Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte chronickú recidivujúcu vaginálnu mykozu, nie je ptorebné žiadne iné vyšetrenie.
    Dajte si predpísať mycomax alebo fluconazol 150 mg, a vždy v dobe kedy sa Vám objavia problémy si dajte jednu tabletku. Manžel nech sa prelieči jenamazol krémom.
    K tomu si dajte režimové opatrenia - bavlnenú bielizeň, intímne hygienické prostriedky s nízkym pH, nerobte si výplachy pošvy, užívajte probiotiká a obmedzte sladké jedlá. Stav sa postupne upraví.

Podobné otázky

  • Som stratená

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor moje problémy nastali po pôrode. Mám zníženú imunitu.
    Po pôrode sa mi opakujú kvasinky, ecoli…Pani doktorka mi konečne predpísala liečbu fluctosandozom )dlhodobo 6M prvé 4dni menzes po 1 tabletke) a gynoflor aj napriek tomu som ich dostala. (Odporučila gyn, laser zle zošitie doktor povolil jazvu plus ošetrenie pošvy kvôli zápalom). Poslala ma aj na imuno…
    V piatok ráno som dostala svrbenie a začervenanie v okoli konečníka a pyskoch. Išla som na kožné, podľa doktorky ekzém. Predpísala masť Elocom a zobrala kultiváciu. V piatok večer sa mi vyhodili malinké biele pľuzgiere… ale pošva ma nebolela vo vnútri….
    Išla som s tým na gyn. pohotovosť podľa nich herpes… dali liečbu - krém na herpes a nejake tabletky na herpes. Zobrali kultiváciu.
    Tak som sa potierala tym krémom, aj krémom od kožnej plus aj tie tabletky. Na druhý deň výsev zmizol. V pondelok som bola u svojej gyn.. podľa nej to herpes nieke a liečbu naň mi nepredĺžila. Že herpes vyzerá inak…
    Tak som dobrala tu liečbu aj som sa prestala potierať. Lenže prišiel menzes… mierne svrbenie pretrváva aj začervenanie…
    Dnes som volala o výsledky a vyšli kvasinky a herpes nie. Ale povedali že herpes nemusel vyjsť v kultivácii a očividne liečba zabrala ale predpísali mi liečbu na kvasinky pre mňa aj manžela…

    Musím počkať aj na výsledky od kožnej..

    Moja otázka znie vážne by sa herpes neukázal v kultivácii? Keďže tvrdia že je to zmiešaná herpeticko-kvasinkova infekcia…
    Vie to zistiť kožná?

    Moja gyn bola názoru že mám počkať na výsledky od kožnej, že kožná vie ako vyzerá herpes…
    Vie gynekológ urobiť nejaké špeciálne stery a zistiť či mám ten herpes?
    Mám pocit že je to začarovaný kruh a ja neviem čo mi je…


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    herpes genitalis je vírusová infekcia, ktorá sa nedá dokázať bežnou kultiváciou. Zisťuje sa špeciálnymi vyštereniami, najčastejšie pomocou tzv. PCR, čo Vám isto na pohotovosti nevzali. Ja si tiež myslím, že ste nemali herpes genitalis, skôr to vyzerá na kvasinkovú infekciu, kúpte si krém na kvasinky v lekári /jenamazol/ a preliečte sa aspoň 14 dní lokálne.
    Mimochodom na genitálny herpes naozaj neúčinkujú tie mastičky na ústa.

  • pálenie pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    mám problém už druhý krát pociťujem pri moční resp. pri konci močenia zvláštne pálenie a je to dosť nepríjemné no nebolí to. Raz sa mi to už vyliečilo samé keďže sme boli na dovolenke pri mori no neviem z čoho to može byť.Ku gynekológovi ísť ešte nechcem tak sa chcem spýtať či mi niečo nemožete odporúčiť vy či to nemože byť nejaká kvasinková infekcia pretože niekedy ma to tam aj svrbí. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa to takto poznať ale bolesti a pálenie po vymočení sú príznakom zápalu močového mechúra a liečba je potrebná, aby neprešiel do chronicity, prípadne nezačal i zápal obličiek.

  • latex, kvasinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Budem mať viacero otázok a za odpovede vopred ďakujem.
    Ako sa prejavuje alergia na latex u mužov a žien. Za aky dlhy čas od posledného použitia kondomu sa reakcia prejaví. Ako dlho trvá približne, kým sa tie prejavy stratia a či môže alergia alebo citlivosť na latex spôsobiť kvasinkovú infekciu. A čo sa týka kvasiniek, či som mohla dostať kvasinky po užívaní Entizolu aj keď pred tým som ťažkostami netrpela, a ako dlho trvá kým sa prejaví kvasinková infekcia.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    alergia na latex je tzv. kontaktná alergia a može ma´t rozne prejavy, najčastejšie svrbenie, začervenanie, prípadne vyrážky v roznom čase po kontakte.
    Aj trvanie potiaží je rozne, závisí od typu alergie.
    Kvasinky ste mohla dostať aj po entizole, kvasinková infekcia sa prejaví do pár dní.

  • kvasinkova infekcia a vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    istú dobu ma trápil biely až bielo-žltý výtok, ktorý zapáchal a sprevádzalo ho svrbenie a pálenie. Navštívila som lekára a ten mi BEZ vyšetrenia predpísal Gynazol a lieky Fluco Sandoz. Svrbenie a pálenie síce ustúpilo, výtok sa zmiernil, ale stále je cítiť zápach a aj mierny výtok pretrváva.
    Naozaj sa jedná o kvasinkovú infekciu, alebo mam ísť radšej inému lekárovi. Prípadne sú nejaké voľne dostupné lieky, ktoré by môj problém vyriešili?

    ďakujem za odpoveď

  • Kvasinky opat...

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pan doktor chcela by som sa opytat, som v 13 tt, v 11tt mi bola zistena kvasinkova infekcia (jemny vytok, pocit palenia pri moceni, svrbenie - hroza) Gynekologicka mi predpisala krem Fungicidin a take gelove gulicky na vkladanie, po desatdennej liecbe mi to preslo, ked som krem vysadila po troch dnoch sa mi to vratilo, dva dni som sa opat rano a vecer natierala a preslo to no a teraz po tyzdni sa mi to opat vratilo, neviem ci mozem zas natriet tym Fungicidinom ked bolo na pribalovom letak napisane, ze nieje vhodny pre zeny v prvom trimestri - ale mne po tych dvoch dnoch zaberie - teda aspon to svrbenie je prec. zistila som, ze sa mi to zhorsi po cokolade, je to mozne ? Poradnu mam o dva tyzdne tak neviem, ci mam cakat co bude alebo ist skor, dakujem za radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    preliečte sa znova Fungicidinom, či inou masťou (napríkald Canesten) a potom si preventívne dlhodobo dávajte Lactovag čípky, sú bezpečné a zvyšujú imunitu pošvy.