax. Pričom som nemala žiadne problémy. Občas sa stane že cítim mierny diskomfort, ale ono to odznie akoby samo... Užívam aj probiotiká Gynimun - tieto som si nasadila lebo som verila, že mi pomôžu zmierniť podkožné vyrážky na brade – začali sa mi vo velkom objavovať po vysadení HAK co bolo pred 2,5 rokmi; hormonálny profil mi vyšiel v poriadku, robili mi ho až teraz v júli 2024. Polygynax som si vtedy nenasadila nakoľko som sa vo Vašej poradni dočítala, že E.coli sa nelieči pokiaľ nie sú problémy.
    Na tohtoročnej prevencii (jún 2024) mi bola opäť zistená prítomnosť baktérie E.coli a opäť mi predpísali Polygynax (v akom mnozstve sa tam bakteria vyskytuje som sa nedozvedela). Zároveň mi pred pár dňami urológ zistil baktériu Enterococcus v moči. Zatiaľ ma na ňu nelieči, lebo žiada ešte dodatočné vyšetrenie od gynekológa na: k+c+urea+mykoplazmy+chlamydie (neviem ci tieto bakterie v posve mozu mat tiez vplyv na caste mocenie). Ked budem mat vysledky tychto vysetreni mi nasadia liecbu. U urológa som bola len z dôvodu, že ma trápi časté močenie. Hlavne v noci musím ísť minimálne 1-2x, čo ma dosť zaťažuje, nedokážem sa tým pádom poriadne vyspať. Ráno a v doobedných hodinách dokážem ísť aj 6x. Bez pocitu pálenia, štípania, krv v moči nevidím. Všade kam prídem hľadám wc.
    Zatial si mam vraj nasadit ten Polygynax na 6 dni a potom probiotika. Jednu som uz uzila, ale stale vaham ci to ma vyznam a ci sa mi stav zbytocne nezhorsi. Proti e.coli som si naštudovala, že je vhodné užívať vnútorne Oreganový olej, ten som si nasadila približne pred mesiacom, každý deň užívam. Zlepšil sa mi aj stav pleti. Vopred ďakujem za Váš odborný názor, ste super!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žena, ktorá nemá jasné vaginálne príznaky sa nemá liečiť, pretože pošvová flora je veľmi dynamická a každý zbytočný zásah ju môže výrazne narušiť a spôsobiť nerovnováhu. Vôbec nerozumiem čo je to za "prevenciu" keď sa naberá zbytočné až priamo škodlivé vyšetrenie, ako je výter z pošvy.
    Iná situácia je enterococcus v moči. V minulosti sa vždy nález baktérie v moči považoval za situáciu, ktorú treba vyrieši´t. Teraz sa pohľad na toto mení, aj moč môže mať svvoje mikrobiálne osídlenie a nemusí sa vždy nález baktérie liečiť. Na druhej strane, ak máte časté močenie je možnou príčinou naozaj zápal močového mechúra a je ptorebná liečba. Ale liečba močovej infekcie, nie pošvovej kolonizácie. Preto nerozumiem tomu Polygynaxu.

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte chronickú recidivujúcu vaginálnu mykozu, nie je ptorebné žiadne iné vyšetrenie.
    Dajte si predpísať mycomax alebo fluconazol 150 mg, a vždy v dobe kedy sa Vám objavia problémy si dajte jednu tabletku. Manžel nech sa prelieči jenamazol krémom.
    K tomu si dajte režimové opatrenia - bavlnenú bielizeň, intímne hygienické prostriedky s nízkym pH, nerobte si výplachy pošvy, užívajte probiotiká a obmedzte sladké jedlá. Stav sa postupne upraví.

  • Krvácanie z endocervixu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Mám dlhodobé problémy - hlienovitý výtok (niekedy s krvou), svrbenie, bolesti podbruška a krížov. Bola som viac krát liečená antibiotikami, antimykotikami, ale bez úspechu. Teraz som bola na cytológií a po stere z endocervixu som začala krvácať. Je možné že vonkajšia časť krčka vyzerá byť v poriadku a vo vnútri krčka je nejaký zápal prípadne nejaké rakovinové bunky? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    typický zápal krčka je práve v endocervixe, pretože chlamýdie a kvapavka sa množia práve v sliznici endocervixu. Bolo by dobré spraviť odbery práve z krčka.

