Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • pálenie pri močení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    mám problém už druhý krát pociťujem pri moční resp. pri konci močenia zvláštne pálenie a je to dosť nepríjemné no nebolí to. Raz sa mi to už vyliečilo samé keďže sme boli na dovolenke pri mori no neviem z čoho to može byť.Ku gynekológovi ísť ešte nechcem tak sa chcem spýtať či mi niečo nemožete odporúčiť vy či to nemože byť nejaká kvasinková infekcia pretože niekedy ma to tam aj svrbí. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nedá sa to takto poznať ale bolesti a pálenie po vymočení sú príznakom zápalu močového mechúra a liečba je potrebná, aby neprešiel do chronicity, prípadne nezačal i zápal obličiek.

Podobné otázky

  • Palenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    mala som od minulého týždňa pálenie pri moceni a svrbenie, ktoré nastalo po pohlavnom styku. Pani doktorka z urológie mi predpísala zinnat a blokurima uro plus. Plus samozrejme veľa vody, urologicky čaj a pod. Problémy s mocenim síce ustali, ale pridalo sa vonkajšie pálenie, plus mam pocity suchosti. Snazim sa používať gynimum rapid ako po užívaní antibiotík, a kvôli zvlhčeniu. Taktiež rosalgin na vonkajší oplach. Je niečo účinnejšie? Na liečivo v canestene mám žiaľ alergiu.
    Ďakujem za odpoveď

  • Bakteriálna vaginoza alebo niečo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, približne mesiac sa mi vracali opakované výtoky , ktoré konzistenciou pripomínali tvaroh, občas žltkastej farby, spojene s veľmi veľkým svrbením, začervenanim a občas som pociťovala aj jemne palenie pri močeni. Užívala som vaginálne čipky , vtedy zvykli problémy ustúpiť . Od určitého momentu sa mi tento problem vracal kazde 2-3 týždne po dobu 2-3 dni . Moja pani doktorka nie je dlhodobo v ambulancii a doktorka , ktorá ju zastupuje mi dala termín až 20 februára. Pred pár dňami som začala pociťovať vodnatejsi vytok so zápachom. Spravila som si domáci test od gyncanesten a ten sa sfarbil na svetlomodrú farbu čo ukázalo bakteriálnu vaginozu popripadne trichomoniazu .
    Chcela by som sa opýtať , je mozne žeby sa mohlo jednať o nejakú pohlavnú chorobu? O trichomoniaze som sa Dočítala , že príznaky sa prejavia po inkubačnej dobe a potom sa uz nezvyknú vracat . Popripadne chlamydie , ale kde skôr bolo pisane aj o špinení po pohl. Styku čo nemavam. Partnerov nestriedam , mám dlhodobo jedného .
    Ďakujem za vašu odpoved ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše príznaky sú typické pre mykózu, nedostatočne zaliečenú, ktorá sa vracala. Avšak samozrejme opakované nedoliečené mykozy môžu spôsobiť následne aj celkovú poruchu vnútorného prostredia pošvy (dysmikrobiu) kedy máte vyššie pH pošvy /čo ukázal daný test/.
    Osobne by som odporučil dôkladne preliečiť mykozu, prípadne rovno dať kombinovaný preparát (macmiror complex, alebo polygynax) minimálne 10 - 14 dní a následne dlhodobo vaginálne probiotiká.
    Nejedná sa o pohlavne prenosné ochorenie.

  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som v 23. tt tehotenstva a pocitovala som jemne palenie pri moceni.Isla som ku mojmu gynekologovi a on mi povedl, ze vraj to vyzera na mykozu a predpisal mi MACMIROR 500 COMPLEX a zobral stery, ktorych vysledok este nepoznam.Vecer som uz to palenie nepocitovala a preto som si tie cipky nevzala.Avsak problem je este taky, ze bola u mna na par dni kamoska z anglicka a volala mi , ze ona ma kandidozu, tak sa bojim, ci ma nemohla nakazit prostrednictvom WC.
    Otazka znie, ci je problem, ze som nevzala tie lieky, ked uz nepocitujem to palenie a keby som ich zobrala, ci to nemoze uskodit dietatku?
    Dakujem za skoru odpoved!

  • problem

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den... mám priatela, este sme spolu nespali ale zakazdym ked ma prstuje tak zacnem krvacat. citala som si na internete že by som mohla mat ranku na krcku maternice, ale to píšu že ženy poriadne krvácaju a u mna to zas až také strašne nie je. nechapem preco to tak je , lebo ani ma to neboli, dokonca pokial sa dobre pamatam tak predtým sa mi to nestavalo, ale to zarucit nemozem len som si to mozno nevsimla... najprv som si mylslela ze to je kvoli menstruacii lebo som mala tyzden pred nou ale teraz mam tyzden po a stalo sa to znova... v posledných dňoch dokonca pociťujem aj ,ale naozaj mierne, pálenie pri močení, može to spolu nejako súvisieť?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    partner Vás prstami vždy poraní na sliznici pošvy. Mal by byť nežnejší, prípadne ak nechcete mať ešte styk (čo Vám schvaľujem) tak si kúpte radšej erotickú pomocku, ktorá Vás neporaní

  • zmätená

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Viem, že toho máte veľa a nechcem Vás otravovať, ale trápim sa viacerými otázkami na ktoré mi prosím pomôžte nájsť správne odpovede. Mám 21 rokov a nemala som sexuálny styk doteraz, môj partner je po tejto stránke úplne zdravý, len ja som pred rokom mala svrbenie, pálenie pri močení, bolesti v podbrušku a akoby nedoliečené. Stále som sa s tým trápila, no teraz keď už niesom panna, tak som si povedala, že pôjdem na prehliadku a pri cystostere mi zistili metapláziu - stredný zápal a som úplne zmätená... Je tu tých príspevkov veľa ohľadom tohto problému, ale ja sa bojím najviac toho, že sa to nedá vyliečiť... Moja gynekologička mi poradila ísť na testy, či mám papilomavírus a že by bolo dobré sa dať zaočkovať...Sama neviem čo mám robiť, keďže som bola zaskočená zápalom... Dúfam, že sa to dá vyliečiť, no čítala som, že tento vírus sa nedá len chodiť na časté prehliadky... No dúfam, že sa dá a aj zmizne... A tak isto som sa chcela spýtať nato či môžem byť raz mamičkou, keďže mám metapláziu a či je to vážne ochorenie. Na záver by som sa chcela ospravedlniť, viem, že som sa rozpísala, ale po pravde nemôžem niekedy preto spať a trápim sa. Vopred ďakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten zápal na 100% nerobí vírus. HPV robí dysplastické zmeny, nie metapláziu a zápal. Čo sa týka očkovania, to je prevencia pred HPV, takže má význam iba u žien, ktoré HPV nemajú, aby ho nedostali, až zmenia partnera.
    Je potrebné dokaldné vyšetrenie krčka, a možno aj antibiotická liečba. Nejde o žiadny horor, bez problémov sa to dá liečiť.