  • Pretrvavajuce tazkosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, zapal krcka mi nikdy nediagnostikovali, na vsetkych bakterialnych kultivaciach aj chlamydie, mykoplazmy a ureoplazmy, skratka vsetko, co sa da spravit, bolo vsetko v poriadku. Taktiez cytologia bola dobra. Len to ektopium nasli a povedali, ze je to z HAK. Pri bolestiach nemam ani teplotu a krvacanie sa mi stalo len dvakrat po styku v priebehu dvoch mesiacov. Partnera mam staleho a nikdy sme nemali ziadne prenosne choroby. Moze byt aj napriek tomu stale potiazou zapal krcka? Bez pozitivnej kultivacie na bakterie? Dakujem

  • Dlhdobé gynekologické problémy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, v 10 rokoch ma operovali na prasknuté slepé črevo, čo spôsobilo zrasty v malej panve a nepodarilo sa mi zrejme kvôli tomu otehotnieť. S tým som sa však zmierila, ale v roku 2019 som začala mať gynekologické problémy - hustý hlienovitý výtok, svrbenie v pošve a bolesti podbruška, pri styku, pri onko stere - proste akoby som mala citlivý krčok resp. maternicu. Od vtedy mám problémy aj s menštruáciou - špinenie pred ale hlavne po menštruácií - niekedy aj do polovice cyklu. Je to však prevažne len ten hlienovitý výtok s prímesou krvi. Mala som aj cystu kvôli ktorej som v roku 2020 absolvovala operáciu, na oboch vajickovodoch bol zisteny sactosalpinx, jeden bol pri operacii odobraty, druhy mi spriechodnili. Moje problemy však pretrvávali - zistila sa ureaplasma parvum, na ktorú sme sa spolu s partnerom liečili. Po roku a pol som však musela podstúpiť ďalšiu tentoraz akútnu operáciu, kvôli cyste naplnenej hnisom - odstránili mi jeden vaječník a aj zostávajúci vajíčkovod. Moje problémy však pretrvávajú - výsledky z ureplasmy sú už negatívne, ale stále sa v pošve vyskytujú baktérie a candida. Niekolko krat sa už nakazil aj partner, ale jemu sa stav upravi cca po tyzdni. Brala som uz na zapal v posve rozne lieky (antibiotika, antimykotika), skusala som probiotika do posvy dlhodobo ale nič nepomohlo. Stále mám bolesti v spodnej časti podbruška, slabinách a krížoch a výtok - niekedy s krvou. CRP je v poriadku, len zvýšená sedimentácia. Som objednaná na chirur. zákrok - hysterektómiu kvôli tomu že mám maternicu fixovanú a v retroflexii + myóm 3×2cm resp. ložisko adenomyózy. Je podľa vás nejaká šanca, že mi táto operácia pomôže vyriešiť môj dlhodobý problém? Prepáčte za dlhú otázku, vopred ďakujem za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príznaky ktoré udávate sú typické pre postupný vznik panvového zápalu, najprv výtok a bolesti pri styku (zápal krčka) k tomu nepravidelné krvácanie (zápal sliznice maternice) a na záver potom už hnisavý zápal vajcovodu.
    Neviem ako Vás preliečili, ale určite by ste mali dostať kombináciu antibiotík pomerne dlhodobo. Predpokladám, že ste mali chlamýdie (ale naozaj iba predpokladám), ureaplazmy sú v tom "nevinne" oni maximálne môžu na zápale spolupracovať, pretože rozvinutý zápal už býva spôsobený zmesou baktérii.
    Nález v pošve s tým absolútne nesúvisí, respektíve zápal krčka môže zvyšovať riziko opakovanej mykozy.
    V prvom rade treba pozrieť krčok, či už je v poriadku ak nie preliečiť celkovo kombináciou ATB, pošvu preliečiť iba pri problémoch antimykotickou masťou.